Hoe ouder je wordt, hoe korter je haar. Tenminste, dat is een patroon dat je vaak ziet terugkomen bij de Nederlandse vrouw. Vooral na het eerste kind, houden Nederlandse vrouwen het vaak bij een simpel en een wat stijlloos kapsel.

Dat is natuurlijk ook wel logisch, want een kort kapsel is vaak makkelijk en vergt weinig onderhoud. Een kort vrouwenkapsel is echter niet per definitie minder aantrekkelijk dan een langere coupe. Als je lang haar hebt, is het natuurlijk eng om de schaar erin te zetten. Al die lange lokken waar je zo lang voor hebt gespaard ben je dan kwijt. Gelukkig kun je ook met kort haar veel verschillende kanten op. Er zijn verschillende kortere vrouwenkapsels die je een vlot en stoer uiterlijk geven.

Pixie kapsel

Dit kapsel is populair bij vrouwen van elke leeftijd. De pixie-coupe is een erg kort kapsel waarbij het haar bovenop iets langer blijft terwijl het haar aan de zijkanten in korte en piekerige punten wordt geknipt. Het doet een beetje denken aan een jongensachtige kapsel waardoor je een stoer uiterlijk krijgt. Bovenop je hoofd kun je (net als Halle Berry) spikes creëren. Soms kiezen vrouwen voor een pony. Dat is dan nooit een rechte pony, eerder een kortere geknipte pony die naar de zijkant valt en past bij de spikes.

Het pixie-kapsel kent veel voordelen. Zo is het gemakkelijk te stylen na het wassen en ook is het niet nodig om elke dag je haar te wassen met dit korte kapsel. Omdat je haar zo kort is, droogt het ook snel op na het wassen. Het pixie-kapsel past perfect bij vrouwen met een hartvormig gezicht.

Stylen van je pixie-coupe

Voor het stylen van je pixie-coupe gebruik je gel, pomade of mousse. Gel geeft je een gladdere uitstraling terwijl je met een gelwax juist goed spikes kunt maken. Op die manier krijg je meer een wilde, “strand-look”. Wil je een natuurlijk kapsel dan kun je dit bereiken door een kleine hoeveelheid mousse te gebruiken.

Wanneer geen pixie?

In sommige gevallen kun je beter voor een andere look kiezen dan de pixie-coupe:

  • Een pixie is geen goed idee als je geen duidelijke botstructuur hebt (prominente kaaklijn of hoge jukbeenderen). Natuurlijk is hier met make-up nog veel realiseren, maar de nadruk komt met een pixie erg op je gezicht te liggen.
  • Heb je een vierkant of rond gezicht (link naar gezichtsvormen), dan past een wat langer kapsel beter bij je.

Celebs met een pixie-coupe

Onder meer Katie Holmes, Keira Kneightly, Emma Watson, Rihanna, Anne Hathaway en Ginnifer Goodwin kozen al voor een pixie.

Pompadour-coupe
De Elvis-Presley look. Het haar aan de zijkant van het hoofd is kort. Zo kan de kapper het opscheren of je zet het zelf naar achteren vast met schuifspeldjes. Bovenop het hoofd is het haar behoorlijk lang waarvan je dan een getoupeerde kuif maakt. De pompadour-coupe is het beste te realiseren als je je haar al een aantal dagen niet gewassen hebt en het wat vettig is. Dat klinkt misschien wat onhygiënisch, maar fris gewassen haar blijft niet zo goed zitten.

Stylen van je pompadour-coupe
Maak twee zijscheidingen. Het haar in het midden ervan gebruik je voor je pompadour. Het haar aan de beide zijkanten zet je naar achteren vast. Nu kun je aan de slag met de kuif. Dit doe je door het haar terug te kammen ook wel touperen of tissen genoemd. Dan spuit je er haarlak in zodat het blijft zitten. Vervolgens gebruik je een borstel om je kuif netjes te maken. Als je de kuif hebt gemaakt, ga er dan nog een keer met je vingers doorheen zodat de kuif mooi rechtop gaat staan. Zorg ervoor dat je kapsel zo blijft zitten door extra stevige haarlak in je haar te spuiten. Dit moet echt goede en stevige haarlak zijn, anders zakt je pompadour na een aantal uur weer in elkaar.

Celebs met een pompadour-coupe
Onder andere Pink en Miley Cyrus hebben een pompadour-coupe.

Bob kapsel

Het bobkapsel of de bobline (ook wel bekend als de carré) werd populair in de jaren ’20 van de vorige eeuw. De bob is nu nog steeds populair en ook veel sterren kiezen er nog steeds voor. Het klassieke bobkapsel is op gelijke lengte geknipt meestal ter hoogte van de kaaklijn. Een recht geknipte, lange pony hoort er ook bij. De boblijn past het beste bij vrouwen die dun of normaal haar hebben. Heb je krullen? Zorg er dan voor dat je je haar in lagen laat knippen, anders krijg je door de bob een driehoekig gezicht.

Vooral voor vrouwen met hoge jukbeenderen en een lange nek is het bob kapsel erg geschikt. Als je een rond gezicht hebt, is het verstandiger een lange bob te nemen.

Variaties op de bob
Naast de klassieke bobs zijn er nog veel meer verschillende bobs. Denk aan de long bob die zoals de naam al zegt langer is dan de klassieke bob en ongeveer op schouderlengte hangt. Jennifer Anniston en Gwyneth Paltrow zijn celebrities met een lange bob. Rihanna maakte de asymmetrische bob populair. Bij deze bob wordt je haar aan een kant opgeschoren waarna je haar steeds langer wordt tot aan de andere kant van je hoofd. Hier heeft het dan de lengte van de klassieke bob. Iets minder gedurfd maar ook leuk is een geleidelijke bob die van voren dezelfde lengte heeft maar van achteren korter is.

Stylen van je bob

De bob is een onderhoudsvriendelijk kapsel. ’s Ochtends even de kam erdoor en eventueel wat gel erin en je bent klaar om te gaan. Als je een korte(re) bob hebt, moet je wel om de vier weken naar de kapper.

Celebs met een bob

Zowel Victoria Beckham, Jessica Alba, Helen Mirren, Eva Longoria, Keira Knightley, Emma Watson, Rihanna als Katy Perry zijn celebs die een bobline hebben (gehad).