Wordt jouw haar ook droog en stug na een paar dagen niet wassen? En los je dat op met serums, leave-in conditioners en andere uitstelmiddeltjes omdat je je haar niet dagelijks mag wassen? Dat is nu verleden tijd.

Vooral oma’s en ecologische fans vertellen ons dat het heel slecht is om elke dag je haar te wassen. Heel vroeger wasten mensen een keer per week of misschien zelfs een keer per maand hun haar met shampoo. Wordt je haar tussendoor toch vet? Gebruik dan een droogshampoo, maar zeker geen shampoo en wel hierom:

  • Shampoo droogt je haar uit
  • Shampoo maakt je haar vet en viezer
  • Regelmatig je haar wassen leidt tot haaruitval

Vooral het vetter worden van het haar wat je juist wilt voorkomen is een hardnekkige mythe. Althans, volgens Philip Kingsley. Volgens de mythe stimuleert vaak wassen met shampoo de haarzakjes die daardoor alleen maar meer talg (vet) produceren met vetter haar tot gevolg. Toonaangevend instituut in haar en hoofdhuidgezondheid Philip Kingsley ontkracht alle mythes en vertelt ons waarom we juist wel dagelijks ons haar moet wassen.

Voordelen dagelijks wassen

Volgens Philip Kingsley is het ook niet logisch om te zeggen dat hoe meer je doucht, hoe viezer je wordt. Schoon haar laat nu eenmaal eerder zien hoe vet je haar is, evenals schone kleren eerder vuiligheid laten zien. Niet dagelijks wassen is eerder slecht, het geeft je hoofdhuid geen gelegenheid om zichzelf te reinigen en wordt alleen maar viezer. Je stopt ook niet met wassen van een ander lichaamsdeel, dus waarom wel met je hoofdhuid?

Volgens Philip Kingsley is dagelijks wassen juist heel goed voor je haar en hoofdhuid en wel om de volgende redenen:

  • Je haar en hoofdhuid komen met hetzelfde vuil in aanraking als je gezicht, het wordt even vies. Vuil op haar kan je haar niet reflecteren en niet glanzen.
  • Een schone hoofdhuid laat je haar optimaal groeien.
  • Opgebouwde vetten en grime op je hoofdhuid kunnen leiden tot roos en verstopte haarzakjes, beiden kunnen het tempo van je haargroei aantasten en de algemene verschijning van je haar.
  • Dagelijks wassen met shampoo hydrateert je haar. Het is in feite een moisture (vocht) serum dat je haar soepel en elastisch houdt.
  • Dagelijks shampoo moedigt het gebruik van dagelijks gebruik van conditioner aan, wat je haar glanzend en klitvrij houdt. Conditioner maakt je haarschubben glad, wat helpt de cortex (haarschors) te beschermen tegen schade en droogheid.

Uiteraard is het niet voor iedereen even haalbaar en handig om elke dag je haar te wassen, vooral bij lang haar, krullend haar of lastig te hanteren haar. Om de dag is volgens Kingsley ook een optie, maar dan gebruik je het beste wel tussendoor een hoofdhuid toner. Hiermee houd je je hoofdhuid in goede conditie en ga je de groei van bacteriën tegen.

Ooit weleens over iemands schouder meegekeken terwijl een onfrisse haarlucht je tegemoet kwam? Dat is geen pretje! Was je niet dagelijks je haar, wacht dan in ieder geval niet te lang. We leven immers niet meer in de middeleeuwen!