Je haar blonderen, wie doet het niet? Vooral bij grijs wordend haar is blond erg populair, want je ziet de uitgroei minder duidelijk. Dat blonderen niet het allerbeste is voor je haar wist je waarschijnlijk al, maar wat verzwijgt je kapper precies voor je?

Mijn eerste ervaring met blonderen was met Hema’s blondspray die ik voor een paar gulden kocht. Zoals veel mensen transformeerde ik tegen mijn puberteit van blondine in brunette. Dat leek me vreselijk. Dus sprayde ik er flink op los, bracht uren onder de zon door en jawel, mijn haar neigde uiteindelijk weer naar blond. De schade viel toen nog mee. Daarna volgden kastanje, koper, bruin, donkerbruin en zwart.

Toen die laatste permanent bleek te zijn liet ik het ‘ontkleuren’, niet meer dan een chique woord voor een megableekbeurt. En dat was te merken. Mijn haar leek net een bos stro en had vele styling middelen nodig om het enigszins gezond te laten ogen. Je zag jarenlang precies waar het ontkleurde gedeelte begon. Afknippen wilde ik uiteraard niet.

Wat doet bleken precies met je haar?

De textuur van je haar verandert niet gewoon een beetje, je haar wordt een vreemde voor je. Haar reageert verschillend op bleken, maar elke keer dat je de haarschubben opent om een chemisch middel de kleur eruit te laten halen, kan je ervan verzekerd zijn dat de textuur die je had niet meer terugkomt. Over het algemeen wordt fijn haar ruw, droog en dikker. Dat wordt je niet verteld door de kapper, maar merk je later pas.
Gebleekt haar kan ook stijl, krullerig, kroezig of ontzettend broos worden en de textuur kan veranderen hoe meer je het wast. Omdat bleken de haarschubben lift, kunnen deze openingen doorgaan met het ‘lekken’ van alles wat achterblijft iedere keer dat je het wast. Dus zelfs als je natuurlijke krullen er nog zijn op de dag des bleken, kunnen ze de dag erna alsnog zijn verdwenen, ongeacht de hoeveelheid serum die je erin smeert.

damaged hair

Paarse shampoo is geen optie, het MOET!

Heb je witblond haar, dan heb je paarse shampoo NODIG. Je haar zal geel worden zonder, oftewel Anita blond. Aan de andere kant: wanneer je paarse shampoo gebruikt, moet je dit heel voorzichtig doen en zeker weten dat het volledig uitgespoeld is. Resten die achterblijven in je handdoek kunnen je haar lavendelblauw maken als er enig overblijfsel is achtergebleven.

Je wilt ook nog highlights?

Bleekstrips, zoals gebruikt met highlights, splijten elke laatste druppel vocht van je haar af, waarna je je haar alleen nog maar kan onderwerpen aan intensief onderhoud. Haar dat ontdaan is van haar laatste druppeltje pigment wordt een bos stro dat alleen met een wonder nog in menselijk haar getransformeerd kan worden. Tel dus minstens een half uur extra op bij je dagelijkse ochtendroutine, wil je niet dagelijks te laat komen of met een bos stro op je werk verschijnen.

Zeg maar dag tegen je make-up en garderobe

‘Je zult zien,’ zei de kapper, nadat hij mijn haar had ontkleurd en daarna geverfd in een, volgens hem, bij mij passende blonde kleur, ‘dat je je nu ook anders zult moeten opmaken.’ Dat beschouwde ik als kapperspraatjes, maar toen ik thuis mijn vertrouwde make-up aanbracht was de shock groot. Klassiek rode lippenstift stond opeens clownesk. Niet alleen was ik dus een fiks bedrag kwijt aan de kappersbehandeling en ‘noodzakelijke’ kappersproducten, ook kon ik blijkbaar nog eens tientallen euro’s neertellen voor nieuwe make-up en kleding.

Een uitdaging? De nieuwe haarkleur, een okerachtig blond, week zodanig van mijn natuurlijke haarkleur af (waarvan ik na jaren verven niet eens meer wist wat het precies was), dat het alleen stond met de juiste make-up kleuren. Ooit weleens gehoord van vrouwen die niet zonder make-up naast een man wakker willen worden? That was me. Zwarte kleding stond trouwens wel opeens heel chic.

Vervolgens ging ik nog eens de fout in door er een askleurige spoeling overheen te gooien. Of beter gezegd: door voor een tweede keer een willekeurige kapper op mij haar te los te laten. =SUM(Geel:Bruin) Groen dus. ‘Gaaf die groene gloed!’ zei iemand nog eens. Ga er dus altijd overheen met een goud- of roodachtige kleurspoeling!

Eenmaal gebleekt is er geen weg meer terug

Haarkleurspecialisten zullen je beleefd in je gezicht uitlachen als je voorstelt je haar terug te verven in haar natuurlijke kleur. De melanine in je haar die je hebt vernietigt voor je blonde lokken kan nooit volledig teruggebracht worden. Bleken laat de haarschubben blijvend wagenwijd openstaan, dus ook al benader je zo dicht mogelijk je oorspronkelijke kleur, elke keer dat je de douche instapt pleeg je een ‘aanslag’ op die mooie kastanjebruine kleur.

De enige manier om terug te keren naar je natuurlijke haarkleur is je haar te laten groeien. Hierbij kunnen vitamines en supplementen wat helpen en verder de haargoden verzoeken om je haar sneller te laten groeien.

Bestaat natuurlijk blonderen? Dat komt aan bod in een volgend artikel!

Bron: Elle.com