Een snotneus, niet meer kunnen ademen door je neus, 100 keer per dag niezen, een schrale neus door het snuiten en je keel doet pijn bij alles wat je doet. Heerlijk, die verkoudheid.. Hoe kom je zo snel mogelijk van een verkoudheid af? Lees verder voor 10 trucjes.

Water drinken
Zodra je merkt dat er een verkoudheid op komst is, kun je het beste beginnen met veel water te drinken. Op deze manier hydrateer je je eigen lichaam waardoor overtollig slijm heel efficiënt afgevoerd kan worden. Laat koffie en alcohol dus even staan, want dit werkt niet goed: dit haalt juist het vocht uit je lichaam.

Gorgelen met een zoutoplossingzout
Het smaakt niet echt geweldig, maar gorgelen met een zoutoplossing is goed voor je. Het is niet zo dat het virus direct wordt gedood, maar doordat je slijm verdunt wordt en het water uit je keelweefsel onttrekt, zal het virus minder kans krijgen om door te zetten.

Rust uit
Het ligt voor de hand, maar rust is in de meeste gevallen het medicijn tegen welk kwaaltje dan ook. Blijf niet hangen achter je tv of laptop, maar rust ook echt uit. Probeer je afspraken te verzetten en ga slapen.

Vitamine C
Bij vitamine C denken we allemaal aan sinaasappeltjes. Toch is het niet goed om tijdens je verkoudheid een enorme hoeveelheid citrusvruchten te eten of drinken. Deze zuren irriteren namelijk al snel je luchtwegen. Het beste is om vruchten te eten die niet onder citrusvruchten vallen of het drinken van appel-, rozenbottel- of bramenthee.

Warme voetjeswarme voetjes
Zorg altijd dat je voeten goed zijn ingepakt. Hoe leuk een opgerolde broekspijp je ook staat, enkels omarmen koutjes als geen ander.

Open je luchtwegen
Het klinkt misschien een beetje raar, maar volgens heel veel mensen werkt dit echt. Een oud trucje is om een gesneden ui naast je bed te leggen. Dit opent je luchtwegen.

Stomen
Ook stomen kan goed helpen tegen je koutje en ruikt wel wat lekkerder dan die gesneden ui naast je bed. Met een aantal druppels eucalyptus in een warm bad voel je je na tien minuten stomen al een stuk beter.

NIET je neus snuiten
Niet je neus snuiten als je verkouden bent? Het lijkt raar maar dit is echt waar. Je kunt beter je neus ophalen om de slijm weg te halen, dan je neus te snuiten. Als je veel en hard je neus snuit, lopen je voorhoofdsholtes vol waardoor ze gaan ontsteken. Als je moet snuiten, doe het dan voorzichtig, maar beter is om gewoon je neus op te halen.

Oppeppers
Neem een stevige kop kippenbouillon en je zult zien dat je je erna wat beter voelt. Kippenbouillon werkt ontstekingsremmend.

Hoofdpijn
Komt er door die verkoudheid ook nog eens hoofdpijn bij kijken? Stoom dan met kamille of drink kamillethee. Kamille werkt namelijk ontstekingsremmend en pijnstillend.