Is laarzen kopen voor jou ook altijd een drama door je dikkere kuiten? Al spelen heel wat fabrikanten hier tegenwoordig op in met laarzen met een ‘extra brede schacht’ of een keuze uit s, m of l wijdte. Daadwerkelijk smallere kuiten krijgen kan nu ook met botox. Al zijn niet alle artsen er even enthousiast over met het oog op mogelijke gevaren.

Kuit Botox is een snel groeiende markt en big business, vooral in Azië. Vrouwen hebben bijvoorbeeld gespierde benen, maar willen graag wel slanke kuiten. Ook in Engeland neemt kuit Botox snel toe in populariteit. De voor deze winter heersende trend van kniehoge laarzen zorgt daar momenteel voor een stormloop op de behandeling. Eindelijk die felbegeerde winterknielaarzen kunnen dragen of in de zomer die jurk boven de knie! De prijs ligt rond de £300 (€378) en is voor veel vrouwen dus binnen handbereik.  Maar artsen waarschuwen voor mogelijke gevaren.

Botox staat vooral bekend om haar rimpel verminderende werking. Botulinetoxine wordt daarnaast ook gebruikt als middel tegen bijvoorbeeld overmatig transpireren in de oksels of ter behandeling van zweetvoeten. Doordat de spieren in het injectiegebied zich niet meer kunnen aanspannen, wordt Botox ook medisch toegepast. Zo kan het ook verlichting bieden bij bepaalde chronische vormen van migraine, omdat de oorzaak van veel vormen van migraine ligt in overmatig gespannen spieren.

Botox voor smallere kuiten

botox kuitenBij deze behandeling wordt botox geïnjecteerd in de kuitspier, verlamt bepaalde zenuwen en weerhoudt daarmee de spier ervan zich volledig aan te spannen. Met deze geforceerde relaxatie van de spiervezel kan je nog steeds normaal lopen. Voor vrouwen die genetisch grote kuitspieren hebben of deze ontwikkelen door trainen of het lopen op hoge hakken, haalt deze behandeling meer dan 2 cm van de omvang van elke kuit af voor de duur van maximaal 6 maanden.

Net zoals met Botox voor het gezicht is de behandeling niet chirurgisch en vraagt weinig tot geen hersteltijd. De behandeling zelf neemt slechts enkele minuten in beslag. Omdat de kuitspier een grote spier is, is er een hoge dosis nodig om effect te hebben – meer dan tienmaal wat je voor je gezicht nodig hebt: 20 eenheden versus 250 eenheden. Het resultaat zie je pas na minstens een week en tot 14 dagen.

Gevaren volgens artsen

Sommige artsen en chirurgen zijn bezorgd om de consequenties van Botox gebruik onnodig in grote hoeveelheden. Maar volgens Dr Berry is het mogelijk tot 125 eenheden te injecteren voor iemand met zware kuiten. Terwijl slechts één unit een muis fataal kan worden, wordt dit voor een mens geschat op minstens 3,000 eenheden. Toch zijn sommige artsen bezorgd dat zo’n grote dosis ervoor kan zorgen dat je spieren slijten en zelfs je manier van lopen kan veranderen, met blijvende effecten voor knieën, heupen en rug. De behandeling kan in potentie zelfs verhinderen dat de kuitspier bloed via de benen omhoog pompt naar het hart.

Cosmetisch chirurg Mr Cavale en lid van de (BAAPS) gelooft dat kuit Botox roekeloos en in potentie gevaarlijk is.

“We gebruiken onze kuitspieren elke keer als we een stap zetten: waarom zou je iets willen verzwakken dat je helpt te lopen, slechts ten behoeve van je verschijning?”

Wat nog bezwaarlijker is: de kuitspieren pompen bloed omhoog via de benen naar het hart. Als je dat pompmechanisme verzwakt kan je risico lopen op bloedproppen.

“Dat is zeer gevaarlijk en kan leiden tot een bloedklonter die richting de longen gaat, wat fataal kan zijn”. Volgens Mr Cavale kan incorrect geïnjecteerde Botox vaatverstopping tot gevolg hebben in een ader of slagader, wat in potentie een beroerte of hartaanval kan veroorzaken. Hij ontraadt de behandeling ten zeerste.

Misschien moeten we gewoon leren te houden van dikkere kuiten.

Bron: Daily Mail Online