Voor degenen die niet precies weten wat een peeling is, klinkt het misschien een beetje eng. Alsof je een laagje huid af pelt. De peeling behoeft enige uitleg. Er bestaan diverse soorten peeling technieken, van de doe-het-zelf peeling tot de professionele peeling.

Door het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Ook zon, roken, stress en hormonale veranderingen doen je huid geen goed. Doordat de huid steeds minder goed dode en beschadigde huidcellen kwijtraakt en vervangt, wordt de huid valer en vertoont meer vlekken. Peeling is een cosmetische techniek waarbij ‘etsende middelen’ op de huid worden toegepast. Het doorgaans vloeibare etsende middel, variërend van biologisch scrubzout tot chemisch glycolzuur, zorgt voor een chemische reactie van de huid.

Hierdoor worden oude oppervlakkige huidcellen verwijderd en komen nieuwe jonge huidcellen tevoorschijn. Vooral een huid die lijdt onder ernstige acne, rimpels of pigmentvlekken hebben hier baat bij. Hoewel een peeling ook nuttig kan zijn voor een vette huid. De huid wordt rustiger en gladder en een gezonde huid is weer zichtbaar. Een peeling is vooral geschikt voor plaatsen waar de huid vrij dun is, zoals de rug van de hand, het gezicht en de hals. Een bodypeeling is ook mogelijk, hierbij wordt je hele lichaam of een deel van je lichaam gepeeld.

Zelf peelen

De meeste cosmeticamerken verkopen peeling maskers voor zelfstandig gebruik. Je hebt vast weleens een sachet of tube voor een peeling gezien bij de drogist. De peelende micro-deeltjes van deze peelings verwijderen alle onzuiverheden en reinigen de poriën diep op milde wijze. Het resultaat belooft een schonere, mooiere en frissere huid. uw huidstructuur wordt verfijnd, de huid voelt zachter aan en wordt omgeven met een opwekkende geur.

Professionele peelings

 • Fysische peelings
  • Laserbehandeling: een precisiegestuurde CO2-laser laat het bovenste huidlaagje verdampen.
  • (Micro-)dermabrasie: de huid wordt hierbij ‘afgeslepen’. Hierbij worden microkristallen onder vacuüm op de huid gespoten en de bovenste laag dode huidcellen meegenomen.
 • Chemische peelings: de huid wordt behandeld met een chemische stof die de oppervlakkige huidcellen laat afsterven.
  • Oppervlakkige peeling: goed te verdragen, veroorzaakt soms roodheid en lichte zwelling. Bedoeld voor fijne rimpeltjes, lichte pigmentverschillen en acne. Meerdere behandelingen zijn nodig voor een goed resultaat. Middelen die worden gebruikt:
   • Glycolzuur
   • Salicylzuur
   • Jessner’s oplossing
  • Middeldiepe peeling: geschikt voor uitgebreidere peelings van een huid met bijvoorbeeld zonneschade of sterk constrasterende pigmentverschillen.
   • Trichloorazijnzuur (TCA): werkt vrij aggressief en brandt de opperhuidcellen als het ware weg. Een vrij pijnlijke en behandeling waarna een sterke roodheid en zwelling ontstaat die ongeveer een week aanhoudt. Ook kunnen korstjes ontstaan.
   • Ureum: een natuurlijk product dat voorkomt in de urine van mensen en dieren. Het zorgt ervoor dat de huid meer vocht vasthoudt. Vooral geschikt voor de zeer droge huid.
  • Diepe peeling: Dringt diep in de huid door en is bedoeld voor diepere rimpels en felle verkleuringen te verbeteren.
   • Fenol: de meest agressieve stof gebruikt voor peelings. Vindt plaats in een kliniek en onder narcose.Tegenwoordig worden fenolpeelings nauwelijks meer uitgevoerd omdat er een te groot risico bestaat op toxiciteit (vergiftiging) direct na de behandeling en ook op littekenvorming.
 • Biopeelings of kruidenpeelings
  • Garra Rufa visbehandeling: oftewel knabbelende visjes aan je voeten. Hierbij worden je voeten ontdaan van de dode en droge huid. Ook een vorm van peeling.
  • Kruidenpeeling: behandelt men de huid met een product samengesteld uit “biologische ingrediënten”, niet alleen bedoeld voor de eigenlijke peeling (een licht etsende stof), maar die ook vitamines en andere ingrediënten bevatten voor de behandeling van de huid.
  • Scrubzout of scrubgel: een andere vorm van peeling die zelfstandig uitgevoerd kan worden.

Garra Rufa visbehandeling

Hoe gaat de peeling behandeling in zijn werk?

Een goede voorbereiding is het halve werk, geldt ook voor een peeling behandeling. Meestal begin je een paar weken van tevoren met een voorbereidende peeling in de vorm van een crème. Bij de diepere peelings wordt soms de huid verdoofd. Voor de peeling behandeling wordt de huid eerst ontvet en daarna het peeling middel aangebracht. Met het afnemen van het middel worden dus een aantal cellagen verwijderd.

Het resultaat

Het resultaat mag er zijn: oppervlakkige rimpels worden verzacht, maar diepe rimpels niet. Acne en huidverkleuringen worden verminderd of verwijderd. De huid is na de peeling zachter en egaler. De behandeling kan ook preventief plaatsvinden. Na een peeling kan je huid wel lichte roodheid en zwelling vertonen. Vergelijk het met verbranding door de zon. Bij een oppervlakkige peeling houdt dit maximaal twee dagen aan. Bij een diepere peeling houdt dit langer en sterker aan, vaak meerdere dagen en de roodheid zelfs mogelijk meerdere weken.

Volg hoe dan ook altijd nauw de instructies van de arts op voor de nabehandeling van de peeling. Crèmes kunnen zowel voor- als nageschreven worden. Standaard wordt aanbevolen voorlopig uit de zon te blijven of je gezicht zeer goed te beschermen. Bij diepere peelings vaak tot wel een half jaar erna.

Kunnen er complicaties optreden?

Complicaties zijn zeldzaam, vooral bij oppervlakkige peelings. Treedt er toch een complicatie op, dan kan het gaan om:

 • Een infectie: hierbij kan het gaan om een bacteriële behandeling. Meestal wordt dan behandeld met antibiotica. Diepere peelings zorgen soms voor een herpesaanval bij mensen die eerder last hebben gehad met herpes simplex in het gezicht (koortslip). In dat geval antiviraal middel.
 • Littekens: soms ten gevolge van een infectie. Pulk in ieder geval nooit aan eventuele korstjes na de behandeling.
 • Mee-eters en gerstekorrels: bijvoorbeeld door het aanbrengen van een te vette crème na de peeling.

Waar kan je een peeling laten doen?

Bij schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten en artsen. Over het algemeen voeren schoonheidsspecialisten de lichtere peelings uit en artsen de diepere peelings. Houd de reden en het doel van de peeling in gedachten bij het kiezen van de peeling. Laat je goed voorlichten! Een professionele peeling is meestal niet goedkoop en je wilt natuurlijk een optimaal resultaat.

Lees verder…

Lees meer over: