Jammer als je net een weekje op bed hebt gelegen met ‘griep’, de kans is namelijk groot dat je helemaal geen griep had – die komt nog, geen zorgen. Nog altijd weten veel mensen niet wat het verschil is tussen griep en een fikse verkoudheid. Enkele feiten en fabels over griep.

1. Van een virus doormaken word ik toch immuun? Jippie!

Helaas. Het influenzavirus dat griep veroorzaakt komt voor in vele varianten die op hun beurt ook steeds veranderen, zodat er altijd wel weer een nieuwe variant is die je kan pakken.

griep2. Door zo ver mogelijk van mijn grieperige collega af te gaan zitten voorkom ik besmetting.

Een virus is het meest besmettelijk tijdens de incubatietijd, dus voordat het toeslaat. Vertoont iemand nog geen symptomen dan kan hij dus op zijn besmettelijkst zijn!

3. Doordat ’s winters mijn afweer lager is krijg ik sneller griep.

Nee, het komt niet door je verminderde afweer, het griepvirus verspreidt zich voornamelijk via kleine druppeltjes in de lucht door bijvoorbeeld niezen en hoesten. Doordat in de winter gemeenschappelijke ruimtes minder goed geventileerd worden, grijpt het griepvirus makkelijker om zich heen.

4. Doodgaan aan griep bestaat niet, dan is er altijd meer aan de hand.

Misschien zal jij niet doodgaan aan griep, maar iemand met een verminderde weerstand kan er wel aan overlijden en ja, dat zijn vaak oudere mensen. De kans op complicaties is namelijk groter.

Griepprik5. Dan haal ik wel een griepprik en krijg ik geen griep.

Honderd procent beschermen doet een griepprik niet, maar de kans is aanzienlijk kleiner en krijg je toch griep dan is het vaak wel minder heftig. De griepprik is trouwens niet alleen voor oude van dagen, maar voor alle mensen die extra risico lopen op complicaties vanwege een verminderde weerstand, denk aan mensen met astma of diabetes.

6. Ik ben nooit ziek, dus ik zal snel genezen als ik griep krijg.

Klopt. Hoe beter je weerstand, hoe sneller je geneest van griep. Hierdoor maak je sneller antistoffen en afweercellen aan, die je moeten genezen van griep.

flu7. Mijn oma zegt altijd dat warme cola met rum je sneller geneest van griep.

En zo zijn er wel meer middeltjes die je sneller zouden genezen van de griep. Alcohol verlaagt – net als paracetamol – wel wat je lichaamstemperatuur, maar een warme drank de griep je lichaam uit laten zweten is een fabeltje. Je moet gewoon uitzieken. Wel helpt water en thee om het vochttekort door koorts aan te vullen.