Mmmmm! Er gebeurt iets in je lichaam. Je raakt vervult van een aangenaam, verzadigd gevoel…. Voor even dan, want al snel wil je meer. Nee, we praten hier niet over drugs, al lijkt het er wel verdacht veel op, maar over suiker!

Ook in brood zit vaak suikerPastasaus, brood, vleeswaren, grote kans dat er suiker in zit, terwijl je dit van deze voedingsproducten juist niet zou verwachten! Als doorsnee consument ga je niet al rekenend door de supermarkt om het totaal aan suikergehalte van je boodschappen te beperken. Sterker nog, meestal vallen marketingleuzen als ‘minder vet’ en ‘mager’ juist veel meer op en denken we een gezond voedingsproduct te pakken. Maar fabrikanten zorgen stiekem voor de perfecte hoeveelheid suiker zodat wij er meer van willen. Vandaar dat weinig van iets ongezonds eten meestal ook niet werkt. Het product is niet gewoon lekker, maar verslavend!

Suiker + Vet = Nicotine

SuikerverslavingRadar liet gisteren Michael Moss aan het woord, onderzoeksjournalist bij de New York Times en auteur van het boek Salt, sugar, fat, verkrijgbaar bij uitgeverij Carrera als Zout, suiker, vet. Volgens hem doen fabrikanten er werkelijk alles aan om jou als consument aan hen te binden. Je moet verslaafd raken. De voedingsindustrie leert van ervaren koks hoe ze het juiste suikerniveau bereiken: het genotspunt. Maar dat niet alleen, ook de constructie van ons eten speelt een belangrijke rol. ‘Zacht van binnen, knapperig van buiten’, klinkt bekend? En vet op zich heeft geen verslavende werking, maar voeg je het toe aan suiker dan gaan dezelfde knoppen om als bij nicotine. Alleen herken je het vaak niet als vet, zoals de verborgen vetten in koekjes.

Verslaafd aan appels?

Vet en suikerLekkere voedingsproducten bevatten vaak zout, suiker en vet. Bij het zien van een appel loopt het water ons niet zo in de mond. Ook willen we niet nog een appel nadat we er al een op hebben. Volgens klinisch psychologe Nicolette Siep, verbonden aan de Universiteit Maastricht, is onze smaakvoorkeur voor ongezonde voeding terug te zien in de hersenen. We vinden ongezonde voedingsproducten ook nog steeds lekker als we er al voldoende van gegeten hebben en bouwen zo reserves op. Dit dient eigenlijk als overlevingsstrategie voor het menselijk lichaam, zij het dat de westerse mens dit eigenlijk niet meer nodig heeft.

Stoplichtensysteem voor voeding

Stoplichtensysteem voor voedingProducten die voorheen geen suiker bevatten, zoals brood en pastasauzen, maar tegenwoordig wel, leren ons veel meer suiker lekker te vinden dan nodig. Een ernstige zaak dus. Je lichaam went eraan als je bijvoorbeeld elke dag rond dezelfde tijd chips neemt en gaat zich hierop voorbereiden. Consumentenbonden pleiten nu voor het zogenaamde ‘stoplichtensysteem’. Dit is in Europa nog niet doorgedrongen, maar Groot Brittannië zet de toon al door met stoplichtkleuren aan te geven hoeveel suiker, zout en vet er in voedingsproducten zit. Groen staat voor laag, oranje voor medium en rood voor hoog. Eenvoudig te begrijpen voor de consument.

Helft volwassenen te zwaar

overgewichtWorden we niet te dik en voelen we ons goed, dan buigen we ons in de regel niet over hetgeen dat we naar binnenwerken. Maar in 2012 blijkt ruim de helft van de volwassenen overgewicht te hebben! Nu is het niet zo dat iemand met overgewicht per definitie dik en ongezond is, maar het risico hierop is natuurlijk wel groter. Ook is iemand die nergens van aankomt en maar naar binnen kan werken wat hij wil niet per definitie gezond. Zo kan het cholesterolgehalte onzichtbaar te hoog zijn. Overgewicht is een ongezond gewicht, meer wegen dan gezond voor je is. Heb jij overgewicht? Bereken het hier.

Bron: Trosradar.nl