Ruim een half miljoen Nederlanders kampen met liefdesverdriet en willen het liefst hun ex terug krijgen. Je bent dus niet de enige! Het is een bekend fenomeen in onze moderne maatschappij. Zou onze consumptiemaatschappij hieraan bijdragen? Ruilen we de ene partner te gemakkelijk in voor de ander? Relatiespecialiste Michelle van den Berghe (54) deed meer dan drie jaar onderzoek via het internet onderzoek en ontdekte dat de vraag om hulp met betrekking tot liefdesverdriet en relatieproblemen groeiende is.

Ze verklaart: “Omdat ik zelf veel last heb gehad van liefdesverdriet, begrijp ik ook als geen ander de worsteling achter de brandende vraag: wil ik mijn ex echt terug of moet ik door met mijn leven. Door de overweldigende emotionele crisis waardoor men heengaat , is het moeilijk te weten waar je moet beginnen, wat je moet doen en juist niet moet doen. Mensen hebben dan, net als ik toentertijd, grote behoefte aan een professioneel klankbord en neutrale blik op de situatie”. Michelle van den Berghe concludeert hoe gemakkelijk men een punt achter de relatie zet, terwijl in veel gevallen de potentie nog zeker aanwezig is, en dat is natuurlijk doodzonde.

De reden dat er paniek ontstaat en emotionele afwijzing zoveel pijn doet is omdat het ons instinctief zegt dat we ‘het niet waard zijn om bemind te worden, en er daarom ook niet meer toe doen, of mogen zijn’. Hetzelfde verschijnsel zie je overigens ook terug in het dierenrijk. Word je eenmaal als individu afgestoten van de groep, dan is de kans op overleving uitermate klein.

Nadat de relatiebreuk een feit is zal je allereerst de harde realiteit moeten leren accepteren: de realiteit dat je feitelijk hebt geïnvesteerd in een luchtkasteel, dat je er ontzettend naast zat en nu genadeloos geconfronteerd wordt met jezelf. De tweede overwinning is die van acceptatie van je tekortkomingen. Je vraagt je af wat je verkeerd hebt gedaan en je voelt je enorm schuldig. Het liefst zou je dan ook de klok willen terugdraaien. Jezelf in bedwang houden om geen contact te houden met je ex is dan ook verdraaid lastig. Je zit zelf immers nog met zoveel vragen.

Wat veel mensen echter niet beseffen en derhalve daar ook geen rekening mee houden is dat ex-partners veelal het antwoord ook niet weten. Ben je door je ex gedumpt, dan betekent het dus niet altijd dat jij alleen verdriet hebt. Ook je ex moet een heel proces door om te accepteren dat de relatie niet datgene was waar hij/zij zo op had gehoopt.

Mensen die hun ex wensen terug te winnen zijn vaak geneigd hun ex te stalken met smsjes of whatsapp berichten. Dit heeft echter een negatief effect. Beter is om tijdelijk wat afstand te bewaren. Michelle heeft over dit onderwerp ‘radiostilte met je ex’ meerdere video’s gemaakt en artikelen geschreven op haar website Liefdesverdriet.nl. Haar (inmiddels honderd) video’s zijn op haar Youtube kanaal dan ook meer dan 100.000 keer bekeken.

“Iets minder dan 1 op de 2 relaties vindt de verloren liefde weer terug of bedenkt zich dat het beter is een bladzijde om te slaan”, verzekert van den Berghe wanneer je de juiste methodes toepast. “In alle gevallen lukt het de meeste mensen om uit deze pijnlijke periode te komen, uit de hel waar zelfs de meest nuchtere personen de verkeerde dingen doen, zoals hun ex stalken en bespioneren. Zodoende kan er een veel betere verstandhouding met de ex-partner ontstaan”.

Bron: Liefdesverdriet.nl