Je kent het plaatje wel: kinderen die dolgraag in de sneeuw willen gaan spelen en ouders die krampachtig hun kinderen helemaal inpakken van top tot teen. Op zich natuurlijk goed, zo hoeft het lichaam minder hard te werken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Toch denken nog steeds veel mensen dat je van de kou zelf ook ziek kan worden. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat dit niet het geval is.

Door veel wetenschappelijk onderzoek weten we al heel veel over hoe mensen besmet raken met virussen. Verkoudheidsvirussen (zoals rhinovirussen, coronavirussen en influenzavirussen) die griep veroorzaken krijg je niet door te koud gekleed de deur uit te gaan. Dit virus verspreid zich namelijk via kleine druppeltjes die uitgehoest of uitgeniest worden. Dat meer mensen er last van hebben in koudere seizoenen heeft te maken met minder goede ventilatie van ruimtes en zalen. Deze kleine virusdruppeltjes gaan zich namelijk nestelen in de lucht en verspreiden zich zo van persoon tot persoon. Wel is het zo dat onze weerstand wat daalt door het koude weer omdat het lichaam over het algemeen harder moet werken om warm en gezond te blijven. Het is dus altijd alsnog een goed idee om je lekker warm aan te kleden voordat je de deur uit gaat.

Tips voor verkoudheid en griep

Je kan veel dingen doen om te helpen wanneer je verkouden of grieperig bent. Toch komt het uiteindelijk neer op maar één ding: uitzieken. Probeer bij verkoudheid toch even wat frisse lucht binnen te halen, maar doe dit wel warm gekleed. Was regelmatig je handen om het virus niet te verspreiden en eet voldoende groente en fruit om vitamine C binnen te krijgen. Pure tomatensap zit boordevol vitamine C en als je de smaak aankan is dit dan ook een goede aanrader. Drink thee met honing voor je keel maar vul dit wel aan met genoeg water of vruchtensap zodat je voldoende vocht behoudt. Kippensoep verhelpt tevens slijmvorming en het zout zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt.