Smeer het maar in je haar!

Haargel, wax, mousse, haarlak en andere producten.

Om je haar in model te krijgen zijn er veel verschillende haarstylingsproducten op de markt die je daarbij helpen. Heb je (nog) geen voorkeur? Kijk dan welk product het beste bij je past. Haargel, haarwax, mousse en haarlak hebben allemaal een ander effect en zorgen allen voor een andere look.

Haargel

Haargel bestaat bijna geheel uit water (maar liefst 95%). Naast water wordt er bij het maken van de gel een verdikkingsmiddel gebruikt. Ook zitten er conserveringsmiddelen in gel zodat je er langer mee kunt doen. Vaak is de gel daarnaast geparfumeerd, zodat je haar lekker ruikt.
Er zijn veel verschillende haargels met ieder een andere werking. Sommige gels zijn zo sterk dat je er een hanenkam (link) mee kunt maken. Andere gels zijn licht verstevigend en zijn bedoeld voor korter haar. Een gel breng je het beste aan door vanaf de haarwortel naar boven te werken. Vervolgens droogt de gel op, wat ervoor zorgt dat je haar wordt gefixeerd. Met gel kun je verschillende kapsels realiseren (link!). Gel zorgt ook voor een glanzend effect.

Wax

Bij wax is het hoofdbestanddeel bijenwas. Dit zorgt ervoor dat haarwax soepel blijft en ook niet opdroogt zoals gel. Dat betekent dat je je haar op elk moment weer kunt restylen als je een ander model wilt hebben. Wax zorgt voor een mat kapsel en is erg geschikt voor kort tot middellang haar. Als je krullend haar hebt, zijn je krullen ook goed met wax te stylen. Afhankelijk van je haartype is de ene wax beter dan de andere. Heb je bijvoorbeeld relatief dun haar, dan is een wax met extra volume een goede keuze. Kijk op de verpakking van de wax welk effect deze heeft.

Mousse

Vooral voor lang haar is mousse een goede haarversteviger. Mousse is wit schuim dat je in je haar masseert. Dit kan zowel bij droog als nat haar. Het zorgt voor meer volume en elasticiteit van het haar. Ook is er mousse die zorgt voor extra bescherming voor je haar vanwege de warmte van je föhn of stijltang.

Haarlak

Haarlak of haarspray zit in een spuitbus en spuit je in je haar. Haarlak is voor elke lengte haar geschikt. Ook wordt het middel vaak gebruikt om je in model gebrachte haar extra te fixeren. Veel haarlak heeft ondertussen een extra werking. Denk bijvoorbeeld aan UV-bescherming, haarlak speciaal voor droog of futloos haar en haarlak voor een gevoelige hoofdhuid.

Andere functies haarlak

Haarlak kun je overigens voor meer dingen gebruiken dan je haar te stylen. Wat dacht je ervan haarlak te gebruiken als:

  • Insectenspray: hou vervelende vliegen op afstand door wat haarlak in de lucht te sprayen. Haarlak ruikt tevens aangenamer dan insectenspray.
  • Spray tegen statisch haar: spray je muts in met haarlak als je last krijgt van statisch haar door het weer. Geheid dat je geen last meer hebt van statisch haar als je je muts afdoet.
  • Droogshampoo: Heb je last van vettig haar? Gebruik dan wat haarlak aan het begin van de haarwortels. De alcohol in de haarlak neemt het vet op. Een extra bonus is dat je haar meer volume krijgt.
  • Schoonmaakmiddel: Zit je trui weer eens onder de haren omdat je de kat op schoot hebt gehad? Doe dan wat haarspray op een zakdoek en wrijf deze over je trui. Ook als je per ongeluk hardnekkige vlekken in je kleding hebt zoals verf of inkt, kun je deze met haarspray inspuiten. Laat de vlek drogen en doe je kleren erna in de wasmachine.
  • Hechtmiddel bij een ladder in je panty: Heb jij ook altijd nagellak bij je als je een panty aandoet voor het geval je een ladder krijgt? Je kunt de ladder ook met haarspray inspuiten. Dit zorgt ervoor dat de ladder niet verder uitloopt en ook valt de ladder minder op.
  • Wil je je nagellak eraf halen maar heb je geen nagellakremover bij de hand? Ook dan kun je haarlak gebruiken. Let op bij je nagelriemen; de huid wordt plakkerig door de haarlak. Ga dus secuur te werk.

Pomade

Terug in de tijd met pomade (spreek uit: pommade). Dit wasachtige en vettige haarstylingsproduct was al populair in de jaren twintig van de vorige eeuw. In films zie je vaak mannen die de pomade met een kam in hun haar kammen. Denk bijvoorbeeld aan de Dapper Dan pomade die George Clooney in de film Brother Where Art Thou gebruikt. Het resultaat is een net en glanzend kapsel.

Lees verder…

Lees meer over: