Als je haar maar goed zit! Een bekende en ware uitspraak. Je wilt goed voor je haar zorgen, want je haar bepaalt grotendeels je look. Met shampoo en conditioner kom je een heel eind. Shampoo, wat een Hindisch woord is overigens, gebruiken we om onze haren schoon te maken. Shampoo verwijdert vet, vuil, stof en huidschilfers uit ons haar. De juiste shampoo voor jouw haartype, maakt een groot verschil. Hetzelfde geldt voor conditioners bedoeld om je haar te laten glanzen, te voeden en makkelijk door te kammen. Shampoo is elke dag te gebruiken, terwijl je een conditioner beter om de twee tot drie dagen kunt gebruiken. Gemiddeld wassen mensen hun haar tenminste twee keer per week.

Ingrediënten Shampoo

Shampoo bestaat voor 80% uit water. De resterende ingrediënten van shampoo zijn ontvetters zoals:

  • Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS)
  • Sodium Lauryl Sulfaat (SLS)
  • Ammonium Laureth Sulfaat (ALES)
  • Sodium Laureth Sulfaat (SLES)

Deze ingrediënten zijn behoorlijk agressief. Bekend van de laatste twee ingrediënten is dat ze minder agressief zijn dan de eerste twee. De meningen over deze kunstmatige ingrediënten zijn behoorlijk verdeeld. Sommigen noemen het gifstoffen die kanker veroorzaken. Anderen zeggen geen langdurige problemen van shampoos met SL(E)S te ondervinden. De ingrediënten SLS en de SLES zorgen ervoor dat je shampoo schuimt. Een extra schuimende shampoo bevat dus meer van de SL(E)S ingrediënten. Dit betekent dat er veel zeep in zit en is dus niet perse beter. Dit zorgt er namelijk voor dat je haar eerder uitdroogt en meer klit. Ook kun je last krijgen van overmatige vet (talg)productie.

Natuurlijke shampoos

Sommige mensen vermijden deze kunstmatige ingrediënten liever en kiezen voor een natuurlijke shampoo. Fabrikanten die zo min mogelijk synthetische ingrediënten toevoegen zijn Weleda en HennaPlus. Heb je snel last van allergie, eczeem of roos dan is een shampoo gebaseerd op natuurlijke ingrediënten beter voor je. Kijk altijd op het etiket, dan zie je vanzelf welke ingrediënten er in je shampoo zitten. En kijk eens wat er met je haar gebeurt als je na een shampoo met veel kunstmatige ingrediënten een shampoo met natuurlijke ingrediënten gebruikt.

Waarom een conditioner gebruiken

Een conditioner gebruik je na de shampoo. Als je de shampoo goed uit je haar hebt gewassen, kun je de conditioner zachtjes inmasseren. Geef de conditioner enkele minuten de tijd om in te werken. Je haar heeft veel baat bij een conditioner als je je haar vaak stijlt en/of verft. De conditioner zorgt ervoor dat je haar minder droog is en dat beschadigingen sneller herstellen.

Shampoo en conditioner bij verschillende haartypes

Afhankelijk van je haartype geven we je hieronder enkele tips:

Je hebt krullen en/of kroeshaar

Shampoo

Als je krullen of kroeshaar hebt, zul je vaker last hebben van droog haar. Dat komt omdat vet en vuil niet zo snel uit je haar verdwijnen als bij stijl haar. Jij hebt een shampoo nodig die je haar zacht maakt zonder het statisch te maken. Een romige en voedende shampoo is de juiste voor jou. Ga voor een shampoo die tarwekiem olie, Shea boter, of macademia olie bevat. Een shampoo met siliconen en glycerine werken ook voor een hydraterende en voedende werking tot diep in de haarvezels.

Conditioner

Meer dan andere mensen is het verstandig om bij krullen en kroeshaar ook conditioner te gebruiken. Kies een extra voedende conditioner speciaal voor ruw of grof haar. Eens per maand is het goed om je haar te behandelen met hete olie. Hierdoor worden je krullen weer vitaal en glanzend. Als je erg droog haar hebt, gebruik dan elke twee weken een intensieve voedende conditioner.

Je hebt dun haar

Shampoo

Dun haar heeft al gauw de neiging er olieachtig en futloos uit te zien. Dat gebeurt vaak al na één dag. Ga voor een milde shampoo die je elke dag kunt gebruiken. Laat de romige en voedende shampoos in de schappen staan. Die zijn voor mensen met krullen. Het geheim voor een vollere bos haar is het ingrediënt panthenol. Kijk of dat in de shampoo zit die je koopt. Een andere tip: gebruik droogshampoo tussen de wasbeurten door. De poeder zuigt olie op en zorgt voor extra volume.

Conditioner

Heb je dun haar, dan kun je de conditioner waarschijnlijk achterwege laten. Heb je geen moeite om je haar te kammen nadat je het gewassen hebt, gebruik dan geen conditioner. Heb je wel moeite om je haar uit te kammen, gebruikt het dan wel. Let er dan wel op dat je je hoofdhuid niet met conditioner insmeert. Gebruik de conditioner vanaf het midden van je haar en laat het even inwerken. Heb je extreem vettig haar, kijk dan of er tea-tree olie in de conditioner zit. Deze neemt het vet op. Extra tip: Denk er eens over na om een conditionerspray te gebruiken. Dit is een lichte spray waardoor je haar minder snel gaat hangen. Bonus: je haar krijgt extra glans door het gebruik van de spray.

Je hebt gekleurd haar, je stijlt je haar vaak of je hebt permanent

Shampoo

Naast het schoonmaken van je haar is een extra voedende en verzorgende shampoo voor gekleurd haar een echte aanrader. De shampoo gebruik je om de haarwortels te behandelen die geverfd zijn en daarom extra verzorging nodig hebben. Ook als je je haar vaak stijlt of een permanent hebt, is een extra verzorgende shampoo geen overbodige luxe. Kies voor een shampoo die gebaseerd is op proteïne met ingrediënten zoals tarwe- en sojaextract. Het risico hierbij is dat je haar erg droog wordt. Daarom is het aan te raden om je haar om de dag te wassen met een shampoo voor normaal haar. Let extra op het verzorgen van je hoofdhuid.

Bij gekleurd haar: Experts zeggen dat een shampoo voor gekleurd haar een echte must is als je geverfd haar hebt. Deze shampoos zouden extra mild zijn zodat de kleur extra lang behouden blijft. Anderen zeggen weer dat de shampoos voor gekleurd haar geldklopperij is. Een milde shampoo zoals babyshampoo werkt volgens hen net zo goed. Kijk zelf wat het beste voor jou werkt. Neem ook de prijs hierin mee.

Permanent of gestijld haar: Elke voedende shampoo werkt voor dit haartype. Gebruik de shampoo wel alleen voor de haarwortels en masseer de shampoo goed in je haar. Spoel de shampoo goed uit met water.

Conditioner

Conditioner bij geverfd haar of permanent is belangrijk om te gebruiken na het wassen met shampoo. Gebruik conditioner niet op je hoofdhuid; behandel alleen de haren. Kies een extra voedende conditioner. Vermijd conditioners met silicone ingrediënten bij geverfd haar. Dit tast de kleur van je haar aan.
Om je haar minder snel te laten uitdrogen is het verstandig je haar niet te vaak te wassen. Een droogshampoo helpt hier ook tegen.

Je hebt droog, beschadigd haar

Shampoo: Laat de milde shampoos staan en kies voor de extra voedende shampoo. Deze maakt je haar zacht en anti-statisch. Kies een shampoo die glycerine en collageen bevatten. Dit herstelt de vochtbalans in je haar.

Conditioner: Ook hier kies je een extra voedende conditioner.

Droogshampoo

Je haar wassen zonder water? Gebruik droogshampoo! Deze poeder spuit je via een spuitbus in je haar. De korreltjes nemen het vet in je haar op. Let wel op dat droogshampoo geen vervanging is voor het wassen van je haar. Het is handig voor een keer tussendoor, maar gebruik je alleen maar droogshampoo dan wordt je haar erg droog.

Droogshampoo kun je naast het ontvetten ook gebruiken als stylingsmiddel. Met droogshampoo krijg je structuur in je haar. Ook ziet je haar er fris en glanzend uit na gebruik.

Leave-in conditioner

Leave-in conditioner is speciaal bedoeld voor haar dat beschadigd en poreus is. Na je shampoo behandel je je haar met een leave-in conditioner. Zoals de naam al zegt, laat je de conditioner er vervolgens inzitten tot de volgende wasbeurt. Er zijn ook speciale leave-ins voor verschillende haartypes zoals krullen of zwaar haar. Leave-in conditioner is gebaseerd op glycerine dat het haar extra voedt. Ook is je haar weer makkelijk doorkambaar.

In sommige wax en gel zit ook glycerine dat je haar extra voedt. Tegelijkertijd beschermt dit ingrediënt ook tegen de zon. Als je een stylingsproduct met glycerine gebruikt, is het niet nodig om ook nog een leave-in conditioner te gebruiken.

Bij sommige leave-in conditioners krijgt je haar een vettige uitstraling. Voordat je dus een leave-in conditioner koopt, is het verstandig eerst verschillende merken en soorten uit te proberen. Bij veel drogisterijen en parfumerieën kun je terecht voor testers. Dat merk je ook weer in de portemonnee!

Lees verder…

Lees meer over: