Het is opvallend hoe snel we dingen vergeten terwijl we zo ons best doen om iets te onthouden. Het is altijd pijnlijk als je lang voor een tentamen hebt geleerd en je hem vervolgens niet haalt. Heb jij binnenkort tentamens en vraag je je af hoe je dit ooit allemaal gaat onthouden? Geen paniek! Met deze handige tips kom jij al een heel eind.

Rustig plekje

Zorg voor een rustige en plezierige omgeving wanneer je veel met informatie moet werken. Ruim zoveel mogelijk spulletjes op die je niet hoeft te gebruiken. Rommel in je omgeving zorgt voor drukte in je hoofd. Ook word je vaak afgeleid door al dat rommel om je heen.

Zintuigen

Maak gebruik van bijna al je zintuigen. Hierdoor onthoudt je brein de informatie sneller. Dus niet alleen lezen (zien), maar hoor het ook en spreek het uit. Hardop lezen bij belangrijke stukken informatie is heel goed aangezien je brein de neiging heeft je eigen stem goed te onthouden. Maak ook tekeningen van dat wat je moet onthouden.

Slapen

Neem, vlak voordat je gaat slapen, nog even wat belangrijke informatie door. Als je slaapt worden je nieuwe herinneringen verstrekt, dus de kans is groot dat je je de volgende dag herinnert wat je hebt gelezen. Neem weinig informatie, die je bijvoorbeeld hebt samengevat, door en besteed er maar een paar minuten aan.

Verhaal/Liedje

Vooral handig als je een bepaalde volgorde uit je hoofd moet leren: maak er een verhaaltje van. Dit werkt als een ezelsbruggetje. De vrolijkste methode om dingen beter te onthouden is waarschijnlijk de liedjes methode, of de rijm methode. Hierbij maak je een rijmpje of liedje van je lijst met dingen die je moet onthouden. Het is niet voor niets dat je muzieknummers snel uit je hoofd kent en mee kunt zingen.

Schrijven

Houd jij van samenvattingen maken? Volgens onderzoek van het Noorse University of Stavange zou je informatie beter onthouden als je het met de hand uitschrijft dan wanneer je het typt. Je aantekeningen uit college kun je dus beter nogmaals opschrijven dan in een Word-documentje typen.

Heel veel succes met jouw tentamens!