Elke zondag koopzondag, de folders die je om de oren vliegen en de node kerstplannen die worden gesmeed. Kerst is een gezellige, maar drukke tijd en ook een dure als je niet uitkijkt. Beauty & Gezondheid geeft je tips om low budget kerstinkopen te doen!

Kerstdecoratie

theelight houderJe hebt geen kerstboom? En ook geen andere decoratie? Dat meen je niet! Zo’n sfeervolle gelegenheid die aan jouw huis voorbijgaat? Op zijn minst hang je de gratis kerstdecoratie op die je bij de boodschappen krijgt. Maar liever meer. Bij budgetwinkels als Big Bazar, Xenos, Action, Zeeman en Wibra en pop up winkels door een executie of faillissement vind je allerlei leuke decoratieartikelen voor een prikkie. Denk aan sneeuwpopjes, kerstmannetjes, ledverlichting kaarsen, kerstverlichting, tafelkleden, servetten, hangfiguurtjes, enzovoort. Het geeft evenveel sfeer als dure decoratie!

Kerstoutfit

action paillettenjurkEen compleet nieuwe outfit kan in de kosten lopen en is ook vaak niet eens nodig. Met goede accessoires fleur je die eeuwige zwarte jurk
makkelijk op. Bij een bijouterie kan je misschien een setje kopen van oorbellen, ketting en armband. Of fleur je outfit op met een mooie sjaal. Wil je toch nieuwe kleding kopen? Kijk dan (tijdig!) bij winkels als H&M. Google je op goedkope kleding, dan vind je op internet ook goedkope online kledingwinkels. Uiteraard betaal je meestal wel verzendkosten, maar in verhouding ben je vaak nog steeds goedkoop uit.

Tip: bij Action vind je momenteel een paillettenjurk in zilver of goud in maat M. Wees er snel bij!

Kerstcadeautjes

vintageOok al krijg en koop je liever geen kerstcadeautjes, als de tegenpartij het wel doet kom je er niet meer onderuit. ‘Bedankt!’ zeggen en je presentje in ontvangt nemen zonder er een terug te geven is niet erg bevorderlijk voor de sfeer. Oftewel, je moet! Voel je niet in het nauw gedreven of gefrustreerd. Stap je voor kerstdecoratie naar winkels als Action, voor kerstcadeautjes is dit misschien wat minder geschikt. Niet omdat het niet goedkoop mag zijn, maar omdat de meesten de artikelen al kennen.

Tegen de feestdagen aan worden er vaak extra vlooienmarkten gehouden. Een vlooienmarkt is vaak de plek om originele en betaalbare spullen op de kop te tikken. Overigens geldt dit ook voor kerstdecoratie, maar die is ook bij budgetwinkels al leuk. Op een vlooienmarkt vind je bijvoorbeeld trommeltjes, een spiegel, een vintage tas, beeldjes, (houten) speelgoed, enzovoort. Ga zo vroeg mogelijk, zodat het leuke niet al grotendeels weg is.

Tip: het is geen misdaad die kaarsenset die je hebt gekregen en nooit gebruikt aan je oma te geven. (Pas wel op dat je iemand zijn cadeautje niet teruggeeft!)

Kersteten

panettoneSommige supermarkten pakken het slim aan en bieden kant-en-klare kerstmenu’s aan. Bijvoorbeeld een complete gourmetschaal voor 6 personen of een voorgesorteerde hapjesschaal. Ook vind je in de magazines van supermarkten recepten die je dan moet maken met vooral producten uit die supermarkt. Dit is verhoudingsgewijs allemaal duurder en met een beetje creativiteit en vindingrijkheid absoluut niet nodig. Goedkope ingrediënten vind je vaak bij Turkse groente en fruit winkels. Struin het internet af naar recepten bij goedkope ingrediënten en zet iets culinairs neer zoals wortelchips. En bedenk: een goede decoratie is vaak het halve werk. Kleed de tafel aan met een mooi tafelkleed,  mooie servetten en kaarsjes. Strik lintjes om besteksets en verspreid over de tafel overal kleine schaaltjes met etenswaren, zodat de gasten een zee aan keuzes lijken te hebben.

Tip: bij Xenos vind je ieder jaar de Panettone, een typisch Italiaanse kerstcake voor een paar euro die het altijd goed doet!

Tot slot: ben je een planner? Spaar dan het hele jaar door zegels, koop cadeautjes in die in de aanbieding zijn en bewaar cadeaubonnen voor kerstinkopen.

Alvast een prettige kerst!