Detox, ontgiften, weg met die afvalstoffen die je dagelijks binnenkrijgt door toegevoegde suikers in lekkere ongezonde tussendoortjes, chocola en wijn. Het drinken van water met citroen zou hierbij helpen. Maar werkt dit ook echt?

Populariteit

Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, overal word het steeds populairder: het toevoegen van een fruitsoort aan je water. Dit is niet alleen lekker voor de smaak, maar het schijnt ook als ontgifting te werken voor je lichaam en het reinigt je huid. Het schijnt dat je er zelfs mee kan afvallen! Dat fruit gezond is voor je is natuurlijk een feit. Maar werkt het ook echt als detox of maaltijdvervanger?

De magie in citroen

Het klopt dat een citroen pectine vezels bevat. Pectine vezels hebben dezelfde werking als andere vezels en onderdrukken het hongergevoel. Maar de pectine vezels zitten vooral in de schil, het zaad en vruchtvlees. Die komen weinig van pas als je het in water drinkt. En bovendien is het nooit wetenschappelijk bewezen dat citroenwater of “speciale sapjes” ontgiftend werken.

Citroenwater als Detox?

lichaam ontgiftigenKortom, citroenwater werkt helaas niet als detox. Daar zorgen je lever en nieren voor. Alhoewel, als je veel water drinkt helpt dit bij je spijsvertering, het opstarten van je organen en het ophelderen van je huid. Bovendien bestaat een mens voor 70 procent uit water. Je zult merken dat je wat vaker naar de wc moet. Dat kun je zo zien: het oude water verlaat je lichaam en het nieuwe water gaat erin. Dingen die schadelijk zijn voor je lever en nieren zijn voedingsmiddelen met moeilijk afbreekbare afvalstoffen, zoals alcohol.

Als je veel water drinkt en voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt is dit al voldoende om gezond te leven. En mocht u echt willen investeren in een “chemicaliënvrij leven” dan kunt u altijd investeren in biologische producten. Die vind je in de supermarkt. Ze zijn gelabeld en iets duurder van prijs.