Sinds de opkomst van de knabbelvisjes in Nederland is de Garra Rufa behandeling een ware hype geworden. Niet meer naar de pedicure, maar heerlijk je voeten onderdompelen en de knabbelvisjes hun gang laten gaan. Deze week verschijnen er echter berichten in de media dat het gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid.

Hoe werkt een knabbelvisjes behandeling?

luxury fish spa in SohoJe gaat naar een spa, schoonheidssalon, sauna of wellnesscentrum die een Garra Rufa behandeling aanbiedt. Meestal laat je je voeten behandelen, maar je handen kan ook. Je dompelt je voeten onder in een badje met Garra Rufa visjes die vervolgens je dode huidcellen en huidschilfers gaan ‘opknabbelen’. Hierbij laten ze de onderliggende huid met rust. In wezen zuigen de visjes, want ze hebben geen tanden. Bang dat een visje opeens hard in je teen bijt hoef je dan ook niet te zijn. Ben je eenmaal gewend aan het gefrunnik aan je voeten dan voelt het heerlijk ontspannend. Tijdens het verwijderen van de dode huid scheiden de Garra Rufa visjes ook een enzym (Ditranol) af dat een vitaliserende werking heeft op de onderliggende huid, die daarna heerlijk zacht aanvoelt.

Zwemmende bron van bacteriën

Garra-Rufa-Fish-Spa-full-body-Therapy-Doctor-FishKlinkt goed nietwaar? Ware het niet dat het niet helemaal zonder gezondheidsrisico’s is. Twee jaar geleden waarschuwde de Britse Gezondheidsraad al voor mogelijke infecties. Heb je een gezonde huid, dan is het risico verwaarloosbaar klein, maar heb je last van huidproblemen of een verminderde weerstand dan bestaat er kans op huidinfecties. Ten eerste wordt het water waarin de vissen zwemmen niet gedesinfecteerd, dit zou immers de dood voor de Garra Rufa visjes betekenen. Daarbij wordt ook niet na elke behandeling het water ververst. Hierdoor kunnen de visjes dus ziekteverwekkers overbrengen van voet naar voet, afkomstig van mensen die er eerder in hebben gezeten. De Garra Rufa behandeling wordt ook aangeboden als verlichting van eczeem en psoriasis, maar juist voor deze mensen is er kans op infectie door vervuild water.

Knabbelvisje uitgelicht

Garra Rufa visjesDe knabbelvisjes heten Garra Rufa visjes, een straalvinnige vissensoort uit de karperfamilie. Door hun inzet bij de behandeling van onder meer psoriasis wordt de Garra Rufa ook wel ‘doctor fish’ genoemd. De Garra Rufa visjes komen uit de wateren van het Midden-Oosten, uit de rivieren en wateren van Noord Turkije, Iran, Syrië en Irak. Ze leven gemiddeld vijf jaar en bereiken een lengte van 6 á 7 centimeter.

Wil je graag een keer een Garra Rufa behandeling ondergaan? Informeer dan bij de betreffende spa of het geen risico vormt voor je gezondheid.