Het aantal mensen dat spontaan kan stoppen met roken is schrikbarend laag. Zonder hulp van buitenaf slaagt slechts 3 à 5% erin om op eigen houtje te stoppen. De Stichting tegen Kanker raadt daarom Tabakstop aan, waarmee je 10 keer meer kans van slagen hebt. Bijna de helft van de bellers (45%) is op het einde van een coaching door tabakologen van Tabakstop gestopt met roken. Een jaar daarna is hiervan 1 op de 3 nog steeds rookvrij. Dat is 10 keer zo veel dan de slaagkansen zonder hulp.

Het lukt slechts 3 à 5% van de rokers om zelfstandig te stoppen met roken, terwijl dit bij cocaïne- en heroïneverslaafden 15 tot 20% is bij de eerste poging. Nicotine is dan ook een zeer verslavend middel. Zo is een meisje van 16 jaar na nauwelijks drie maanden roken verslaafd, een jongen van die leeftijd na ongeveer zes maanden. Veel rokers zijn ook begonnen met roken in hun puberteit. Bij het roken van tabaksproducten verlies je ook veel sneller de cognitieve controle.

Hulp bij stoppen met roken

Begeleiding is dus zo’n gek idee nog niet. Zo kunnen geneesmiddelen de ergste fysieke verlangens doen afnemen, zodat het stoppen comfortabeler wordt gemaakt. Maar om definitief te stoppen moet een roker een soort rouwproces doormaken voor de genotspiek die de nicotine geeft. Onder de lagen van het oppervlakkige plezier van nicotine moet de roker een ander soort geluk (her)ontdekken. Dit schijnt volgens het laatste rapport van Tabakstop 10 keer beter te lukken met de hulp van een persoonlijke coach.

Steun overheid nodig

Helaas verkeert de overheid in een tweestrijd. Enerzijds wil de overheid mensen laten stoppen met roken, anderzijds willen zij hun fiscale inkomsten door rookwaar niet verliezen. Hoewel er als meer mensen stoppen met roken op lange termijn zeker bespaard zou kunnen worden op de uitgaven van ziektekosten.