Je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord: de Brazilian Wax. Een populaire ontharingsmethode van de intieme delen afkomstig uit Brazilië. Maar hoe gaat het nu precies in zijn werk? En doet het pijn?

Anders dan bij de bikinilijn scheren of harsen, worden bij de Brazilian Wax alle haartjes rond de anus, de vagina, op de perineum en de schaamheuvel verwijderd. Hiervoor worden twee soorten wax gebruikt: hardwax en stripwax. Het smalle strookje schaamhaar dat overblijft op de venusheuvel heet de Landingsbaan, het Streepje of het Braziliaans streepje. Naast deze standaard Brazilian wax kan je ook kiezen voor de full Brazilian wax, waarbij alles wordt verwijderd. Tot de mogelijkheden behoren ook andere varianten, zoals het driehoekje (Triangle). Vaak bieden Brazilian Wax salons ook het waxen van de oksels, armen en benen aan.

De doorbraak van de Brazilian Wax

De Brazilian Wax veroverde nog niet zo heel lang geleden de wereld. In 1994 openden de zeven zussen, Jocely, Jonice, Joyce, Janea, Juracy, Jurassa en Judseia Padilha, in New York de Braziliaanse schoonheidssalon J. Sisters International Salon. Celebrities als Naomi Campbell en Sarah Jessica Parker uit Sex and the City maakten bekend deze methode te gebruiken en de populariteit steeg. Toen ook populaire televisieseries en vrouwenbladen er aandacht aan besteedden, was de lancering van de Brazilian Wax een feit.

Maar waxen is toch hetzelfde als harsen?

Nee. Bij harsen wordt vaak gewerkt met strips en een roller. Een methode die vrouwen vaak zelf toepassen thuis, maar een minder goed resultaat oplevert. Wax wordt met een spatel opgebracht en daarna verwijderd.

Doet een Brazilian Wax niet vreselijk pijn?!

Natuurlijk is een Brazilian Wax wat pijnlijk. Vergelijk het met een pleister die je in een keer van de behaarde huid aftrekt. De pijn duurt echter slechts enkele seconden. Daarbij verschilt de pijngrens per persoon per gebied. Bedenk ook dat de eerste behandeling het pijnlijkst is, daarna groeien de haren steeds dunner en minder snel terug en doet de behandeling minder pijn. Een gevoelige huid kan tot zo’n 24 uur erna wat rozig worden. Een voorbehandeling is mogelijk. Ben je echt bang voor een Brazilian Wax? Dan kan van tevoren een snel werkende verdovende gel worden opgebracht, die de gevoeligheid van je huid vermindert. Ook een paracetamol innemen is een optie.

Waarom een Brazilian wax?

Uit onderzoek van het Nederlands opinieonderzoeksbureau TNS-NIPO bleek dat 82 procent van de Nederlandse vrouwen haar bikinilijn onthaart. Maak je gebruik van een Brazilian Wax, dan biedt dit een aantal duidelijke voordelen:

  • Van scheren zie je maar heel kort resultaat. Bovendien kan over stoppels heen scheren zorgen voor irritaties.
  • Waxen geeft meestal minder problemen met ingroeien en andere irritaties.
  • Waxen laat je huid zacht achter en je hebt er veel langer plezier van.
  • Waxen is hygiënisch.
  • Mannen, en vrouwen, vinden het over het algemeen mooier en prettiger tijdens de seks.

Hoe lang blijven de haren weg?

Afhankelijk van je haargroei komen over het algemeen tot de vierde week alleen kleine haartjes terug. Daarna groeien de haartjes sneller. Wanneer je regelmatig terugkomt, worden de haartjes steeds meer gelijktijdig behandeld en gaan dus steeds meer tegelijk groeien. Op den duur heb je er dus langer plezier van.

Wat heb je aan tijdens de behandeling?

Je bovenkleding en eventueel je sokken. Als je het prettig vindt kan je ook een handdoek gebruiken. Misschien voel je je prettiger in een jurk, rok of tuniek die je op de behandeltafel omhoog kan doen. Overigens is de behandeling voor Brazilian wax specialisten de normaalste zaak van de wereld!

Mag iedereen waxen?

Waxen is niet voor iedereen even geschikt. Heb je een beschadigde, zeer dunne of zeer gevoelige huid, meld dit dan van tevoren. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij diabetes. De salon houdt er dan rekening mee. Is je hele huidoppervlakte beschadigd, dan wordt waxen afgeraden. Medicijnen die een zeer gevoelige en/of zwakke huid kunnen veroorzaken zijn: Retin A, Renova, Differin, Isotretioin en Roaccutane.

Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden pas vanaf de vierde maand te waxen, mits je zwangerschap niet aan bijzondere risico’s onderhevig is, zoals bij zwangerschapsdiabetes. Sowieso kan je huid tijdens de zwangerschap wat gevoeliger zijn.
Waxen met een een piercing is gewoon mogelijk. De behandelaar zal er vakkundig omheen waxen.
Ook mannen kunnen zichzelf laten waxen.

Wat betaal je voor een Brazilian wax?

Een behandeling begint bij ongeveer 30 euro, afhankelijk van de soort behandeling. Afhankelijk van de haargroei duurt een Brazilian Wax gemiddeld tussen 30 en 60 minuten.

Lees verder…

Lees meer over: