Het is leuk om te weten hoe je dagelijkse producten zijn ontstaan. In dit artikel nemen we de parfum onder de loep. Want welke weg heeft jouw favoriete geurtje afgelegd? Hiervoor gaan we vele duizenden jaren terug in de tijd.

De Egyptenaren waren vroeger al veel bezig met hun uiterlijk verschijning. Het is ook niet zo gek dat hoogstwaarschijnlijk hier het eerste ‘parfum’ aan de man werd gebracht. Het is ooit allemaal begonnen als offer voor de goden. Door de verschillende kruiden- en bloementakjes die dagelijks werden verbrand tijdens het bidden, geloofden de Egyptenaren dat de goden rustig bleven. Niet veel later werden deze verschillende kruiden en takjes verwerkt in oliën. Deze werden gebruikt om de overledenen in te balsemen. De geuren waren erg geliefd en het duurde dan ook niet lang voordat ze de bad- en massageolie bedachten. Ook de Grieken namen deze ruikende oliën over, echter vervingen zij het hoofdingrediënt olie voor water. Dit was de eerste versie van het ‘parfum’.

parfum geschiedenisDe 12de eeuw is echter een grote vooruitgang geweest voor het parfum. Deze leek al erg op de hedendaagse parfums van nu. De Arabieren hadden vrij nieuwe technieken op het gebied van het zuiveren en verwerken van vloeistoffen. Door de destillatietechniek toe te passen voegden ze alcohol toe en geuren, zoals etherische oliën. De geurtjes vielen zo in de smaak dat er zelfs mensen waren die het opdronken.

Naarmate de tijd vorderde ontstonden er rond de 15de eeuw steeds meer parfums met meerdere toegevoegde ingrediënten, zoals bloemen, kruiden en musk, ook wel reukwater genoemd. Dit zijn ingrediënten die ook verwerkt zitten in de parfums zoals wij ze kennen. Echter werd toentertijd parfum veelal gebruikt om stank te verdoezelen. In de middeleeuwen werd water gezien als de verspreider van onder andere de pest. Daardoor wasten mensen zich niet of nauwelijks. Door het gebruik van reukwater geloofde men beschermd te worden tegen ziektes.

geschiedenis van parfumDe Grieken bedachten het glazen flesje zoals wij dat tegenwoordig kennen. Parfums werden vanaf die tijd in glazen flesjes verkocht in plaats van in de gebruikelijke doosjes. Hierdoor steeg de verkoop en vraag naar de verschillende parfums dan ook, waardoor men verschillende geuren en oliën begon te mixen. Begin 17de eeuw werd de eau de cologne uitgevonden, wat vrij vertaald betekent: het water van Keulen. Dit was de woonplaats van de Italiaanse koopman die de cologne introduceerde. ‘Het water van Keulen’, Eau de cologne, bestaat echter nog steeds, je kunt het vinden onder de merknaam 4711.

In de 19de eeuw kon men door middel van nieuwe technieken geuren uit de natuur nabootsen. Dit gebeurde veelal in Grasse, een Franse stad. Hier waren destijds vele jasmijnvelden, die een belangrijke rol speelden in de parfumindustrie. Tevens is hier ook Chanel No. 5 ontstaan. Door het grote aanbod was het moeilijk om de vele parfums te onderscheiden. De glazen flesjes kregen dan ook een opfrisbeurt en werden steeds vaker ontworpen door kunstenaars of bekende mensen. Iets wat anno 2014 natuurlijk nog steeds gebeurd!

Heb jij je verlanglijstje met je favoriete geurtjes al klaar voor de Sint?