Denk jij eraan als je op vakantie gaat? Vaccineren. Misschien wel bij een backpack vakantie door de tropische bossen van Zuid-Amerika, maar hoe zit het dichterbij huis? Veel mensen weten niet dat hun vakantiebestemming ook een risicogebied is.

Bijna een half miljoen Nederlanders gaat ongevaccineerd op reis naar landen waar gezondheidsrisico’s voorkomen, blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO. Dit heeft vooral met onwetendheid te maken. Mensen denken bijvoorbeeld dat het land van bestemming per definitie veilig is, omdat het in Europa ligt. Of het gaat om het land van herkomst van hun ouders en wordt daarom als vertrouwd en dus veilig beschouwd. Maar in Zuid-Europa liggen wel degelijk risicolanden.

Neem nu Kroatië, Turkije, Egypte en Marokko. Deze landen gelden als risicolanden. Turkije bijvoorbeeld heeft erg moderne badplaatsen waar jaarlijks duizenden toeristen komen, zonder inenting. Terwijl de GGD wel degelijk aanraadt je te vaccineren tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en hepatitis A (geelzucht), ongeacht de verblijfsduur. Laat je je op traditionele wijze scheren bij een kapper in Turkije of een henna tatoeage zetten, dan loop je ook een groter risico op hepatitis B (overigens ook seksueel overdraagbaar). Een vaccinatie hiertegen is dan zeker verstandig.

Uiteraard speelt geld hier vaak een rol. Een vaccinatie kost al snel 50 euro en daar komen de consultkosten nog bij. Vooral bij meerdere vaccinaties, waaronder herhaalvaccinaties voor een langere bescherming, ben je al snel rond de 150 euro kwijt. Heb je nu net je vakantie bij elkaar gespaard, dan komt dat er ook nog eens bij. Je laat het dan al snel zitten, omdat het risico ‘wel mee zal vallen’. Vooral als je niet elk jaar naar zo’n land gaat. Je geeft sneller 150 euro uit aan iets leuks, maar niet aan je gezondheid. Hier hebben we eigenlijk maar een argument tegen: met je gezondheid valt niet te spotten!

Bekijk deze lijst maar eens met reizigersziektes, hun symptomen en gevaren. Met deze lijst kan je vast een kostenplaatje maken!

Gelukkig laten wel steeds meer mensen zich vaccineren!