Geen suiker, maar een zoetje. Beter voor je gebit en voor je lijn. Toch? Of niet? Neem nu Natrena Stevia Kristalpoeder geproduceerd door Douwe Egberts, een zoetje uit de natuur gegoten in een commercieel jasje, maar verre van natuurlijk.

Zoals veel vercommercialiseerde ingrediënten komt ook stevia uit een derdewereldland en werd daar al eeuwen gebruikt voordat de – dikkere – westerse wereld het ontdekte. Omdat wij over het algemeen geen tijd en kennis hebben om een Stevia plant toe te passen, goot de producent het voor ons in een kant-en-klaar product. Reuze handig! Alleen jammer dat we niet weten wat er nu precies met die Stevia plant gebeurd is. Niet veel goeds, zo bleek vandaag uit het nieuws.

Wat is Stevia?

De Stevia plant komt oorspronkelijk uit Paraguay en wordt door de oorspronkelijke bewoners gebruikt als natuurlijk zoetmiddel. De blaadjes van het plantje zijn zo’n 300 maal zoeter dan suiker en bevatten geen calorieën. Maar… de blaadjes bevatten ook bittere componenten wat de toepassing ervan in consumentenproducten lastig maakt. De Stevia plant wordt daarom verwerkt tot een commercieel aantrekkelijk product.

Natrena Stevia Kristalpoeder

Natrena Stevia KristalpoederNatrena transformeerde de Stevia plant in een lekker smakend zoetje met de smakelijke naam ‘Stevia Kristalpoeder’: net zo zoet als kristalsuiker, maar dan zonder calorieën en zonder tandbederf als gevolg. Vandaag bleek echter dat het product slechts drie procent zoetstof van de Stevia plant bevat. De rest? Maltodextrine, een goedkoop zoet vulmiddel gemaakt van zetmeel om de bittere smaak van de Stevia blaadjes te neutraliseren. Niet alleen betaal je dus voor iets waarvan je veel minder krijgt dan je dacht, ook krijg je voornamelijk troep in je lijf. Hiermee won Natrena Stevia Kristalpoeder het Gouden Windei.

Te zoet om waar te zijn

Zoveel Cola light drinken als je maar wilt, zoveel drop zonder suiker eten als je maar wilt, daaronder moet wel een addertje zitten. Op de een of andere manier komen we toch niet weg met zoetstoffen in plaats van suikers als het onze gezondheid betreft. Dit geldt zelfs voor natuurlijke zoetstoffen. Lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Jammer dat fabrikanten wel alle ingrediënten op het etiket moeten vermelden, maar niet hoeveel ervan in zit. Meestal zit er van het goede ingrediënt zo schrikbarend weinig in, dat de werking ervan verwaarloosbaar is.

Gelukkig werden we in dit geval geholpen door voedselwaakhond Foodwatch die jaarlijks de Gouden Windeiverkiezing organiseert om misleiding in de supermarkt zichtbaar te maken voor de consument.