Stompjes, haakjes, velletjes en kapotte nagelriemen. Ben jij ook een fanatieke nagelbijter en vind je het ook lastig om te stoppen met nagelbijten? Misschien kunnen wij je helpen! In dit artikel kom je erachter welk type nagelbijter jij bent en hoe je kunt stoppen met nagelbijten.

Welk type nagelbijter ben jij?

Perfectionistische bijter
nagellak tegen nagelbijtenZijn de oneffenheden aan je nagels de grootste reden om je nagels in je mond te doen? Mag er geen scheurtje in je nagels zitten of moeten alle nagels op een lijn zitten? Dan ben jij echt een perfectionist.

Emotionele bijter
Een emotionele nagelbijter is vaak gestrest, zenuwachtig, heeft angst of schuldgevoelens. Het gevoel dat je niets aan een situatie kunt doen en dit je bezighoudt. Jij bijt dan nagels om je drukke geest te verlichten en af te leiden.

Gewoontebijter
nagelvijlEen van de grootste oorzaken van nagelbijten is afkijken. Doordat je hebt gezien dat je zus haar nagels beet, doe jij het nu ook. Het is voorbeeldgedrag dat je hebt overgenomen. Je bijt verder niet om een reden, maar gewoon omdat je het gewend bent. Voor een gewoonte nagelbijter is het stoppen van nagelbijten heel moeilijk.

Omdat het heel lastig is om te stoppen met nagelbijten staan hier wat tips om je te helpen.

Tips om te stoppen met nagelbijten

1. Het probleem onder ogen zien. Stel jezelf voor met gezonde nagels en vertel mensen dat je probeert te stoppen met nagelbijten, zodat ze je kunnen motiveren.

2. Pleisters opplakken. Na het douchen de pleisters er meteen weer opplakken.

3. Kies een nagel waarop je niet mag bijten. Als dit werkt kun je nog een nagel kiezen waar je niet op bijt. Ga zo verder.

4. Gewoonte nagelbijten vervangen door een andere gewoonten. Draag bijvoorbeeld een elastiekje of een muntje in je handen en kauw op kauwgum. Neem een flesje water mee. Als je een zwak moment hebt kun je een slokje water nemen

5. Gebruik Byte-x. Als je de smaak gewend bent kun je een ander merk proberen. Ga door met aanbrengen, ook als je al gestopt bent met nagelbijten.

6. Bedek je nagels met nagellak, acryl of gellak. Mannen kunnen nagelverharder of vaseline op hun nagels smeren.

7. Houd je nagels gezond, knip ze kort en vijl ze soms.

8. Als je alles geprobeerd hebt en je komt maar niet van het nagelbijten af, is het beter om even langs de huisarts te gaan.