Als je op school zit of studeert is het je vast al opgevallen dat je met veel verschillende culturen te maken hebt. Vaak zitten ze dan samen in groepjes. Hoe zou dat komen? Er zijn zat manieren te bedenken om je sociale kring te verbreden. Maar om jezelf in zo’n vreemde cultuur te mengen kan toch lastig zijn. Mensen hebben ook vaak een bepaald vooroordeel bij een bepaalde cultuur. Maar gezien het feit dat we in 2015 leven wordt het tijd dat we dat eens achterwege laten. Hier leer je een aantal tips om de mensen om je heen beter te begrijpen en daar eventueel voordeel bij te hebben!

Allochtoon of autochtoon

omgaan met verschillende culturenAls je het woord allochtoon hoort komen er onbewust al allerlei gedachten in je op. Dit merk je: alle Nederlanders vormen groepjes en alle buitenlanders vormen groepjes. Vaak zitten de Turkse jongeren bij elkaar en als je zelf ook Turks bent is het makkelijk om jezelf daarbij te voegen. Waarom? Vaak is het zo dat buitenlanders elkaar goed begrijpen qua cultuur en regels. Dit wil niet zeggen dat jij als Nederlander of iemand van ander afkomst daar buiten wordt gesloten. Maar als je niet dezelfde interesses deelt met iemand, of het nu cultuur of hobby’s zijn, voel je je ook niet aangetrokken tot die persoon. Toch kun je veel voordeel halen uit de kennis die je leert over andere culturen.

Vragen of doorlopen?

Op school krijgen we zat lessen over verschillende culturen. De meeste scholen doen ook aan talenreizen, maar in de praktijk leer je er veel meer van. Het kan best intimiderend zijn om op iemand af te stappen, maar het is een aanrader. Toon interesse en dan merk je vanzelf dat als jij belang toont een ander ook veel meer open zou staan.

IJsbrekers

• Je moet een project schrijven over Engeland maar je bent er nog nooit geweest, wat nu? Google of Wikipedia? Iemand vragen stellen en het samen doen is veel leuker.
→ Als je op school Engelse jongeren hebt stap er dan op af. Er is geen ander die het beter weet en je kunt alle informatie vergaren die je maar wilt. Je leert ook nog eens over de eventuele leuke vakantieplekken daar!

• Je bent je moeders stamppot helemaal zat.
→ Vraag aan een van de buitenlandse jongeren op school of ze een lekker recept kennen van hun land en probeer het uit. Op die manier laat je zien dat je openstaat voor iets buiten je kennis om. En het is ook vaak nog eens heel lekker!

• Je vraagt je af hoe de regels binnen een bepaalde cultuur zijn.
→ Dit kan uitlopen op discussies maar dat hoeft niet. Als je iets wilt weten over de islam, kun je dat het beste aan een moslim zelf vragen. Als je belangstelling toont zal dit in de meeste gevallen gewaardeerd worden.

• Je vraagt je af of Kroatië ook mooie vakantieplekken heeft die minder bekend zijn.
→ Als je Joegoslavische jongeren op school hebt kun je dit vragen en leer je over veel plaatsen die anderen wellicht nog niet kennen.

omgaan met verschillende culturenHierboven lees je een aantal redenen waar je een ander mee kunt benaderen. Maar je kunt natuurlijk zelf ook iets bedenken. En vaak lijkt het alsof ze allemaal gericht zijn op elkaar maar dat is niet zo. Ze hoeven elkaar vaak iets niet uit te leggen, omdat ze al weten hoe het zit. Bepaalde dingen vragen ze ook niet van elkaar, omdat ze al weten dat het niet mag/kan van hun ouders. Nederlanders zijn in het algemeen wat vrijer in de opvoeding. Dit kan botsen maar dat hoeft niet. Vraag eens aan je buitenlandse vrienden wat wel en niet mag. Dat hoeft niet dat betekenen dat jij dat ook moet doen, maar zo toon je belang en kun je je aanpassen. Je buitenlandse vrienden zullen dit erg op prijs stellen. En wie weet kan er vanaf daar een mooie vriendschap ontstaan!