Afvallen, gezonder eten en meer bewegen zijn één van de goede voornemens die op elk lijstje hoog scoren. Je kunt natuurlijk op een teamsport gaan of je inschrijven bij de sportschool, maar een sport die de laatste tijd steeds populairder wordt is yoga. Yoga is een vorm bewegen, mediteren en je lichaam en geest één laten worden.

Waarom yoga goed voor je is

YogaNaast beweging zijn er nog veel meer redenen waarom yoga goed voor je is. Zo kan het het je helpen te ontspannen. Naast school, je werk en andere sociale verplichtingen is het soms fijn om even tijd voor jezelf te hebben en tot rust te komen. Yoga is dan een perfecte bezigheid. Naast dat je je leert te ontspannen helpt het je ook om je beter te kunnen concentreren en focussen. Voor sommige poses moet je je goed concentreren op je ademhaling en dat kan je later ook weer helpen. Veel mensen hebben last van hun rug of zitten in een verkeerde houding. Yoga kan dat verminderen met speciale houdingen die je rug versterken en soepeler maken. Tijdens yogales leer je jezelf heel bewust te zijn van je lichaam en houding en zo leer je jezelf sneller corrigeren als je met een kromme rug zit.

Verschillende soorten yoga

Hatha yoga is de klassieke yoga, het is een combinatie van een fysiek en mentaal deel. Het fysieke deel richt zich vooral op lichaamshouding en het mentale deel vooral op stil zitten en concentreren. Power yoga is een intensieve vorm van yoga waarbij alle houdingen direct na elkaar gedaan worden en waar een speciale ademhalingstechniek bij hoort. Bikram yoga is een vorm van yoga die in een hete ruimte wordt gegeven van ongeveer 30 tot 40 °C.