Gespleten haarpunten bij lang haar

Gespleten haarpunten is een veel voorkomend probleem bij lang haar. De puntjes van je lange haar zijn dan droog en gebarsten. Hierdoor krijg je kroezig haar en ziet je haar er dof en futloos uit.

Gespleten haarpunten kennen veel oorzaken. Denk aan droog haar, het gebruiken van een agressieve shampoo, het verven van je haar, te warm douchen of vaak je haar stijlen of föhnen. Om gespleten haarpunten te voorkomen is het verstandig een keer in de zoveel tijd je haar een extra boost te geven. Hoe? Dat lees je hieronder.

Goede zorg voor je lange lokken

Lang haar is prachtig als je het goed verzorgt en het er gezond uitziet. Soms kost dit nog wel enige moeite. Gelukkig zijn er tegenwoordig erg veel verzorgingsproducten en handige tips die je haar weer laten stralen en je gespleten haarpunten (tijdelijk) herstellen:

  • Gebruik een milde shampoo of een shampoo speciaal voor gespleten haarpunten. Deze reinigen en voeden je haar tot diep in de wortel. Je zult merken dat je haar makkerlijker hanteerbaar is en er mooier uitziet.
  • Koop een goede borstel of kam. Je knopen met geweld uit je haar kammen met een metalen of plastic borstel doet ten eerste zeer en is ten tweede funest voor je haar. Een houten kam of een borstel met everzwijnenhaar is dat beetje extra geld meer dan waard. Een ander alternatief is je haar kammen met een grove kam of je vingers.
  • Voed je haar een keer extra met een haarmasker.
  • Geef je haar een extra beschermingslaagje met een haarserum. Het serum zorgt voor een heel dun laagje die je gespleten haarpunten voor een tijdje herstelt. Gebruik een haarserum niet vaker dan één keer in de vier wasbeurten.
  • Let ook op je eigen voeding! Vitamine C, zink en biotine zit onder meer in groente, fruit, volgranen producten en melkproducten. Dit doet zowel jezelf als je haar goed. Meer lezen over een gezonde voeding doe je in het artikel eet jezelf mooi.
  • Een wondermiddel voor gespleten haarpunten is olfijfolie of kokosolie. Doe dit een paar uur in je haar voordat je je haar wast. Het resultaat: Je haar is minder droog en je gespleten haarpunten vallen bijna niet meer op.Let op: Voor krullend haar is olijfolie te zwaar. Gebruik bij krullend haar liever amandelolie of jojobaolie.
  • Als je je haar hebt gewassen laat je haar dan aan de lucht opdrogen. Doe je haar liever niet in een strakke paardenstaart want dat is slecht voor de haarwortels.

Mochten je gespleten haarpunten ondanks al jouw goede zorgen niet meer verdwijnen dan wordt het tijd voor de kapper. Door de dode puntjes af te knippen kan je haar weer groeien.

Extra tip: Als je veel draait in je slaap sta je vaak niet op met de meest charmante coupe. Een tip om je haar toch mooi in model te kunnen brengen ’s ochtends, is om je haar in te vlechten voordat je gaat slapen. Ga nooit met een paardenstaart slapen want het elastiekje zorgt ervoor dat je haar kan afbreken.