Nieuwe look? Haar verven!

Voor een compleet nieuwe look is je haar verven een van de mogelijkheden. Ook als je grijs wordt of je een haarkleur hebt die je flets of stoffig maakt, zorgt een haarverf voor een stralend nieuw uiterlijk. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je je haar gaat verven. Lees hieronder waar je aan moet denken.

Warm of koud type bepaalt haarkleur

Om te bepalen welke haarkleur goed bij je past, is het handig om eerst te kijken wat voor kleurtype je bent.

Warm kleurtype

Ben je een warm kleurtype dan passen haarkleuren met een warme en gouden gloed goed bij je. Denk hierbij aan een goudblonde, chocoladebruine of rode haarkleur. Haarkleuren zoals zwart, felrood of asblond kun je beter vermijden.

Koud kleurtype

Ben je een koud kleurtype dan is het net omgedraaid. Kleuren met een zachte astint passen juist goed bij je: De keuze voor een zwarte, felblonde (bijna witte) of felrode coupe is een goede. Ook felgekleurde highlights kun je goed hebben. Vermijd goudblond en oranje/rode haarkleuren.

Maximaal aantal tinten lichter/donkerder

Als je weet wat voor type je bent en je hebt de gewenste haarkleur bepaalt, kun je de haarverf gaan kopen! Bekijk voordat je de haarverf koopt nog wel even hoeveel tinten het scheelt met je eigen haarkleur. We spreken hierbij van niveaus. 1 staat voor de lichtste tint blond, terwijl 10 de donkerste variant is. Aangeraden wordt om je haar niet met een haarkleur te verven die meer dan vier niveaus van jouw natuurlijke haarkleur vandaan ligt. Verf je je haar voor de allereerste keer? Dan is het nog beter om een haarkleur te kiezen die niet meer dan twee niveaus van je eigen natuurlijke haarkleur vandaan ligt. Op die manier zorg je voor een natuurlijke look.

Permanent verven of kiezen voor een haarspoeling

Als je overtuigd bent van de kleur en je deze bijvoorbeeld al vaker hebt gehad, is permanent kleuren een prima keuze. Heb je de haarkleur voor de eerste keer en ben je niet helemaal zeker of je hier voorlopig mee rond wilt blijven lopen, kies dan voor een haarspoeling. Een haarspoeling blijft ten minste drie maanden in je haar zitten. Daarnaast helpt een haarspoeling het haar extra verzorgen.

Je haar lichter verven

Als je hebt gekozen voor een lichtere haarkleur dan je eigen haarkleur moet je je haar eerst ontkleuren. We kennen allemaal de verhalen van meiden die hun haar wilden blonderen en er een groene haarkleur aan overhielden. Dit komt omdat de ondertoon van blond haar groen is. Als je niet eerst ontkleurt of als je een hele donkere haarkleur hebt (meer dan vier tinten van de kleur verwijderd die jij wilt hebben), krijg je je haar niet in één keer lichter. Het gevolg is dat je een andere kleur krijgt dan op de verpakking staat. Gebruik daarom altijd eerst een ontkleuring die je haar tenminste vier tinten lichter maakt. Als je je haar ontkleurt hebt, kun je een haarspoeling gebruiken. Als je dan nog steeds niet de gewenste kleur hebt, moet je eerst drie maanden wachten met de volgende spoeling. Dit zodat je haar eerst kan herstellen.

Je haar verven

Als je de haarverf in huis haalt, realiseer je dan dat de kleur altijd donkerder wordt dan op de verpakking staat! Hoe ga je te werk bij het verven van je haar?

  • Voordat je begint met het verven van je haar is het belangrijk om te testen of je geen allergie hebt tegen een van de bestanddelen in de verf. Dit staat ook in elke bijsluiter bij haarverf. 1 op de 250.000 mensen is allergisch tegen de chemische stof para-phenylenediamine (PPD) die in ongeveer alle haarverf zit. Is dit het geval dan mag je je haar nooit verven! Natuurlijk is het een uitzondering maar er zijn mensen die erdoor in coma zijn geraakt.
  • Test jezelf door een beetje van de haarverf op je huid te gebruiken. Bijvoorbeeld op je arm.
  • Bij elke haarverf zitten er plastic handschoenen in de verpakking. Gebruik deze: je zult ze nodig hebben om geen verf aan je handen te krijgen.
  • Zorg ervoor dat je een oud t-shirt aantrekt tijdens het verven van je haar. Je wast de kleurspoeling er moeilijk uit als je per ongeluk knoeit. Ook is een oud t-shirt goed om vlekken op je huid te voorkomen.
  • Meng de kleurstof.
  • Begin met kleuren. Zorg ervoor dat je elk deel van je haar met ongeveer even veel verf of spoeling insmeert. Begin op de hoofdhuid en werk naar de punten toe.
  • Heb je middellang tot lang haar? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk twee verpakkingen nodig hebben. Lees hierover meer in de bijsluiter van de haarverf.
  • Gebruik een stopwatch of kookwekker om de tijd bij te houden. Hoe lang je moet wachten tot de kleur is ingetrokken lees je in de bijsluiter.
  • Is de tijd om dan spoel je je haar uit. Doe dit grondig. Vaak zit er een conditioner bij de haarverf die je kunt gebruiken om je haar te verzorgen. Laat deze twee tot drie minuten inwerken en spoel deze erna goed uit.
  • Na het wassen van je haar gebruik je een handdoek om je haar droog te maken. Gebruik hiervoor een oude en/of donkere handdoek: Vaak geeft je haar ondanks het grondig uitspoelen nog af.

Na het haar verven

In de weken nadat je je haar hebt geverfd, is het goed om dagelijks een shampoo voor gekleurd haar te gebruiken. Ook is het verstandig om af en toe een shampoo te gebruiken die ervoor zorgt dat je haarkleur extra lang mooi blijft. Zo is er voor blondines shampoo met kamille en voor roodharigen shampoo met henna. Een zilvershampoo is speciaal voor mensen met witblond haar. Deze shampoos kun je gewoon bij de drogist verkrijgen.
Gebruik af en toe ook eens een haarmasker (link) om je haar extra te voeden. Dit kan je haar na het verven goed gebruiken.

Lees verder…

Lees meer over: