Water drinken is goed voor je, dat weet iedereen. Maar waarom? Omdat je ervan afvalt, denken de meeste mensen. Dit is echter een fabeltje. Maar water drinken is wel gezond. Enkele feitjes rondom water.

Ben jij ook zo iemand die de hele dag op en neer loopt naar de koffieautomaat? Drink je je koffie zonder suiker? Dat is al een goed begin, maar nog beter is om vooral water te drinken, minstens 1,5 liter per dag. Cafeïnehoudende koffie onttrekt namelijk ook vocht aan je lichaam, evenals thee met theïne en alcohol. Dagelijks voldoende water drinken helpt wel gewichtstoename te beperken.

Waarom water?

Water spoelt je lichaam als het ware door. Het maakt je huid mooi. Let maar eens op na een avondje alcohol hoeveel droger je huid dan oogt. Met het dagelijkse zweten, ademen en plassen verliezen we maar liefst 2,5 liter vocht! Dat moet je dus aanvullen. Een deel zit al in het eten dat we binnenkrijgen, de rest moet met water aangevuld worden. Uiteraard zit water ook in theïnevrije thee, cafeïnevrije koffie, light frisdrank en suikervrije vruchtensappen, maar zuiver water blijft toch het beste.

Hoeveel water?

Het beste is dus om minstens 1,5 liter water per dag te drinken, maar afhankelijk van je persoonlijke situatie meer. Ga je sporten, dan zweet je meer vocht uit en moet je dus extra water drinken. Ook 65-plussers moeten zo’n 1,7 liter per dag drinken, omdat zij in de regel minder eten en hun nieren minder goed werken. Volgens Cardioloog Peter Klootwijk van het EMC in Rotterdam is 2,5 liter water per dag het maximum. Uitzonderingen daargelaten voor bijvoorbeeld topsporters of bij extreme hitte.

Denk dus niet: hoe meer water ik drink, hoe gezonder! Drink je in korte tijd extreem veel water dan trekken je nieren dat niet, waardoor het vocht zich in andere lichaamscellen vestigt. Doordat ze overvol raken kunnen ze in het ergste geval knappen. Dit klinkt erg eng en dat is het ook! We spreken hier over watervergiftiging. In het ergste geval raken je organen beschadigd en kunnen ze hun werk niet meer doen. Dit kan zelfs overlijden tot gevolg hebben.

Kraanwater bedorven na vakantie

Wist je dat als je een aantal weken weg bent geweest, bijvoorbeeld met vakantie, het kraanwater bedorven kan zijn? Het water heeft namelijk stilgelegen in de leidingen, waardoor het gehalte aan zware metalen stijgt. Hierdoor is de kans groot dat het eerste water dat je uit de kraan krijgt bedorven is. Denk bijvoorbeeld aan een legionellabesmetting. Laat het kraanwater daarom eerst een minuut lopen.

Overigens is het in Nederland echt niet nodig om flessen water te kopen. Je kan hier prima uit de kraan drinken. In tegenstelling tot veel andere landen wordt er aan Nederlands kraanwater geen chloor toegevoegd. Goed voor je lijf en portemonnee dus!

Alcohol verpest je dieet

Vaak beseffen mensen die willen afvallen niet dat alcohol kan tegenwerken. Zo kan het zijn dat je uiteindelijk weinig tot niets afvalt door de extra calorieën in de alcohol. Alcohol is dus een dikmaker. Een glas rode wijn bevat bijvoorbeeld maar liefst 120 calorieën. Ook zorgt alcohol ervoor dat je wilskracht afneemt. Zo laat je je sneller verleiden door verkeerde voedingsmiddelen. Na het stappen smaakt dan ook niets lekkerder dan een frietje, broodje shoarma, pizza of zak chips!

Proost (met een glas water)!