Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor mensen die aan obesitas lijden. Je zou in eerste instantie denken dat ze toch gewoon kunnen afvallen, maar eenmaal over de grens van overgewicht heen schijnt de kans om succesvol te vermageren nog maar heel klein te zijn. Dit wees een nieuwe studie uit, uitgevoerd door het King’s College in Londen. Van 2004 tot 2014 werd hiervoor het gewicht van 279.000 mannen en vrouwen met obesitas geanalyseerd. Daaruit blijkt dat zij het niet alleen heel moeilijk hebben om af te vallen, maar ook om een gezond gewicht te behouden.

Als mensen met obesitas beginnen met afvallen slaagt in het eerste jaar 1 op 12 mannen en 1 op 10 vrouwen erin om 5 procent van hun lichaamsgewicht te verliezen. Maar op een termijn van vijf jaar zaten bij 78 procent van de personen de verloren kilo’s er alweer aan. Over het algemeen slagen slechts 1.283 mannen en 2.245 vrouwen met een BMI van 30-35 erin om een normaal lichaamsgewicht te bereiken. Jaarlijks is dus de kans dat obese mannen kilo’s verliezen 1 op 210 mannen. Bij vrouwen is dat 1 op 124. Voor mensen met morbide obesitas, met dus een BMI boven 40, is de hoop op een blijvend gezond gewicht helemaal klein. Van de mannen bereikt slechts 1 op 1.290 mannen een gezond gewicht, van de vrouwen is dat 1 op 677.

De huidige behandelingen tegen obesitas zijn dus niet effectief genoeg, concludeert het onderzoek.

‘Eens een persoon obees wordt is het heel moeilijk om terug te keren naar een gezond gewicht’, volgens onderzoekster Alison Fildes. ‘Er zijn dringend nieuwe behandelingen nodig om dit probleem te tackelen. Toekomstige behandelingen moeten vooral gericht zijn op het voorkomen van (meer) overgewicht en het stabiel houden van een gezond gewicht. Het is belangrijk om het voorkomen van obesitas prioriteit te geven.’