Superfoods waren het helemaal voor je gezondheid, maar nu blijkt: Superfoods zijn je reinste onzin. Althans, volgens het Voedingscentrum. Wat is nu waar?

Superfoods zouden echt nodig zijn als aanvulling op de gewone voeding, het hoge gehalte aan voedingsstoffen zouden allerlei ziektes en ongemakken voorkomen. Voedingsproducten als lijnzaad, gojibessen, cacaobonen, hennepzaad en tarwegras winnen dan ook nog steeds aan populariteit. Het Voedingscentrum zegt echter dat er geen wondermiddelen bestaan die instant energie geven.

‘Er is niet één voedingsmiddel dat alle belangrijke voedingstoffen levert die het lichaam nodig heeft. Variatie blijft het allerbelangrijkste.’

Volgens het Voedingscentrum zit het probleem hem niet zozeer in het eten van superfoods, maar wel in het overslaan van de groepen uit De Schijf van Vijf, omdat we in plaats daarvan superfoods eten. En juist in deze vakken zit al alles wat we nodig hebben. Superfoods als aanvulling zijn dus niet nodig en zodra het ter vervanging dient zelfs slecht voor je gezondheid.

Superfoods zouden vooral een slimme marketingtruc zijn. Een smoothie van groente en fruit claimt beter te zijn dan gewoon de groente en vruchten te eten, maar dat is het niet. Back to basic dus maar met de Schijf van Vijf?

Gelukkig schijnen de meeste nuchtere Nederlanders er dan ook niet in te trappen. Een steekproef van onderzoeksbureau GfK vroeg aan 1000 mensen hun mening over superfoods. Wat bleek? Slechts 10 procent vond het noodzakelijk om superfoods te eten. Volgens woordvoerder P. Schutte van het Voedingscentrum zijn de beloofde gezondheidseffecten niet wetenschappelijk onderbouwd.

Uiteraard komt er van voorstanders van superfoods ook weer kritiek op de kritiek van het Voedingscentrum….