Gezond en bewust leven is de laatste tijd echt een grote trend geworden. Er komen steeds meer dingen bij die daar mee te maken hebben, zoals de veganisme. Je hebt hier vast wel eens iets over, maar wat is het eigenlijk? Wij leggen het graag voor je uit!

Wat is veganisme?

Als vegetariër eet je natuurlijk geen vlees en vis, maar in het dieet van iemand die vegan is zie je ook geen dierlijke producten terug. Denk hierbij aan melk, eieren of honing. Dat zijn namelijk allemaal producten die door een dier worden gemaakt of van een dier afkomstig zijn. Dit wordt niet enkel toegepast bij eten, maar ook bij andere dingen. Kleren mogen bijvoorbeeld niet van leer, bont, suède, dons, zijde of wol zijn. Dit geldt ook voor je interieur: iemand die vegan is, zal geen leren bank is huis halen.
vegan

Waarom worden mensen vegan?

Het is nogal een serieuze beslissing om al die producten niet meer te gebruiken, want je gaat dan pas echt beseffen in hoeveel voedingsmiddelen zuivel zit en hoe vaak je eieren gebruikt in recepten. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijke redenen om te beslissen dat ze vegan worden, maar er zijn natuurlijk wel een paar hoofdredenen. Ten eerste omdat mensen bewuster willen omgaan met de dieren, de wereld en hun eigen gezondheid. Net zoals vegetariërs willen ze niet bijdragen aan dierenleed. Vegans zien ze het gebruik van alle dierlijke producten als dierenleed en daarom eten ze dat ook niet. Het is een statement tegen het systeem: ze zijn het niet eens met de wijze waarop er nu met dieren wordt omgegaan. Een andere belangrijke reden in milieuvervuiling. Het wordt steeds duidelijker hoe vervuilend de veehouderij eigenlijk is. Daarnaast is vegan eten heel gezond, want het is een plant based dieet. Als vegan zal je veel meer groente en fruit eten.
vegan pancakes

Recept – Vegan pancakes

We houden natuurlijk allemaal heel erg van pannenkoeken en enkel omdat daar ei en zuivel in zit, betekent niet dat we dit willen opgeven. Wij hebben daarom een lekker recept voor echte vegan pancakes.

Wat heb je nodig:
– Havermoutmeel
– Amandelmelk
– 1 banaan
– Kaneel

Wat moet je doen:

Snij de banaan in stukjes en prak het vervolgens fijn met een vork in een kom. Voeg daarna het havermoutmeel en amandelmelk toe en meng dat goed door elkaar. Mocht je van kaneel houden dan is het extra lekker om wat kaneel door het beslag te mengen. Omdat het beslag wat anders is dan normaal kun je beter kleine pancakes maken, zodat ze niet breken als je ze probeert om te draaien. Om je pancakes extra lekker te maken, kun je nog wat fruit erbij doen op je bord.