Jezelf de hele dag door ellendig voelen. Douchen, opstaan en opstarten wordt alsmaar lastiger. Je vrienden en familie begrijpen niet goed waarom. Maar gelukkig kun je er zelf veel aan doen. Een depressie is wat anders dan depressie verschijnselen. Kort na een traumatische gebeurtenis kun je last krijgen van depressie verschijnselen, maar een echte depressie houdt iets langer aan.

Wanneer je depressief bent voel je je naar en lig je het liefst de hele dag in bed. De een eet er meer door, de ander juist minder. Je kunt door verschillende dingen depressief worden. Bij mensen met een kantoorbaan schijnt een depressie sneller te komen omdat ze niet of te weinig zonlicht krijgen. Eentonig werk is ook niet gezond voor het brein, want een depressie is een echte aandoening. Het is belangrijk om je brein te trainen.

My own sunshine

Hoe kun je er nu zelf voor zorgen dat je wat zonlicht in je leven krijgt. Wat voor vervelende dingen er ook gebeurd zijn, je zult er uiteindelijk toch doorheen moeten. En er zijn toch een aantal stappen die je kunt ondernemen om dit aangenamer te maken voor jezelf:

Wissel je donker garderobe in voor wat frisse en open kleuren in je kledingkast

Depressie tegengaanDe reden waarom dit verstandiger zou zijn is omdat zwart vaak een duistere sombere kleur is die naar psychologisch onderzoek ook droevige emoties aanwakkert. In het begin kun je je wat ongemakkelijker voelen in die lichte kleding, maar het gaat vanzelf wennen en dan zul je ook ervaren hoe fijn het oogt.

Trek wat vaker je gordijnen los

Iemand die depressief is neigt wat vaker zijn gordijnen dicht te doen en zich terug te trekken onder de dekens. Je verduistert de kamer waardoor je zelf ook somber wordt. Als je witte muren hebt en de zon breekt door, dan geeft dat een positief gevoel. En niet te vergeten die vitamine die je van de zon krijgt.

Verwaarloos jezelf niet met het eten

Het is belangrijk dat je goed blijft eten omdat je anders te weinig vitaminen binnen krijgt. Als resultaat gaat je lichaam een stof aanmaken die je ongelukkig maakt. Bij peuters of kinderen komen vooral driftbuien voor. Volwassenen kunnen ook driftbuien krijgen en last van slapeloosheid. Je wordt er minder fit van en op lange termijn kan het voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Probeer met kleine stappen je eetlust terug te krijgen.

Uiteindelijk zal alles altijd goed komen. En in ernstige gevallen kun je je huisarts raadplegen.