Na de heerlijke zomervakantie die we gehad hebben merk ik dat ik nog niet kan wennen aan het ritme van school. Weer vroeg opstaan, aankleden, ontbijten, opmaken en brood smeren voor school. Nadat ik in de vakantie vooral lekkere dingen at voor lunch, heb ik helemaal geen zin meer in brood. Maar omdat het niet goed is voor je om vaak ongezond te eten heb ik drie recepten voor je, zodat ook jij lekker en gezond kan eten. Weer eens wat anders dan brood!

Wraps

Nodig (voor 1 persoon):komkommer-wraps-480x380

  • 2 wraps (meergranen)
  • komkommer
  • humus
  • Gerookte kipsalade

Zo maak je het:
Leg de wraps ongeveer 1 minuut in de magnetron. Schil in de lengte een paar plakjes komkommer (met de schil er nog op) met een dunschiller. Smeer op de afgekoelde wraps een dun laagje humus en leg hier 6 plakjes komkommer op. Besmeer de komkommer met een dun laagje gerookte kipsalade en rol de wraps op. Snijd de wraps nu in 4e en leg ze in een afgesloten bokje. Dit kan je een avond van tevoren maken, maar dan moet je het wel in de koelkast bewaren.

Salade

Nodig voor (2 personen):

  • 2 handjes verse spinazie
  • 10 radijsjes, in dunne plakjes
  • 1 halve rode ui, in dunne ringen
  • 1 handje zwarte olijven
  • 1 halve avocado, in dunne reepjessalade
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 theelepel tahin (sesampasta)
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • een snufje komijnpoeder
  • een theelepel olie om in te bakken

Zo maak je het:
Verdeel de spinazie over je bakje en spreid hier de radijsjes, ui en avocado over. Schil de sinaasappel en ga hierbij langs de binnenkant van de schil zodat je ook de buitenste vliesje van het vruchtvlees eraf snijdt. Verdeel ¾ van de sinaasappel over de salade en pers ¼ uit over een klein bakje. Meng het sinaasappelsap met de olijfolie en tahin. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Verwarm de theelepel olie in een pannetje en voeg het sesamzaad, de zonnebloempitten en een snuf komijnpoeder toe. Bak een paar minuten tot dat het begint te kleuren. Laat het afkoelen en giet dit in een nieuw klein bakje. Vergeet niet al je bakjes mee te nemen naar school of werk. Dit kan je ook een avond van tevoren maken, als je het maar in de koelkast bewaart.

Homemade mueslirepen

Nodig voor (15 repen):

  • 90 gram havermout
  • 35 gram lijnzaad
  • 3 rijpe bananenMueslirepen
  • kokosolie om de bakvorm in te vetten

De rest is je eigen keuze, ik heb het volgende gebruikt:

  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 4 eetlepels kokos
  • 1 eetlepel kaneel
  • amandelen
  • rozijnen

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bananen in een keukenmachine en doe daar de kaneel bij. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Als alle droge ingrediënten gemengd zijn, voeg je het bananen mengsel toe. Als het een lekkere kleverige structuur heeft, is het perfect. Vet de bakvorm in met de kokosolie en schep het mengsel in de vorm. Strijk met de bolle kant van de lepel over het mengsel totdat het mooi glad is. Dit gaat 30 minuten de oven in. Laat het even 5 minuten staan als het uit de oven is, snijd het dan in stukken (zo groot als je zelf wilt). Ook dit kan je een avond van te voren maken.

Extraatje voor bij de lunch:

  • aardbeien, banaan, peer, perzik
  • mini tomaatjes, paprika, komkommer
  • nootjes, crackers
  • klein stukje chocolade
  • smoothie