‘Die kleur staat je goed!’ Heb je vast weleens gehoord. Zo niet, verplicht verder lezen! Hoewel voor de meesten onder ons wel geldt dat er altijd onontdekte kleuren zijn die je garderobe en make-up verrijken.

Waarom geeft de ene kleur een persoon een uiterlijk dat blaakt van gezondheid en lijkt een ander met dezelfde kleur eerder ziek? Kleurenleer is een interessante ‘wetenschap’ die terugkomt in meerdere gebieden: interieur, onderwijs, opvoeding, kleding en make-up. Kleur is leuk en haalt het beste in ons naar boven, mits goed toegepast. Pas het eens toe op jezelf!

Wat is een kleuranalyse?

Een kleuranalyse brengt jouw natuurlijke kleurtype in kaart, gebaseerd op je ogen, huid en haar, en bepaalt welke kleur kleding en make-up het beste bij je past. Deze kleuren en je natuurlijke kleuren lopen als het ware in elkaar over en vormen een geheel. Rimpels en wallen vallen minder op en je hebt minder ‘opsmuk’ nodig om goed voor de dag te komen. Je huid oogt gezond en je ogen stralen. Het tegenovergestelde gebeurt met de verkeerde kleuren: je huid ziet er vaal uit, je ogen zijn flets, je oogt moe en je wallen en rimpels worden juist geaccentueerd.

De oorsprong van deze kleuranalyse ligt bij de Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent Johannes Itten. Hij ontwierp een kleurentheorie en daarop volgend een kleurencirkel. Hierop gebaseerd ontworpen kleurenexperts van de Fashion Academy in Californië een kleurenanalyse.

Maar ik heb helemaal geen kleuranalyse nodig!

Uiteraard heb je zelf ook ogen en zie je welke kleuren je goed staan of niet. Maar soms moet een motivatie van buitenaf je naar een bepaalde kleur duwen, die je misschien nooit zelf had uitgekozen en je verbluffend goed staan. Of je vraagt je altijd af waarom lippenstift jou nu eenmaal niet staat. Misschien hang je nog aan het roodroze uit je puberteit en staat het inderdaad veel te opgemaakt.

De kleurentypes

Als kleurtypes worden de vier seizoenentypes gehandhaafd. Tegenwoordig zijn deze vier kleurtypes uitgebreid, aangezien er binnen de seizoenentypes ook verschil zit. Grofweg bezitten de kleurtypes de volgende kenmerken:

  1. Lentetype: licht, helder, warm
  2. Zomertype: licht, gedempt, koel
  3. Herfsttype: donker, gedempt, warm
  4. Wintertype: donker, helder, koel

Warm of koud type?

Iedereen heeft een bepaalde ondertoon in zijn of haar huid. Dit is een gele, warme, of blauwe, koele, ondertoon. Maak je geen zorgen: koud betekent niet dat je een kil, afstandelijk persoon bent! Het zijn puur de koude kleuren die je beter staan. Ben je een warm of koud kleurtype? Dit is eenvoudig te bepalen met een zilveren of gouden kleuroppervlak, zoals een kledingstuk of stuk papier. Je ziet al snel welke van de twee je gezonder laten ogen. Meestal wordt met deze onderverdeling begonnen. Puur wit voor koel of ecru voor warm zijn ook indicatoren.

Bepaal je kleurtype!

Welk kleurtype ben jij?

Je eerste kenmerk

Hieronder vind je drie kenmerken waarmee je het eerste onderdeel van je kleurtype bepaalt. Begin met het eerste. Mocht je jezelf hierin niet herkennen, ga dan verder met het tweede en anders het derde kenmerk.

  1. Intens/donker of licht?

Intens/donker: donker haar en donkere ogen, je natuurlijke kleuren zijn sterk en rijk.

Ogen: zwart, zwart-bruin, donker goudbruin, bruin, donkergroen of donker hazelnoot. Soms zeer intens donkerblauw.

Haar: zwart, zwart-bruin, kastanjebruin, middenbruin, donker goudbruin. Zeer intense haarkleur. Soms zout en peper.

Voorbeelden: Kim Kardashian, Jessica Alba, Eva Mendes, Julia Roberts

Licht: haar en ogen zijn licht.

Ogen: licht tot midden blauw of groen. Licht hazelnootbruin kan ook. Tegenovergestelde van intens, niet bruin.

Haar: licht tot midden askleur of goudblond of zacht/licht goudbruin. Over het algemeen licht haar.

Voorbeelden: Gwyneth Paltrow, Naomi Watts, Kate Hudson.

Is intens/donker of licht niet echt typerend voor jou? Test dan het volgende kenmerk:

  1. Zacht-gedempt of helder?

Zacht-gedempt: je natuurlijke kleuren zijn wat neutraal, een mix van warm en koud. Je oogt licht, maar met een rijkere look. Noch licht noch intens-donker. Vaak geclassificeerd als een bruingrijze kleur.

Ogen: bruin tot hazelnootbruin, grijsgroen, grijsgroen, blauwgrijs, helder blauw, of een mix van alles.

Haar: kan bruin-grijzig zijn. Goudblond (roodblond) tot middenbruin, zacht goudbruin. Midden tot intens asbruin. Je kan licht grijs/geel grijs haar hebben.

Voorbeelden: Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Jessica Biel

Helder:

je beschikt over een felle look. Je ogen zijn helder en worden geintensifiseerd door je felle kleur haar. Je ogen zijn sprankelend en blikvangers.

Ogen: helder blauw, turquoise blauw of groen, helder groen, emerald of sprankelend amber/topaas.

Haar: zwart, zwart-bruin, midden tot donkerbruin. Je kunt heel fel goud intens blond of rood haar. Zeer goud witblond haar.

Voorbeelden: Megan Fox, Liv Tyler, Courtney Cox.

Ook niet kenmerkend voor jou? probeer dan:

  • Warm of koud?

Warm: je hebt een gloed over je natuurlijke kleuren. Met duidelijke warme aarde ondertonen naar haar, ogen en huid. De meerderheid van klassieke roodharigen vallen in deze categorie.

Ogen: bruin, olijfgroen, donker hazelnootbruin, licht hazelnootbruin, blauw.

Haar: noch intens noch licht, een medium intensiteit. Licht tot medium goudbruin, midden kastanje, rijk en warm rood (koper), roodbruin, intens goud bruin, roodblond.

Voorbeelden: Nicole Kidman, Beyonce, Lindsay Lohan.

Koud: je globale look is koud. Je hebt in tegenstelling tot het intense donkere type een zachte, grijzige ondertonen. Je huid heeft een duidelijk grijzige, askleurige koude ondertoon.

Haar: askleurig (midden-donker of rood), zilver asblond of grijs/zilver mix.

Ogen: grijsblauw, hazelnoot, zacht blauw, violet, zacht donkerbruin, houtskool grijs.

Voorbeelden: Liz Hurley, Meryl Streep, Jamie Lee Curtis, Brooke Shields

Tweede kenmerk kleurtype

Nu ben je er wel uit, toch? Je bent intens/donker, licht, zacht-gedempt, helder, warm of koud. Ga met je nieuwe status verder naar het tweede kenmerk: je kleurtype bepalen.

Wat als ik mijn kleuren niet mooi vindt?

Het is jammer je uiterlijk geen recht aan te doen met de juiste kleuren. Uiteraard zitten er verschillen in kleuren die je minder staan en kleuren die je ‘ziek’ maken. Zie het verschil tussen kleuren die je draagt en kleuren waarin je bijvoorbeeld de muren van je huis verft. Uiteraard kan je met een zongebruinde huid of een ander soort make-up de kleuren buiten je kleurenpalet toch af en toe dragen.

Professionele kleuranalyse

Natuurlijk kan je je ook laten adviseren door een professioneel kleurenadviseur. Het voordeel is dat de kleurenadviseur in het bezit is van alle kleuren doeken. Na afloop krijg je je persoonlijke kleurenpalet mee naar huis in de vorm van een kleuradvies voor kleding en make-up en/of kleurstaaltjes. Het nadeel is natuurlijk weer dat dit je geld kost.

Kan ik ook tussen twee kleurtypes inzitten?

Dat kan. Je kan zelfs een neutraal type zijn, in de zin van dat de ene kleuren je niet slechter of beter dan andere staan. Meestal gaat het echter om twee verschillende kleurtypes die een overeenkomst hebben, bijvoorbeeld Heldere lente en Heldere winter. Gedurende je leven kan je ook van kleurtype veranderen, bijvoorbeeld omdat je grijs wordt en koudere kleuren beter gaan staan.