‘Uiterlijk is niet belangrijk, het gaat om het innerlijk’. Iedereen weet dat dit niet helemaal waar is. Waarom zouden anders zoveel mensen aan hun uiterlijk laten sleutelen? Alleen is dit niet geheel zonder risico, zo bleek vandaag wel weer uit het nieuws.

Plastische chirurgie binnen handbereik

Plastische chirurgieVroeger liet je je flaporen rechtzetten, borstimplantaten plaatsen simpelweg omdat je ze niet had of overtollig vel weghalen nadat je ruim honderd kilo was afgevallen. Tegenwoordig gaat het meer om er jonger of ideaal uitzien. Plastische chirurgie is normaler geworden en concurrerende prijzen zorgen ervoor dat het nu ook toegankelijk is voor Jan met de Pet op. Helaas kan niet iedereen de crème de la crème betalen. De schoonheidsbranche mag op dit vlak haar eigen prijzen bepalen en dus is een goedkopere optie aantrekkelijk. Alleen brengt dit ook gevaren met zich mee. Want hoe weet je of een ‘witte jas’ geen prutswerk levert?

Het grijze gebied in de mooimaaksector

Televisieprogramma plastische chirurgieDe bezem gaat erdoor als het aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid ligt. Dit doet ze voor ons, wij moeten beter beschermd worden tegen beunhazen in de mooimaaksector. Waarschijnlijk mogen daarom binnenkort alleen nog bevoegde artsen en zorgverleners permanente rimpelvullers plaatsen. Voor laseren komt waarschijnlijk dezelfde regel. Ook wil Schippers dat de kwaliteit bij de behandelaren omhoog gaat en dat we beter worden geïnformeerd over de risico’s. Als je volgend jaar een mooimaakprogramma kijkt op televisie zie je wellicht een waarschuwing erbij over de risico’s. Het probleem is dat sommige cosmetische ingrepen veel lijken op ingrepen in de gezondheidszorg, terwijl het hier officieel niet om zorg gaat. Ook voeren zowel plastisch chirurgen als artsen die geen opleiding plastische chirurgie hebben afgerond cosmetische ingrepen uit. Een oogarts die bij beunt in de avonduurtjes met jouw liposuctie? Geen geruststellend idee.

‘Dan had je het maar niet moeten doen’

Joan van Ark mislukte plastische chirurgieMede door alle succesverhalen in televisieprogramma’s krijgen mensen een eenzijdig beeld van plastische chirurgie. Mensen komen er als herboren uit met een perfect resultaat waardoor hun leven he-le-maal is veranderd. Dit strookt niet met de werkelijkheid. Niet iedereen komt bij de crème-de-la-crème terecht. Er bestaan vreselijke verhalen van mensen die voor het leven zijn getekend, letterlijk en figuurlijk. ‘Dan had je dat maar niet moeten doen’, is toch meestal de strekking, ervan uitgaande dat het vast een dom iemand betreft. Sta maar eens sterk in je schoenen met alle reclames om je heen terwijl je als vrouw van middelbare leeftijd net bent ingeruild voor een jonger exemplaar. Na lang twijfelen en sparen zet je dan eindelijk de stap tot permanente rimpelfillers (want elke paar maanden botoxen kan niet iedereen betalen!) en na verloop van tijd ontstaan er harde bobbels in je gezicht. Ronduit zielig. En er bestaan meer schrijnende verhalen, denk aan ongelijke billen na een liposuctie, lekkende borstimplantaten of een mislukte peeling.

Waarom kiezen mensen voor plastische chirurgie?

Jonger willen lijkenEr zijn natuurlijk uitzonderingen, echte afwijkingen waarbij iedereen zich kan voorstellen dat iemand er iets aan laat doen. Neem brandwonden of aangezichtsletsel na een ongeval. Volgens cosmetisch chirurg Dr. Vik Vijh zijn de voornaamste redenen dat mensen voor plastische chirurgie kiezen: jonger willen lijken, je oude lichaam van voor de zwangerschap(pen) terug willen en iets dat ze altijd al haatten eindelijk ‘normaal’ laten maken. Uiterlijk ouder worden zal waarschijnlijk niemand toejuichen, maar hoe erg dat is scheelt per individu. Zelfvertrouwen speelt hier een grote rol. Heb je een echtgenoot die het vervelend vindt dat je ouder wordt en een stijve nek krijgt door het omdraaien naar jonge vrouwen? Zet dan zowel hem als het consult bij de plastisch chirurg opzij. Heeft je leven zich zo ontwikkeld dat alles om uiterlijk draait? Zoek dan een nieuwe hobby.

Kan je mislukte plastische chirurgie voorkomen?

checklist plastisch chirurgKijk of de plastisch chirurg in het landelijke register is opgenomen en opgeleid is. Laat de plastisch chirurg zich regelmatig bijscholen? En staat het ziekenhuis goed bekend? Gebruiken ze de juiste materialen? Hiermee kom je een heel eind, al blijft het als ‘leek’ moeilijk om een arts te beoordelen. Reviews checken op internet is ook een idee. Bedenk wel dat elke operatie een risico met zich meebrengt, dus ook een cosmetische ingreep. Denk aan het risico op nabloedingen, infectie, trombose en problemen bij de wondgenezing en littekenvorming. Informeer hier goed naar van tevoren. Fouten worden niet kosteloos hersteld en wie zegt dat je nog geld hebt? Het gaat hierbij niet alleen om je gezondheid maar ook om je uiterlijk!