Ook geen zin om te koken met dit warme weer? Om boven hete pannen te hangen die de temperatuur nog meer verhogen? En vervolgens een warme hap naar binnen te werken? Maar je moet wel eten natuurlijk. Het liefst gezond en makkelijk, want naast je drukke bestaan gevuld met een baan, sociaal leven en hobby’s wil je niet drie winkels aflopen voor een ingewikkeld recept. De zomer is het seizoen bij uitstek om eindeloos te variëren met maaltijdsalades. Zelfgemaakte maaltijdsalades welteverstaan, want een kant-en-klare maaltijdsalade is nog vetter dan een friet met! Pasta en couscous vormen een geweldige basis voor een maaltijdsalade. Hier volgen een paar makkelijke recepten.

Couscous salades

Couscous is een uitstekende basis om een zomers gerecht mee te maken. Het smaakt namelijk zowel warm als koud goed. Ook de Marokkaanse keuken maakt veel gebruik van couscous. Deze keuken is vooral kruidig en zoetig en dat laatste geldt ook voor het avondeten. Zo is een snufje kaneel heel normaal. Met een couscoussalade kan je eindeloos variëren en er precies indoen wat je zelf lekker vindt. Hieronder een recept voor een couscoussalade met een Marokkaans tintje.

Couscoussalade met dadels, sinaasappelsap, feta, amandelen en koriander

couscous-saladeIngrediënten

– 400 g couscous
– 50 ml sinaasappelsap
– klontje boter
– 1 tl kaneel
– 1 a 2 el olijfolie
– 125 g dadels
– 150 g feta
– 3 el amandelen
– 2 el honing
– ½ groentebouillonblokje
– 4 el rozijnen
– verse koriander

Bereiding

Breng 400 ml water aan de kook en voeg een scheutje olijfolie en het bouillonblokje toe. Als het water kookt zet je het vuur laag en roer je de couscous er door. Laat het een paar minuten wellen. Roer de boter, kaneel, sinaasappelsap en honing er door. Laat de couscous afkoelen. Snijd intussen de koriander fijn en de feta in blokjes en roer deze samen met de rozijnen, amandelen en dadels door de couscous. Lekker met wat brood of een lichte salade, bijvoorbeeld van tomaten en bladsla met vinaigrette.

Pastasalade

Ook pasta smaakt zowel warm als koud goed en leent zich uitstekend voor een maaltijdsalade. Je kan natuurlijk eindeloos variëren met ingrediënten. Zo zijn tonijn, gerookte kip en bacon populaire ‘verstevigers’ voor een pastasalade. Kaas is ook een favoriete smaakmaker, zoals in het recept hieronder.

Pastasalade met zongedroogde tomaatjes, geitenkaas, walnoten en appel

Ingrediënten

pastasalade-met-geitenkaas– 300 g pasta (bijvoorbeeld penne of schelpjes)
– 1150 g geitenkaas
– 1 tl honing
– 1 appel
– 5 el olijfolie
– 1 el blanke azijn of citroensap
– 150 g rucola
– 12 zongedroogde tomaatjes
– 80 g walnoten
– zout en peper

Bereiding

Kook de pasta beetgaar en laat deze afkoelen. Gooi er een scheutje olijfolie door om kleven te voorkomen. Snijd de geitenkaas in blokjes en besprenkel ze licht met honing. Schil de appel en snijd deze in stukjes. De zongedroogde tomaatjes, rucola en walnoten kan je desgewenst kleiner snijden of zo laten. Meng alles door elkaar, voeg de azijn toe en zout en peper naar smaak. Serveer met Turks brood of stokbrood.

Met gerookte kip of bacon kan je het gerecht eventueel wat steviger maken.

Pesto a la Genovese zelf maken

Eén pan water op het vuur zetten moet nog kunnen in de hitte. Daarom een recept om de pesto alla Genovese uit een potje te overtreffen. Heerlijk met een tomatensalade en stokbrood erbij. Hierbij het recept rechtstreeks uit Italië. Pecorino is hier een wat onbekendere kaas dan de Parmezaanse kaas en is wat pittiger van smaak. Je kan de pesto in een keukenmachine bereiden, maar ook traditioneel in een vijzel.

pesto alla genovese zelf makenIngrediënten

– 1 teentje knoflook
– 50 gram basilicum vergelijkbaar met 60/65 blaadjes
– een snufje zout
– 6 el Parmezaanse kaas (70 g)
– 2 el Pecorino (30 g)
– 100 ml Extra Vergine Olijfolie
– 1 el pijnboompitten (15 g)

Bereiding

Je kan een keukenmachine gebruiken of ambachtelijk een vijzel. Begin met de knoflook fijn te malen en voeg zout toe. Doe steeds wat basilicumblaadjes erbij en maal ze fijn. Maal ook de pijnboompitten fijn. Doe vervolgens alles in een kom, voeg de Pecorino en Parmezaanse kaas toe en de olijfolie en meng alles door elkaar.

Smakelijk eten!