Biologisch is hip. Biologisch lunchen, aan biologische wijn nippen, schoonmaken met biologische schoonmaakmiddelen, noem maar op. Ook wat we op ons gezicht smeren komt tegenwoordig uit de biologische hoek. Waarom zou je kiezen voor biologische cosmetica boven gewone cosmetica?

Waarom bevatten cosmetica synthetische ingrediënten?

Synthetische ingredienten in cosmeticaGewone cosmetica bevatten synthetische stoffen. Dit zijn onnatuurlijke middelen die je op het etiket kunt herkennen aan namen zoals paraffine, paraffinum liquidum, vaseline en petrolatum. Het zijn lichaamsvreemde stoffen die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) kunnen worden opgeslagen in ons lichaam en zo mogelijk schade toebrengen aan onze organen. Ze spreken hier over minerale olie. Je vraagt je misschien af waarom deze synthetische stoffen er niet gewoon uit worden gelaten. Deze stoffen fungeren voornamelijk als conserveermiddelen of oplosmiddelen, zodat de ingrediënten waar het echt om draait hun werk kunnen doen. Helaas beslaan de synthetische stoffen vaak het grootste gedeelte van het product. Fabrikanten moeten immers wel alle ingrediënten op het etiket vermelden, maar niet de hoeveelheden. ‘Met vitamine E’ of ‘met Aloë Vera’ zegt dus vaak niet zoveel.

Waarom biologische cosmetica gebruiken?

Biologische cosmeticaBiologische producten zijn vaak meer aan de prijs, daarbij merk je misschien geen nare effecten van de synthetische ingrediënten van gewone cosmetica. Maar er is nog weinig bekend over de lange termijn effecten voor je gezondheid hiervan. Kiezen voor biologische cosmetica is in die zin dus wel kiezen voor veilig. Daarnaast ben je aardig voor het milieu. Biologische cosmetica bevatten uiteraard ook ondersteunende ingrediënten, denk hierbij aan argan, jojoba olie of shea butter. In tegenstelling tot synthetische ingrediënten hebben deze een hydraterende en regenererende werking en lijken op lichaamseigen vetten. Het gehalte aan actieve ingrediënten in biologische cosmetica is in de regel ook veel hoger dan in gewone cosmetica.

Welke certificering bevatten biologische cosmetica?

Certificeringen biologische cosmeticaAllereerst mag een cosmetisch product of merk niet zomaar een certificering dragen. Hiervoor moet aan strikte voorwaarden voldaan worden, bestaande uit de wettelijke regels en criteria van de betreffende instantie. Voorname voorbeelden zijn Nature et Progrès, Ecocert, Cosmebio, ECO label, One Voice, BDIH keurmerk, EcoCert, BDIH, COSMOS en Natrue. Het aanbod van biologische cosmetica is tegenwoordig aanzienlijk. Je vindt het bij bekende winkels zoals Erica en De Tuinen, maar ook online vind je voldoende aanbod van biologische cosmetica. Natuurlijke merken zijn onder meer 100 Procent Pure, A Wild Soap Bar, Aleppo zeep, Annemarie Borlind, Earth Line, Farfalla, Figs and Rouge en Green Energy Organics.