Het is natuurlijk nog maar begin april maar deze maand gaat sneller dan je denkt, want voor je het weet is het mei en ligt er opeens een examen Nederlands voor je neus. De examentijd kan veel stress met zich meebrengen en daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met plannen en leren. Lees verder voor tips om je examentijd goed door te komen.

stress voor je examen1. Begin op tijd
Om maar gelijk te starten met de beste tip: Begin op tijd met leren voor je examens. Het scheelt je zoveel stress als je al een maand van tevoren begint in plaats van een weekje.

2. Oude examens
Op examenblad.nl vind je allemaal oude examens van elk niveau. Zo kun je net zoveel oude examens maken als je wilt. Hierdoor kom je erachter hoe een examen er ongeveer uitziet, hoe lang je erover doet om een examen te maken en je kan ook je examens nakijken.

3. Samenvattingen
Het maken van samenvattingen kan echt een uitkomst zijn. Probeer alles wat je voor dat vak moet kennen kort samen te vatten in je eigen woorden.

examenstress4. Bijles
Sta je er voor een vak slecht voor en heb je het gevoel dat je dat vak niet gaat halen? Vraag dan op tijd hulp of neem bijles.

5. Cijfers berekenen
Bereken van tevoren uit voor elk vak hoeveel je minimaal moet halen om te kunnen slagen, dan weet je een beetje waar je aan toe bent.

6. Uitrusten
Zorg dat je een paar weken voor je examens begint in een bepaald slaapritme te komen door wat vroeger te gaan slapen, zodat je goed uitgerust bent. En ga zeker niet op de avond voor je examen last minute nog even leren maar ga vroeg naar bed.

7. Ontspanning
examenstressNaast dat je heel druk bezig bent met leren kun je soms ook even iets leuks gaan doen met vriendinnen bijvoorbeeld. Ga bijvoorbeeld een middagje shoppen of naar de film.

8. Pauzes nemen
Om je voor langere tijd te kunnen concentreren is het belangrijk dat je tussendoor ook even korte pauzes neemt van bijvoorbeeld 15 minuten.

9. Leerschema
Maak elke dag een leerschema van wat je die dag wilt doen. Plan bijvoorbeeld na elke anderhalf uur leren een kwartiertje pauze in.

10. Geniet
Na je drukke examentijd en stress heb je wel iets leuks om naar uit te kijken. Die hele lange zomervakantie is toch wel de beste manier om van al die stress af te komen en heerlijk te gaan genieten nadat je je examen (als het goed is) hebt gehaald!

Wij wensen iedereen die dit jaar examen doet heel veel succes!