Veel mannen geven de voorkeur aan een kort mannenkapsel omdat ze daardoor jonger lijken. Ook hebben veel mannen het idee dat een kort mannenkapsel bijdraagt aan een stoere, sexy en meer mannelijke look.

Korte mannenkapsels staan bij elke gezichtsvorm, behalve bij een vierkant gezicht. Wel kan hij een speciaal kort kapsel nemen zoals het fauxhawk-kapsel(link) of stekels(link): dit kapsel zorgt ervoor dat zijn gezicht minder hoekig lijkt. Vooral voor mannen met een lang gezicht is een kort kapsel een goede keuze. Een kort kapsel zorgt er namelijk voor dat het gezicht breder lijkt.

Waarom een kort mannenkapsel?

Een kort mannenkapsel is al eeuwen populair. Hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken:

 • De oorsprong van het korte mannenkapsel vindt men terug in religie. Veel Christenen geloven dat een man kort haar moet hebben, zodat zijn hoofd niet bedekt is als hij bidt. Een andere opvatting is dat vrouwen hun haar moesten laten groeien zodat meteen duidelijk was of iemand man of vrouw was.
 • Een andere algemene reden voor een kort mannenkapsel is om de warmte beter af te voeren. Atleten en mannen die buiten werken weten als geen ander dat ze warmte minder efficiënt kwijtraken als hun haar langer is. Het lichaam koel houden is bij hen essentieel om goed te kunnen functioneren. Een korte coupe gaat daarmee hand in hand.
 • Een kort mannenkapsel is een van de standaarden in het leger. Veel mannen kiezen in het leger een variant op de buzz cut (linken).
 • Zakenmannen met een kort kapsel zijn betrouwbaar en worden eerder geaccepteerd, tenminste dat is het algemene beeld. Dit in tegenstelling tot mannen met langer haar. Mannen met langer haar ziet men als liberaal en bijna hippie-achtig.
 • Tenslotte kiezen veel mannen voor een kort mannenkapsel omdat er zoveel variatie in het kapsel mogelijk is. Met haargel kunnen kapsels naar wens gestyled en gerestyled worden. Het kapsel blijft daarbij ook nog eens makkelijker in model.

Welke korte mannenkapsels zijn er?

Een man heeft de keuze uit verschillende korte looks:

Het Buzzcut kapsel bij je man: eenvoudig en sexy

 • het Buzz Cut-kapsel: dit korte kapsel is waarschijnlijk het meest bekend en ook het meest populair gebleven door de jaren heen. Logisch want de Buzz Cut is makkelijk in onderhoud en de look is stoer en sexy. Tevens is het een prima coupe voor de zomer en is het makkelijk in stijl te houden. Er hoeft immers geen gel aan te pas te komen en je weet wat je kunt verwachten als je man ’s ochtends opstaat. Een bad hair day is er niet meer bij!
  Een groot voordeel van het Buzz Cut-kapsel is dat het een ideale haarstijl is voor mannen bij wie het haar aan het uitdunnen is. Het haarverlies valt namelijk minder op.

  Let op: Als je man een vierkant gezicht heeft, kan het zijn dat hem het Buzz Cut-kapsel niet staat. De Buzz Cut accentueert namelijk de jukbeenderen en de kaaklijn die bij een vierkant gezicht vaak al prominent aanwezig zijn.
  Leuk weetje: de naam Buzz Cut komt van het typerende “buzzende” geluid van de tondeuse.

 • Caesar Cut-kapsel: in de jaren negentig zag je veel mannen met deze haarstijl rondlopen, maar ook tegenwoordig is het nog een vaak geziene look. Het Caesar Cut-kapsel is het kapsel zoals de Romeinse keizer Julius Caesar het droeg: een kort mannenkapsel van twee tot vijf centimeter lang. Sommige mannen knippen het nog korter. De pony is ook kort geknipt en wordt vaak terug omhoog gestyled met gel en/of mousse. Het is een makkelijk kapsel dat niet veel moeite kost. Bekend is dat Caesar last had van haarverlies. Wellicht dat Caesar daarom ook koos voor dit kapsel. De Caesar Cut is namelijk een goed alternatief voor de Buzz Cut als mannen last hebben van dun haar.
  Of je nu jong of oud bent, ongeacht je gezichtsvorm, het Caesar Cut-kapsel past bij elke leeftijd en de look is te stylen naar de smaak van de man. Celebs met een Caesar Cut zijn bijvoorbeeld George Clooney en Antonio Banderas.

 • Crew Cut-kapsel: de Crew Cut is een stijl waarbij het mannenkapsel bovenop het hoofd langer is. Voor op het hoofd is het haar dan het langst en naarmate het haar naar de kruin loopt, knipt men het kapsel steeds korter. Aan de zijkant en aan de achterkant van het hoofd is het haar vaak gemillimeterd. Daar heeft het kapsel de gelijke korte lengte. De uiteinden van de haarpunten bovenop het hoofd zijn goed met gel te stylen. Zo kan de man er bijvoorbeeld spikes in maken. Het woord Crew Cut komt niet vanuit het leger zoals je misschien zou verwachten. De oorsprong ligt bij een roeiteam van de universiteit Yale aan het einde van de negentiende eeuw. Het Crew Cut-kapsel maak je snel en simpel door het instellen van verschillenden lengtes op de tondeuse.

 • Een variant op de Crew Cut is de:

 • Military Crew Cut: Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot het leger dat het een goed idee was om het haar van de soldaten aan de zijkant en het achterhoofd kort te scheren. Dit om hoofdluizen en ander ongedierte te voorkomen. Lees over de andere Military Cut-kapsels (link).

 • Fauxhawk Cut-kapsel: Het Fauxhawk Cut-kapsel, ook wel Fohawk Cut genoemd, is een variant van het Mohawk Cut-kapsel (de hanenkame) dat bij punkers zo populair was in de jaren 80. Bij een Fauxhawk Cut-kapsel scheer je in tegenstelling tot de Mohawk de zijkanten van je hoofd niet kaal. Deze haarstijl is de laatste jaren steeds populairder geworden. Je herkent een Fauxhawk Cut doordat aan de zijkant en de achterkant van het hoofd het haar korter is, terwijl het haar boven op het hoofd langer is. Met een beetje gel of wax maakt men van dit haar een kleine tapsgewijze spike in het midden. David Beckham was een van de eerste aan het begin van het jaar 2000 die een Fauxhawk Cut-kapsel had. Het voordeel van de Fauxhawk Cut, is dat de man het haar eenvoudig naar achteren of naar één kant kan kammen bijvoorbeeld tijdens zijn werk, mocht het kapsel daar niet gepast zijn. Gaat je man naar huis dan is het Fauxhawk Cut-kapsel zo weer gemaakt.

De Fanned Mohawk of hanenkam

 • Mohawk Cut-kapsel: De Mohawk zien we ver terug in de geschiedenis. Vooral de indianenstammen in Amerika hadden vaak een Mohawk Cut-kapsel. Ook zijn er mummies gevonden met een Mohawk.
  Dat de Mohawk tegenwoordig zo populair is, komt vanwege de punkers in de jaren tachtig. Het basisprincipe van punk was de opstand tegen alles wat autoritair of als gevestigde orde gold. De Mohawk werd het symbool hiervoor.
  Er zijn verschillende variaties op het Mohawk Cut-kapsel. Bij de klassieke Mohawk is al het haar aan de zijkant van het hoofd opgeschoren tot er een streep haar van ongeveer twee centimeter in het midden overblijft. Sommige stoppen met scheren bij de kruin, terwijl anderen het haar helemaal tot de nek door scheren. Een van de bekendste variaties op de Mohawk Cut is de Fanned Mohawk. Bij deze variant maakt de man spikes van zijn overgebleven haar, zodat er een hanenkam ontstaat. Een nieuwere en populaire variant van de Mohawk is het Fauxhawk- of Fohawk-kapsel (zie boven). Hierbij scheert hij de zijkanten van zijn haar niet kaal.

 • Spikey-kapsels (stekels): vindt jij een Spikey-kapsel ook zo stoer staan bij je man? Niet alleen is het erg makkelijk voor hem om een kapsel met spikes te maken, ook houdt een man hiermee zijn haar makkelijk uit zijn ogen.
  Er zijn heel veel variaties op de Spikey-kapsels. Zo heb je de al besproken Mohawks, Fohawks (Fauxhawks) en het Fiat Top Cut-kapsel. Ook kan de man kiezen voor Porcupine Spikes (stekelvarken spikes). Zoals de naam al doet vermoeden lijken de spikes bij een Porcupine Cut-kapsel op de stekels van een stekelvarken. Billy Idol is een goed voorbeeld van een man met een Porcupine-Spikes-kapsel. Spikes spelen een belangrijke rol bij punkkapsels. Naast de typerende Mohawk voor de punkers, zijn er ook mannen die hun spikes nonchalant in het haar zetten, zodat het er bijna onverzorgd uitziet. Tenslotte is er nog het Emokapsel: Dit kapsel laten de jongen vaak oneven knippen. Het resultaat is vaak een scheve pony die over één oog hangt. Er zijn echter geen vaste regels voor emohaar, waardoor emo’s ook vaak voor spikes in hun haar kiezen.
 • Taper Fade Cut-kapsel: Als man is er een grote kans dat je dit kapsel al eens hebt gehad. Het Taper Fade Cut-kapsel is een klassieker en een van de meest gevraagde kapsels. De Taper Fade Cut is een kapsel waarbij de lengte van de haren langzaam korter of juist langer geknipt zijn. Over het algemeen kiest de man voor de variant waarbij de haren bovenop nog wat langer zijn, terwijl ze bij de nek en de oren een stuk korter zijn. Een Taper Fade Cut-kapsel kun je zelf met een tondeuse maken. Voor een professionele Taper Fade Cut is het echter aan te raden om een bezoek aan de kapper te brengen. Van een kapper mag je verwachten dat de overgang mooier en geleidelijker wordt. De Taper Fade Cut is onderhand een kunstvorm op zichzelf. De Taper Fade Cut is zo populair omdat het kapsel weinig onderhoud vraagt. Ook is er veel mogelijk met het kapsel. Denk bijvoorbeeld aan asymmetrische lijnen en kleuren van het haar. Ook is het Taper Fade Cut-kapsel vaak een goed beginpunt als de man uiteindelijk een Fauxhawk-Cut-kapsel wil.

Het Ivy Leage Cut-kapsel is geschikt voor de zakenman

 • Ivy League Cut-kapsel: Het Ivy League Cut-kapsel kun je onderhand gerust een klassieker noemen. Het kapsel is netjes en daarom geschikt voor de echte zakenman. De Ivy Leage Cut is het resultaat van een man die zijn Crew Cut-kapsel laat groeien. Het kapsel volgt de vorm van het hoofd. Aan de zijkant en de achterkant van het hoofd is het haar ongeveer een halve centimeter lang. Op het hoofd varieert de lengte: achterop het hoofd is het kort, terwijl het naar voren steeds langer geknipt is. Voor op het hoofd is het haar ongeveer twee tot drie centimeter, zodat het één kant opgekamd kan worden. Vaak is dit de linkerkant. Gebruik een beetje gel of wax om het haar op zijn plaats te houden.

 • Military Cut-kapsels: In het leger is de standaard dat mannen hun haar kort houden. Natuurlijk hoeft een man niet in het leger te zitten om te kiezen voor een Military Cut-kapsel. Dit soort kapsels staan eigenlijk bij mannen van elke leeftijd goed. De twee populairste Military Cut-kapsels zijn de High and Tight Cut en de Flat-Top Cut. Er zijn erg veel variaties op die twee Military Cut-kapsels, maar ze wijken erg weinig af van de eerder genoemde twee:

 • High and Tight Cut-kapsel: Dit kapsel is gebaseerd op de Buzz Cut. Het haar van de man is bij dit kapsel bijna helemaal weggeschoren. Bekend bij het High and Tight Military Cut-kapsel is dat het kapsel het gezicht van de man aantrekkelijker maakt. Het kapsel zorgt er namelijk voor dat de jukbeenderen en de ogen meer opvallen. Als je man dus de nadruk wil leggen op zijn ogen en/of jukbeenderen, is dit kapsel een goede keuze.

 • Flat Top Cut-kapsel: Een ander populair kapsel in het leger is de Flat Top Cut. Zoals de naam al zegt is het haar bovenop het hoofd recht afgeknipt. Het haar boven op het hoofd blijft hierbij een tot twee centimeter lang. De rest van het haar aan de zijkant en de achterkant van het hoofd is weggeschoren.

  Lees verder over mannenkapsels

Of ga terug naar het hoofdmenu: Mannenkapsels.