Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, vormen een smet op je zomer. Die open schoenen laat je liever even voor wat ze zijn. Een op de vier mensen heeft er weleens last van (gehad). De schimmel zorgt ervoor dat je teennagels een witte, bruine of gelige kleur krijgen waar je alles behalve blij van wordt. Het ziet er namelijk nogal onsmakelijk uit. Meestal begint de schimmelinfectie bij je grote teen. De schimmel die zorgt voor kalknagels is dezelfde schimmel die zwemmerseczeem veroorzaakt. Het kan goed zijn dat je daarom zowel schimmelnagels hebt als zwemmerseczeem.

Gevolgen schimmelnagel

Van een schimmelnagel krijg je een nagel die minder sterk is terwijl deze wel dikker wordt. Onbehandeld kan de schimmel ervoor zorgen dat je last hebt bij het lopen. De schimmel stopt de groei van je nagel en de nagel brokkelt sneller af en kan loslaten. Gelukkig zijn schimmelnagels goed te behandelen. Er zijn veel zalfjes en oliën die je kunt gebruiken om de schimmel te bestrijden. Een greep uit mogelijke middelen:

Het druppelen van Tea Tree olie op je schimmelnagel helpt deze genezen. © .Angels, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-ND 2.0

De huisarts kan je ook medicatie voorschrijven (bijvoorbeeld Lamisil). Dit medicijn moet u 90 dagen slikken en is erg slecht voor uw lever. Probeer dus eerst een van de zalven of oliën uit. Een schimmelolie heeft het voordeel dat deze ook goed tussen de nagels komt. In extreme gevallen wordt de nagel verwijderd. Er groeit dan een gezonde nagel terug.

Als de schimmel uiteindelijk is gedood, groeit de schimmelnagel vanzelf uit. Hier kan wel een behoorlijke tijd overheen gaan, dus geduld is een schone zaak. Let op dat de schimmel zich niet uitbreid: blijf dus smeren of druppelen. Een pedicure kan de nagel dunner maken (frezen) zodat je er minder last van hebt.

Hoe krijg je een schimmelnagel?

Schimmels komen overal voor maar vooral in vochtige ruimtes voelen ze zich prettig. Denk aan zwembaden, sauna’s of sportscholen. Ga dus altijd douchen met slippers aan anders kom je geheid in aanraking met schimmelsporen. Als jij last hebt van schimmelnagels vorm je zelf ook weer een bestemmingsbron voor anderen.

Er zijn een paar redenen waarom de ene persoon eerder schimmelnagels krijgt dan de ander. Vooral bij een lagere weerstand (als je een griepje hebt bijvoorbeeld) heb je een groter risico om schimmelnagels te krijgen. Dat geldt ook voor diabetici en voor mensen die snel zweetvoeten hebben.

Voorkomen / Behandelen schimmelnagel

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om een schimmelnagel te voorkomen of te behandelen zodat je er sneller van af bent:

  • Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen.
  • Was je voeten elke dag zonder zeep te gebruiken.
  • Kies voor wollen of katoenen sokken.
  • Trek elke dag schone sokken aan.
  • Omdat je niet elke schimmel bij een wasbeurt doodt, is het verstandig om schimmeldodende poeder in je schoenen te strooien.
  • Draag niet elke dag dezelfde schoenen.
  • Draag altijd slippers als je gaat douchen in openbare gelegenheden.

Vertrouw je het niet helemaal? Neem dan contact op met een huisarts of een pedicure. Een pedicure kan een kunstnagel (bijvoorbeeld Shellacnagels) over je schimmelnagel plaatsen. Niet alleen verstevigt dat je nagel ook zie je die vieze schimmelnagel niet meer! Lees meer over kunstnagels of shellacnagels.