Welke verschillende soorten huisgenoten zijn er?

De introductie is net begonnen en misschien zit je nu op kamers of ga je binnenkort of kamers. Maak kennis met de verschillende soorten huisgenoten, zoals de dief, de slet, het zwijn, de nachtbraker, de eeuwige student en nog veel meer. Een gewaarschuwde student telt immers voor twee!

 1. De moeder- of vaderfiguur:
  Zit je net op kamers, krijg je te maken met een soort tweede moeder of vader. De huisgenoot die je constant achter de broek aan zit: Hoe gaat het met de studie? Denk je er wel aan het vuilnis aan de straat te zetten? Denk je eraan dat jij volgende week poetsbeurt hebt? Bovendien is dit type huisgenoot ook zo iemand die graag zeurt over hoe vies het is in huis. Zelf maakt hij of zij altijd netjes schoon en doet direct de afwas. Dat is uiteraard fijn, maar het probleem is echter dat dat ook van jou wordt verwacht. Laat je je afwas net iets te lang staan dan kun je er donder op zeggen dat je je vuile vaat voor je deur terugvindt. Of nog erger: in de voor- of achtertuin.
 2. De dief:
  Je bent lasagne aan het maken en wil de melk toevoegen. Maar de melk die toch echt op jouw schap in de koelkast stond is op miraculeuze wijze verdwenen. De huisgenoot waarvan jij wel weet dat hij of zij de melk heeft gebruikt, is overigens ook een kei in het spelen van de vermoorde onschuld. Bovendien “leent” de dief altijd spullen zonder het te vragen. Uiteraard vergeet je huisgenoot ook altijd het geleende aan te vullen of terug te geven.
 3. De slet:
  Deze huisgenoot vind je in elk studentenhuis. In eerste instantie ben je zelf waarschijnlijk ook onder de indruk van jouw leuke en charmante huisgenoot, maar met jou vindt de rest van de stad dit ook. De slet heeft ongeveer elke nacht wel weer een andere jongen of meisje op bezoek. Dat betekent dat je niet alleen samen met deze huisgenoot maar ook met de “meid of jongen van de dag” aan het ontbijt zit. Daarnaast mag je nóg langer wachten totdat je kunt douchen. Ook is het ’s nachts nog weleens schrikken geblazen als je opeens een wildvreemd iemand half naakt naar het toilet ziet gaan, totdat je je realiseert dat deze persoon uit de kamer van de slet kwam.
 4. Het zwijn:
  Deze huisgenoot is niet te missen. De kamer van het zwijn is één grote zwijnenstal. Opruimen of schoonmaken staat niet in het woordenboek van deze huisgenoot wat ook vaak leidt tot flinke ruzies als het weer tijd is voor zijn of haar poetsbeurt. Waarschijnlijk is het niet eens onwil maar hoefde het zwijn thuis nooit iets te doen omdat mama alles opruimde. Het zwijn laat overal spullen slingeren wat ervoor zorgt dat je precies weet waar je huisgenoot is geweest. Een tip: probeer altijd voor het zwijn te eten (lees: koken) anders sta je straks zijn of haar afwas te doen om überhaupt te kunnen koken.
 5. De nachtbraker:
  Deze huisgenoot is letterlijk de party animal van van het stel. Je ziet hem of haar alleen niet zo vaak omdat de nachtbraker voornamelijk ’s nachts actief wordt. Je huisgenoot slaapt over het algemeen de hele dag en begint zo rond 17.00 uur aan het ontbijt. Als jij je langzaamaan gaat voorbereiden om te gaan slapen, ontwaakt de nachtbraker. De muziek gaat aan en hij of zij maakt zich weer klaar om de stad onveilig te maken.
 6. De eeuwige student:
  De eeuwige student is zo iemand die het studentenleven niet op wil geven. Hoogstwaarschijnlijk is dit type huisgenoot ooit met een studie begonnen maar heeft deze nooit afgemaakt. Tijdens de studie is de eeuwige student begonnen met een bijbaantje in de horeca en hier eigenlijk nooit meer mee gestopt. Nu staat je huisgenoot nog steeds achter de bar van die kroeg waar hij of zij vroeger ging stappen. Hoewel je huisgenoot bijna tegen de 30 loopt, is de eeuwige student nog steeds single en nog lang niet van plan om te verhuizen.
 7. De thuisblijver:
  Deze huisgenoot woont in hetzelfde huis als jij maar dat zou je niet zeggen want hij of zij is er bijna nooit. Elk moment dat de thuisblijver kan, gaat hij of zij weer naar het ouderlijk huis. In de weekenden is je huisgenoot er dus nooit en doordeweeks alleen op de dagen dat hij of zij college heeft. Kom je de thuisblijver een keer tegen dan vlucht je huisgenoot snel zijn of haar kamer in. De deur gaat nog net niet op slot. Als mensen je vragen naar je huisgenoten vergeet je de thuisblijver de helft van de tijd ook te noemen. Het voordeel is dat je er geen last hebt, maar erg gezellig is het natuurlijk ook niet.
 8. De studiebol:
  Een van je serieuzere huisgenoten is de studiebol. Deze huisgenoot zit de hele dag in de bieb of studeert de hele dag op zijn of haar kamer. Rond 21.30 uur gaat je huisgenoot naar bed om de volgende ochtend weer vroeg op te kunnen staan om verder te studeren. Opvallend voor de studiebol is de bijna autistische structuur in zijn of haar leven. Vaak vind je de studiebol stipt om 7.00 uur aan het onbijt en klokslag 18.00 uur kokend in de keuken.
 9. De +1:
  Deze huisgenoot heeft standaard haar vriendje of zijn vriendinnetje over de vloer. Rond etenstijd komt de +1 altijd langs, waarna ze samen gezellig gaan kokkerellen. In principe is dit niet vervelend tot je op langere termijn merkt dat het wc-papier wel erg snel opgaat en je haar of zijn haren ook in het doucheputje terugvindt. Daarbij is meebetalen aan de extra stookkosten in huis die je bij de eindafrekening van je huurbaas krijgt uiteraard te veel gevraagd.
 10. De herriemaker:
  De herriemaker heeft zich gespecialiseerd in het produceren van geluid. Niet alleen is dat te merken aan het net iets te dure sound system in de kamer van de herriemaker, dat overigens vaak wordt gebruikt op volumestand “wat zeg je?!”, ook zit de herriemaker in een band en speelt hij of zij elektrisch gitaar of saxofoon. Omdat de herriemaker pas midden in de nacht inspiratie krijgt voor het schrijven van nieuwe muziek, ben je al verschillende keren wakker geschrokken van het gepingel van je huisgenoot.
 11. Veel studenten gaan vaak stappen of de kroeg in waaronder het type huisgenoot de nachtbraker

 12. De verslaafde in de dop:
  Deze huisgenoot heb je eigenlijk nog nooit nuchter meegemaakt. Altijd wel zit de verslaafde in de dop stoned of dronken op zijn of haar kamer. In de koelkast is er nooit een gebrek aan gekoeld bier en wijn. De persoonlijke hygiëne van je huisgenoot laat nogal te wensen over en zijn of haar kleren stinken altijd. Aangezien de verslaafde in de dop vaak geen honger heeft, bestaat het avondeten van deze huisgenoot vaak uit een blik Knaks of een broodje hamburger.
 13. De netwerker:
  De netwerker is nooit alleen. Elke keer als je bij deze huisgenoot aanklopt zit er weer een andere groep mensen binnen. Zijn het niet de dispuutsvrienden dan zijn het wel de teamgenootjes van het volleybalteam of studiegenoten van je huisgenoot. Hoewel je waarschijnlijk behoorlijk wat last hebt van zoveel mensen op die kleine kamer moet je maar zo denken dat de netwerker later ook goed van pas komt. Bijvoorbeeld als jij zelf een keer een ingang nodig hebt als je op zoek bent naar een stage.

Herken jij bovenstaande huisgenoten of ontbreekt er eentje? Laat het ons weten! We zijn benieuwd.