We hebben al een aantal feestdagen gehad, maar nu het festivalseizoen nadert zullen er zeker nog vele volgen. Wat niet leuk is? De dag na een avond stappen. Wat kun je nou het beste doen tegen een kater?

Hoe ontstaat een kater?

Alcohol stimuleert vochtafdrijving. Moraal van het verhaal – voordat ik als je biologie leraar begin te klinken: het droogt je uit. Door dit vocht tekort krijg je hoofdpijn en voel je je zwak. Kortom, je hebt een kater. Alcohol kan ook je maagslijmvlies irriteren waardoor je misselijk wordt. Dat wil niet zeggen dat je geen glaasje kunt drinken in het fijne gezelschap, maar je zult de gevolgen uiteindelijk onder ogen moeten zien. Lastig hè?

Wat te doen tegen een kater?

In sommige landen hebben zijn ze al van oplossingen voorzien. Wanneer er in een restaurant een fles wijn wordt besteld, wordt er gelijk een fles water bij besteld. Verder zijn er een aantal fabeltjes over bestandsmiddelen die je kater zogenaamd zouden moeten verhelpen. We gaan ze even onder de loep nemen.

Een ijskoude douche
hangoverDie zal je niet helpen.

Een kop koffie
Koffie heeft een uitdrogende werking, dus het zal de hoofdpijn alleen maar erger maken.

Een vette hap
Je maag is al ontzettend geïrriteerd van de alcohol en dan gooi je er nog even wat vet in. Dat maakt het alleen maar erger dus is het een afrader!

Meer alcohol drinken, want dan gaat de kater weg
Klopt, je stelt de kater uit. En daarna komt de kater terug en dan is die erger, dus niet doen!

De gouden oude verhelpende tip: Water, water en water!

Neem een fles water mee als je naar bed gaat en drink die op. Als je de volgende dag merkt dat je nog steeds duizelig bent drink je nog een fles water, zo veel als dat je nodig hebt om van de nadorst af te komen. Dit is het enige wat je het beste zal helpen en het is ook nog eens heel goedkoop. Er zijn daarbij ook bepaalde voedingsmiddelen die je kunnen helpen zoals zalm (visolie), die je lever en maag helpen bij het afbreken van de alcohol.