Sommigen hebben het hun hele leven al en anderen ineens: vet haar. Iedereen heeft er weleens mee te maken. Je had even geen tijd of zin om je haar te wassen en vervolgens zit je opgescheept met slierterig, plat en glimmend haar. Maar hoe kom je nou aan dat vette haar en hoe kom je er vanaf ?

Hoe ontstaat vet haar?

Over ons hele lichaam hebben wij haren en daarmee ook openingen in onze huid. Bij deze openingen zitten talgklieren of vetklieren. Deze klieren produceren talg, dit komt omhoog na de oppervlakte om de huid gezond te houden en te beschermen tegen bacteriën en infecties. Wanneer we onze haren borstelen of er met onze handen doorheen gaan verspreiden wij deze talg over onze haren. Als we teveel talg aanmaken is dus het resultaat vet haar. Wanneer je snel vette haren krijgt betekent dit dat je dus eigenlijk een overmaat aan talg aanmaakt.

Waarom wordt mijn haar zo snel vet?

Het krijgen van vet haar is helemaal niet raar of gek, de een krijgt het alleen wat sneller dan de ander. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je het hebt geërfd of dat je net in een stressvolle periode zit. In de pubertijd, tijdens de menstruatie, tijdens de zwangerschap en tijdens de overgang heb je ook vaak last van vet haar. De oorzaak hiervan zijn je hormonen.
Een opstapeling van haarstylingproducten heeft ook zeker invloed op het sneller vet worden van je haren. Breng dan ook je conditioner alleen in je haarpunten aan, want je haaraanzet heeft deze voeding niet nodig en zorgt er alleen maar voor dat je haren sneller vet worden. Te warm douchen is niet alleen slecht voor je haren maar hierdoor produceert je haar ook meer talg. Ook als het warmer weer wordt produceert je haar meer talg, dus je krijgt ook vettere haren.

Tips om vet haar te voorkomen

Douchen
Zoals ik al eerder aangegeven had is douchen met te warm water niet goed voor je haren. Ook is je haren te vaak wassen niet goed voor je haar. Minimaliseer dit tot 2 of 3 keer per week. Wanneer je je haar vaak wast, verwijder je de natuurlijke vetten (zoals talg) van je hoofdhuid. Hierdoor wil je hoofdhuid nog meer talg aanmaken. Zorg dat je een gewone, mildere shampoo en conditioner gebruikt en deze goed uitspoelt.

Zit niet te vaak aan je haar
Masseer niet je hoofd! Een hoofdmassage stimuleert de bloedsomloop. En een goede doorbloeding stimuleert talgproductie. Haal je handen ook niet te vaak door je haar en borstel het ook niet te vaak.

Kussensloop verschonen
Een simpele manier om vet haar te bestrijden is het regelmatig verschonen van je kussensloop. Doordat je ’s nachts lekker met je hoofd in de kussen ligt te woelen, verspreiden vetten van je hoofdhuid keer op keer in je kussensloop. Iedere nacht komt je haar hier weer mee in aanraking, waardoor vetten je haar weer vet maken. Om vet haar te bestrijden, kun je dus proberen je kussensloop vaker te vervangen.

Trucs om met vet haar om te gaan

Babypoeder
Breng ’s avonds voor het slapen gaan wat babypoeder aan op je hoofdhuid zodat het ’s nachts het vet absorbeert. Hierdoor ruikt je haar frisser als je wakker wordt en heb je extra volume.

Volume
Hoe vetter je haar is, hoe platter het valt. Daarom doet een beetje volume wonderen! Je kunt aan de slag gaan met volumepoeder, maar met dit geval werkt touperen nog beter. Weet je niet hoe je moet touperen of wil je nog meer manieren weten om volume in je haar te krijgen? Lees dan deze tips: Hoe creëer je meer volume in je haar.

Knot, vlechten of verplaatsen van je scheiding
Als je haar vettig is en je hebt je haar los dan valt meestal je haar niet mooi. Een knot is daarom een goede oplossing. Een mooie casual knot maak je door eerst je haren vast te binden op een hoge staart en er vervolgens een knot van te maken. Laat een paar plukjes loshangen voor een mooi effect. Ook een goed idee is om je haar in te vlechten. Nog een magic trick. Verplaats je scheiding! Als je normaal je scheiding links draagt is het nu tijd om hem recht te dragen. Omdat je haar aan de andere kant een stuk schoner is.

Verberg het
Droogshampoo is een goede tijdelijke oplossing. Ook kun je je haar verbergen door een leuke hoed op te zetten.