Een nieuw geurtje uitzoeken is voor de meeste vrouwen een waar uitstapje. Vroeger moest je de mevrouw achter de balie vragen of je dat parfum schuin achter haar even mocht ruiken en dan spoot zij, niet jij, de geur op. Nu kan je bij de meeste parfumeries er lustig op los spuiten en heerlijk de geurkaartjes langs je neus halen. Tussendoor ruik je even aan het koffiebonenpotje en met een beetje geluk loop je de deur uit met tenminste een sample van de door jou uitverkoren geur. Hoe kies je eigenlijk een parfum? En wie is de neus achter jouw favoriete parfum?

Parfumeur worden

parfumeur wordenParfumeur is een van die beroepen waar een romantische zweem omheen hangt. De hele dag met flesjes met de lekkerste ingrediënten in de weer en puur door een geweldig aangeboren reukvermogen binnen afzienbare tijd Het Parfum tot stand brengen. De realiteit is iets rauwer.

GIP (Grasse Institute of Perfumery) in het Zuid-Franse Grasse laat slechts 12 leerlingen per jaar toe voor een cursus van 12.000 euro. Hiermee vormen parfumeurs meteen een elitegroepje. Uiteraard hoort een geurtest tot de toelatingsprocedure, maar geschiktheid en motivatie zijn echter de belangrijkste criteria om te worden toegelaten. Eenmaal toegelaten word je onder meer getraind in geuren herkennen en bekende parfums namaken. Naast een goede neus moet je een voortreffelijk geheugen hebben om al die geuren en geurencombinaties in op te slaan.

Word je toegelaten, dan betekent dat nog niet dat je ook parfumeur wordt. Sowieso begin je niet direct na je diploma uitreiking als parfumeur, maar dien je eerst je neus te ontwikkelen om na zeker tien jaar als parfumeur aan de slag te gaan. Een parfum ontwikkelen duurt vervolgens gemiddeld 8 maanden. Maar de kans is groter dat je bij de wasmiddelen, kaarsen of shampoos belandt. Of je parfumeert motorolie. Nare geuren moeten immers ook op professionele wijze onderdrukt worden. Een reünie zal voor de één dan ook leuker zijn dan voor de ander.

‘Ik ontwikkel tegenwoordig parfums voor Dior, jij?’

‘Ik parfumeer wasverzachters bij Robijn….’

Waarom is een geur lekker?

Perfume_BottleOver geur valt niet te twisten, laten we dat voorop stellen. Wel kan je stellen dat een goed parfum wat mag kosten, te beginnen bij 30 ml à 60 euro. Maar waarom zou je bezuinigen op hoe je ruikt? Je wilt toch niet goedkoop ruiken? Een geur van een befaamd merk zoals Chanel of Dior ruikt dan ook naar kwaliteit, of het nu je smaak is of niet. Een parfum van een ‘ster’ is meestal niet aan te raden. Deze ruiken vaak chemisch als een dertien in een dozijn parfum of erger: ze bereiken het toiletverfrisser effect. Ze worden snel samengesteld en met een schreeuwende marketingcampagne gelanceerd.

De één houdt van zware parfum, de ander van een lichter parfum, zoet, kruidig of  bloemig. Hoe lichter de geur en hoe bescheidener aangebracht, hoe minder je je omgeving ermee bedwelmt. Die mierzoete parfum vind jij bijvoorbeeld geweldig, maar je collega krijgt er misschien hoofdpijn van.

Opbouw parfum

Als je in de parfumerie een parfum opspuit en deze bevalt meteen al niet, dan bevallen de topnoten je niet. Dit is de eerste laag van het parfum, oftewel de verkoopnoten. Bevalt het wel, dan heeft het parfum al een voet binnen de deur gezet. Na enkele minuten ruik je de hartnoten, de belangrijkste noten, van het parfum. Nu kan het alsnog zijn dat je denkt: Hee, deze vind ik toch niet lekker! Tot slot bevat een parfum nog de basisnoten die overblijven na één a twee uur. Blijft er iets zurigs achter op je huid, dan kan je alsnog besluiten dat je het parfum niet lekker vindt. Koop daarom een parfum nooit meteen. Spuit het op en winkel even verder of vraag een sample, zodat je het over meerdere dagen kan testen.

Voor parfums worden synthetische ingrediënten of natuurlijke geurstoffen gebruikt, denk aan vanille, sandelhout, jasmijn of roos.

Au de toilette of au de parfum?

Wat is nu precies het verschil tussen eau de parfum en eau de toilette? Eau de parfum is geconcentreerder en bevat meer van het echte parfum, waardoor het dus langer blijft ‘hangen’ op je huid. Eau de parfum bevat 10 tot 20 % parfum, eau de toilette 5 tot 10 %. Minder gangbaar is de pure parfum die je minder snel aantreft in de parfumerie. Deze bevat 20 tot 40 % parfum en is dan ook een stuk prijziger. Eau de cologne tot slot bevat 2 tot 3 % parfum en zul je misschien nog wel kennen van je oma’s vochtige geurzakdoekjes. Twijfel je over een parfum, omdat je deze bijvoorbeeld net iets te zoet vindt, maar wel lekker, probeer dan eens de eau de toilette variant ervan. Door de lagere concentratie ruikt deze niet alleen gewoon minder sterk, maar kan deze ook net iets anders ruiken. Plus je betaalt iets minder.

Parfum aanbrengen

parfum aanbrengenJe kent het wel: er loopt een vrouw langs en het lijkt alsof er zojuist een wandelende parfumfles voorbij is geweest. De geur blijft hangen, lang nadat de dame is gepasseerd. Een parfum aanbrengen is een kunst. Uiteraard spuit je je parfum op de warmere plekjes van je lichaam: je polsen, achter je oren, in je nek, decolleté, je knieholtes kan ook. In je haar of kleren is ook een optie, maar bij een parfum gaat het toch om de match tussen het parfum en je huid – vandaar dat de heerlijke parfum van je vriendin bij jou smerig kan ruiken.

Bij parfum gaat het natuurlijk ook om de gelegenheid waarin je het gebruikt. Een zware parfum rechtstreeks op meerdere warme plekken op de huid aanbrengen is misschien leuk voor een avondje uit, maar niet aan te raden voor een dagje kantoor. Een zwaardere geur zou je sowieso minder royaal aan moeten brengen dan een lichtere geur. Je kan ook na het douchen je parfum in de lucht sprayen en eronder gaan staan. Zo breng je het subtiel aan. Sowieso is parfum aanbrengen op een warme huid aan te raden, omdat je poriën dan goed openstaan.

Houd ook rekening met de douchegel of bodylotion die je gebruikt dat deze in de lijn liggen met je parfum. Deze van hetzelfde merk kopen is ook een optie, dan bouw je de geur in lagen op. Een dergelijke douchegel en bodylotion is natuurlijk wel prijzig. Vaak zie je wel pakketjes bij de parfumerie, vooral rondom de feestdagen (erna zijn ze altijd in de aanbieding!).

Let er tot slot op dat je na verloop van tijd immuun wordt voor je parfum. Je ruikt hem nog nauwelijks. Doe hem echter niet royaler of vaker op, je omgeving is namelijk niet immuun! Spray jezelf desnoods thuis lekker onder, zodat je er alleen heerlijk van kan genieten!