Lange, volle en donkere wimpers? Het is de wens van menig vrouw om gezegend te zijn met deze wimpers. Gelukkig is daar de uitkomst: mascara! Het is een product dat vele vrouwen dagelijks gebruiken en het is dan ook het meest verkochte make-up product wereldwijd!

Elke maand verschijnt er wel weer een nieuwe mascara in de schappen, van budget tot high end merken, met de mooiste beloftes, van het perfecte valse wimper effect tot sexy oogopslag in een handomdraai. De zoektocht naar de perfecte mascara is eindeloos. Maar hoe is mascara eigenlijk ontstaan? En wat is het geheim achter het jarenlange succes van de kleine wondertubes? Ik heb het voor je uitgezocht.

Geschiedenis van mascara

Lang, lang geleden waren vrouwen al bezig met het verkrijgen van een donkere oogopslag. Egyptische vrouwen kwamen hier als eerste mee, door middel van een donkere kleiachtige substantie verkregen zij hun donkere oogopslag. Later ontstond er ook een alternatief op de klei substantie: een zwarte poeder, waarschijnlijk gewonnen uit zwarte steenkolen. Erg hygiënisch was het in ieder geval niet.

mascaraEeuwen later, in de negentiende eeuw. Produceerde Eugene Rimmel de eerste versie van de mascara. Niet veel later, in 1913, volgde er een modernere variant op de mascara gemaakt door T.L. Williams. Hij maakt deze mascara speciaal voor zijn zusje, Maybel. Haar verloofde Chet ging er met een ander vandoor en Maybel wilde maar al te graag haar ex-vriend terug. Ze ging naar broer voor advies. T.L. Williams was een geleerd chemicus en beloofde iets te creëren waardoor Maybel er oogverblindend uit zou zien. Daarop maakt hij een zwart goedje van vaseline en steenkoolpoeder wat Maybel op haar wimpers moest smeren. Het werkte en uiteindelijk kreeg ze de liefde van haar leven weer terug. T.L. Williams besloot om de mascara op de markt te brengen onder de naam Maybelline. De mascara zoals we hem vandaag de dag kennen, een simpel flacon gevuld met de gekleurde mascara vloeistof en een borsteltje is ontworpen door Max Factor.

Zoals je hebt kunnen lezen heeft de mascara een flinke geschiedenis achter de rug. En dit is nog lang niet het einde, er worden nog steeds vele nieuwe mascara’s uitgebracht met verschillende borsteltjes met de nieuwste formules.

Heb jij de perfecte mascara al gevonden?