Sinterklaas is al een aantal dagen in het land en dat geeft ons een excuus om lekker veel pepernoten te eten. Helaas zijn pepernoten niet zo goed voor je. Daarom hebben wij 3 verschillende pepernoten recepten voor je op een rijtje gezet, die ook nog een gezond zijn. Het enige nadeel is dat je ook van deze pepernoten blijft eten. Smakelijk!

Havermout pepernoten

Nodig:

  • 175 gram havermeel
  • 5 eetlepels amandelmelk
  • 12 gram speculaaskruiden
  • 60 gram kokosolie
  • 6 gram kaneel
  • 7 gram bakpoeder
  • 2 eetlepels dadelstroop
  • 5 dadels
  • snufje zout

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Hak de dadels zo fijn mogelijk.
  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en maak hier kleine bolletjes van het deeg op.
  • Maak de bolletjes kleiner dan dat je ze wilt hebben want in de oven gaan de pepernoten groeien.
  • Bak ze vervolgens 15 minuten en je hebt heerlijke havermout pepernoten!

Amandel pepernoten

Nodig:

  • 125 gram speltmeel
  • 65 gram kokosbloesemsuiker
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • flinke snuf zout
  • 50 gram kokosolie
  • 25 milliliter plantaardige melk
  • 25 gram blanke amandelen

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snijd de amandelen in kleine stukjes.
  • Meng het speltmeel, de kokosbloesemsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout door elkaar.
  • Smelt de kokosolie totdat deze vloeibaar is en voeg deze samen met de melk aan het mengsel toe.
  • Voeg de amandelen toe en kneed het geheel tot een deegbal.
  • Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat deze 20 minuten in de koelkast rijpen.
  • Maak kleine balletjes en druk deze plat, zodat je pepernoten krijgt.
  • Leg de pepernoten op een bakplaat met bakpapier en zet het 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat ze afkoelen zodat ze lekker knapperig worden en je hebt amandel pepernoten.

Chocolade pepernoten

Nodig:

  • Gebruik de ingrediënten van de amandel pepernoten, alleen in plaats van de amandelen voeg je toe:
  • 25 gram pure chocolade, fijngesneden

Voor de chocolade topping:

  • 25 milliliter amandelmelk
  • 5 gram kokosolie
  • 1 eetlepel dadelstroop
  • twee eetlepels rauwe cacaopoeder

Zo maak je het:

  • Gebruik het basisrecept en voeg in plaats van de stukjes amandel de stukjes chocolade toe.
  • Wacht tot de pepernoten zijn afgekoeld.
  • Doe de amandelmelk, de kokosolie en de dadelstroop in een steelpan en zet het vuur laag.
  • Zeef de rauwe cacaopoeder door het mengsel en roer het tot een glad geheel.
  • Dop de afgekoelde pepernoten in het chocolade mengsel en leg ze op een bord in de koelkast.
  • Laat de chocolade ‘harden’ in de koelkast. Na dertig minuten zijn de pepernoten klaar.

Q: Welk pepernoten recept lijkt jou het lekkerst?