Ieder jaar stijgt het gebruik van energy drink onder jongeren. Artsen pleiten op een verbod voor de verkoop van energy drinks aan jongeren onder de 13 jaar. Voor de 19-jarige Jayde Dinsdale uit Groot- Brittannië is het drinken van energy drink haar bijna fataal geworden. Wat zijn de gevaren ? En waarom kun je beter geen energy drink drinken?

Gevaar op maat

Het drinken van energy drink kan dodelijk zijn maar dat ligt aan de hoeveelheid die je drinkt. De meningen verschillen nog over hoeveel blikjes er nodig zijn voordat energy drink als “gevaarlijk” beschouwd mag worden. Energy drinks bevatten cafeïne en suikers die je lichaam van nature niet heeft. Hierdoor krijg je onnodige energie die je lichaam uitput en de kans op een burn-out vergroot.

energy drinks gevaren

Jong en risicovol

Waarom gebruiken jongeren het vooral? Ja, het klopt: jongeren zijn de grootste consumenten van energy drinks. Mede omdat ze ontzettend veel druk ervaren op school die ze uitput met de nadruk op examenperiodes. Rond deze periodes worden de blikjes dan ook meer aangeschaft. Vaak is het ook zo dat ze op willen scheppen om erbij te horen. Het imago van een blikje Red Bull heeft het zover geschopt dat jongeren het “stoer” vinden om zo’n blikje te hebben. Social media beïnvloeden hun gedrag ook doordat ze het veel bij anderen zien en het zelf ook willen. Wees je ervan bewust wat je in je lichaam stopt. Je kent de gevolgen inmiddels, dus denk de volgende keer goed na voordat je zo’n blikje aanschaft.

Gevolgen energy drink:

– Je tanden raken ernstig beschadigt.
– Je nachtrust wordt beïnvloed.
– Je krijgt kans op hartafwijkingen, beroertes en hartaanvallen.
– Je hebt als gevolg van de suiker meer kans op diabetes.
– Als ergste gevolg kun je doodgaan als je een grote hoeveelheid binnenkrijgt.

Bekijk ook dit filmpje:

Afkicken

energy drinks gevarenAls je veel blikjes energy drink op een dag drinkt kun je proberen om het te vermengen met water. Dit kan vies zijn, maar het verzwakt de smaak. Je hebt je lichaam laten wennen aan een oppepper van energie die je natuurlijk niet hebt. Als je minder energy drink drinkt dan merk je dat je lichaam er meer naar zal vragen. Afbouwen is ook een optie. Je kunt je energy drink vervangen door fruitdrank. Daar zitten ook suikers in en dat kan ook als voldoening voelen. Als je meer energie wilt kun je je beter verdiepen in een voedingspatroon dat energierijk is. Je kunt beter bouwen op natuurlijke stoffen dan teren op chemisch spul dat op lange termijn de gevolgen met zich meebrengt.