Methylparaben, propylparaben, butylparaben, benzylparaben, deze gezichtsreinigingsdoekjes wemelden van de parabenen en dat is – zo wist ik – slecht. Waarom precies wist ik alleen niet, maar dat hoorde je de laatste tijd veel. Tijd om eens uit te zoeken waarom eigenlijk!

‘Paraben Free’ en ‘Zonder parabenen’ staat er geruststellend op menig verpakking. Ironisch genoeg zitten er dan soms wel weer andere schadelijke ingrediënten in, maar dat terzijde. Parabenen zijn para-hydroxybenzoic acid esters, verwant aan benzoëzuur. Klinkt ingewikkeld. Parabenen worden ingezet als conserveermiddel in voeding, medicatie en cosmetica om schimmels en bacteriën tegen te gaan. Kortom, parabenen zorgen ervoor dat je cosmetica goed blijft. Essentieel dus.

Parabenen en borstkanker

Waar komt het gerucht dat parabenen slecht en zelfs kankerverwekkend zouden zijn vandaan? Het begon met een aantal onderzoeken waarvan vooral Darbre (2004) de toon zette. Bestanddelen als parabenen en aluminium chloorhydraat zouden schadelijk zijn voor onze gezondheid en zelfs borstkanker veroorzaken. Hierbij werd vooral gewaarschuwd voor het gebruik van deodorant. Darbre vond namelijk kleine hoeveelheden parabenen in monsters van borstkankertumoren. Dit werd geweten aan het feit dat parabenen een zwakke pseudo-oestrogene werking hebben. Echter, de American Cancer Society en het Amerikaanse National Cancer Institute ontkennen dit, evenals Neerlands KWF Kankerbestrijding.

Parabenen niet kankerverwekkend

Zeg ‘kankerverwekkend’ en het kwaad is al geschied. Mensen vertrouwen een ingrediënt of middel direct niet meer. Volgens KWF Kankerbestrijding, waarvan we mogen aannemen dat het een betrouwbare bron is, zijn parabenen niet kankerverwekkend. Het verhaal van Darbre en de parabenen in de deodorant is onwaarschijnlijk, omdat parabenen via de huid überhaupt onmogelijk het borstweefsel kunnen bereiken. Ook de Europese Commissie heeft, na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica goedgekeurd. Parabenen zijn veilig voor mens en milieu.

Zijn parabenen schadelijk?

Maar als parabenen niet kankerverwekkend zijn, dan zijn ze nog steeds slecht, denkt men. Alleen weet niemand precies waarom. Vele onderzoeken hebben nog steeds geen schadelijke effecten door parabenen aangetoond. Wel kunnen parabenen in sommige gevallen een allergische reactie oproepen bij een beschadigde huid, omdat parabenen in zeker mate door de huid kunnen doordringen. Maar over het algemeen is het risico op allergieën laag. Tegenstanders van parabenen komen vooral uit de groene hoek. Een aantal milieuorganisaties beschouwt parabenen als schadelijke stoffen, gebaseerd op het onderzoek van Darbre.

Dus…

Parabenen behoren niet tot de lijst ‘te vermijden ingrediënten’ in cosmetica. Vaak zit er meer in dan nodig, omdat er maar een kleine hoeveelheid parabenen nodig is om een product goed te conserveren. De hoeveelheid parabenen in een cosmetisch product valt voor de doorsnee gebruiker alleen niet te achterhalen. Fabrikanten zijn dan wel verplicht de ingrediënten op het etiket te vermelden, de hoeveelheden hoeven zij niet te vermelden. Of je parabenen nu wel of niet moet gebruiken? De keuze is geheel aan jou.