Gladjes door het leven

Het is niet een bezigheid waar we als vrouw om staan te springen, maar het hoort erbij: ontharen. Vooral in de lente en zomer gaat menig vrouw weer fanatiek aan de slag. Waarschijnlijk heb je zelf al een voorkeur voor scheren, epileren, harsen of gebruik van een ontharingscrème. Elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen.

Voorbereiding is alles

Belangrijk voor elke scheer-, epileer,- of harsbeurt is het ontvetten van je huid. Dit doe je door je huid te scrubben. Hierdoor verwijder je dode huidcellen die op je huid liggen en laten de haartjes eerder los. Als je niet wilt of kunt scrubben is het nemen van een douche of bad een goed alternatief. Het warme water maakt je haren zachter zodat je huid minder geïrriteerd is na het ontharen.

Scheren

Scheren is snel en simpel. Omdat het warme water de haren zachter maakt, scheren veel vrouwen zich onder de douche. Wel is het aan te raden om scheerschuim of -gel te gebruiken. Als je je huid namelijk “droog scheert” heb je eerder de kans dat je jezelf open haalt met je scheermesje. Ook als je scheermesje bot is geworden heb je een grote kans dat je jezelf snijdt. Vervang je scheermesje dus op tijd!

Sta je onder de douche en ligt je scheermesje ergens anders? Heeft je vriend of man zijn scheermes wel in de douche liggen? Stap er dan toch maar even onder uit. De haartjes van mannen zijn veel stugger en de scheermesjes zijn dus ook absoluut niet geschikt voor onze tere huid. Je merkt dat vanzelf als je je toch scheert met zijn scheermesje. Grote kans dat je huid protesteert. Een schrale en rode huid is het gevolg.

Voordelen en nadelen scheren

  • Voordelen scheren: snel gedaan en pijnloos.
  • Nadelen scheren: Omdat de haartjes na gemiddeld drie dagen terugkomen moet je vaker scheren dan bijvoorbeeld epileren. Voor een gevoelige huid zorgt scheren snel voor een geïrriteerde huid. Scheren is relatief duur aangezien je om de zoveel tijd weer nieuwe scheermesjes moet kopen.

Epileren

Het is voor de ene vrouw een uitkomst en voor de andere een marteling: epileren. Een voor een worden je haartjes eruit getrokken met een epilady. Je hebt verschillende soorten en maten maar als je het budget ervoor hebt, is het verstandig om te kiezen voor kwaliteit. Met sommige epiladies kun je ook onder de douche of in bad. Veel vrouwen geven aan dat de pijn van het epileren hierdoor minder wordt.

Voordelen en nadelen epileren

  • Voordelen epileren: de haartjes blijven tenminste tot vier weken weg, wat beter is voor een gevoelige huid. Epileren in bad of onder de douche zorgt ervoor dat het ontharen minder pijnlijk is. Daarnaast zorgen de meeste epiladies ervoor dat ze de haartjes die plat liggen optillen voor de haartjes verwijderd worden. Dat betekent dat epileren efficiënter kan zijn dan harsen. Epileren is relatief goedkoop. Je betaalt één keer de aanschafkosten voor de epilady maar daarna doe je er jaren mee. De kosten verschillen en liggen tussen de €40,- en €150,-.
  • Nadelen epileren: niet geschikt voor vrouwen met een lage pijngrens: een voor een de haartjes eruit trekken doet zeer.

Harsen

Voor het harsen kun je kiezen voor kant- en-klare harsstrips of een elektrische roller waarmee je de hars op je huid smeert en dan de strip erop legt. Vervolgens houd je met een hand je huid strak. Dan trek je in één snelle ruk de harsstrip tegen de haarrichting in eraf. Ook hier geldt dat je met goede kwalitatieve producten veel sneller, beter en pijnlozer de haren verwijdert dan met goedkope alternatieven. De eerste keer harsen doet het meeste zeer, maar na elke harsbeurt groeien je haartjes zachter terug en wordt het harsen ook minder pijnlijk.

Kant-en-klare harsstrips of elektrische roller

Veet Koudewasstrips zijn kant- en klare harsstrips. Omdat het koude wasstrips zijn moet je de strips zelf tussen je handen warm wrijven. Je hebt ook een harsroller waarin je de hars warm kunt maken. Je kunt ook kiezen voor een starterspakket voor het harsen.

Na het harsen verwijder je overgebleven was met de bijgevoegde reinigingsdoekjes of een reinigingsspray. De kosten voor harsen zitten vooral in de aanschafkosten van een elektrische roller. Deze liggen tussen de €20,- en €65,-. Vervolgens moet je alleen nog maar de hars en strips nabestellen. De koude wasstrips zijn relatief duur omdat er twintig strips in een verpakking zitten en dit (afhankelijk van je hoeveelheid haren) net wel of niet genoeg is om beide onderbenen te harsen.

Voordelen en nadelen harsen

  • Voordelen harsen: je bent voor tenminste drie tot vier weken van gladde benen verzekerd. Voor een gevoelige huid is harsen of epileren beter dan scheren of de ontharingscrème. Je haartjes groeien na het harsen minder dik en stug terug dan bijvoorbeeld na scheren.
  • Nadelen harsen: je moet de haren laten groeien om ze eruit te kunnen trekken. Midden in de zomer is dit niet gunstig. Harsen is tevens pijnlijker dan scheren.

Ontharingscrème

Naast scheren, epileren of harsen heb je ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een ontharingscrème. Een ontharingscrème is een chemisch ontharingsmiddel dat de haarschacht oplost. Bij een ontharingscrème smeer je de crème of spuit je de mousse op je huid waar je de haren van wilt verwijderen. Laat de ontharingscrème 3 minuten (5 minuten bij een gevoelige huid) inwerken maar let er goed op dat je de ontharingscrème niet langer dan 10 minuten laat zitten. Schraap daarna de crème met de opgeloste haren van je huid met een spons of spatel (deze zit bij de ontharingscrème in). Spoel vervolgens je benen met water af. Tijdens het inwerken van de ontharingscrème kan het zijn dat de huid branderig aanvoelt. Dit is niet zo gek omdat je toch een chemisch product op je huid smeert.

Voordelen en nadelen ontharingscrème

  • Voordelen ontharingscrème: Snel en weinig moeite.
  • Nadelen ontharingscrème: Omdat je een chemisch product op je huid smeert, kan je huid branderig aanvoelen of prikken. Voor een gevoelige huid is het ondanks de speciale ontharingscrèmes voor een gevoelige huid een minder geschikte manier van ontharen.

Brazilian Wax

Ook het ontharen van je schaamstreek is mogelijk door scheren, epileren of harsen (let op; gebruik liever geen ontharingscrème voor je bikinlijn en/of je intieme delen! De huid is op die plekken nog teerder). Een andere manier om je schaamstreek te ontdoen van haar is een brazilian-wax. Dit is niet hetzelfde als harsen, al denken veel van wel. Lees meer over de brazilian wax.