Van masker tot tweede huid met foundation

‘Is je foundation niet wat te donker?’ Lag deze vraag ook weleens op het puntje van je tong? Je ziet nog steeds vrouwen die bijna oranje zien omdat ze een ‘lekker kleurtje’ willen verkrijgen met foundation. In minder ernstige gevallen matcht de kleur gewoon niet en vormt de foundation een soort masker. Zonde.

Een mooie make-up begint bij een mooie tint, al dan niet uit een potje, wil de rest van je make-up mooi uitkomen. Zie je huid als het tekenvel waarop je verder kleurt. Belangrijk is dat je foundation niet gebruikt voor een kleurtje, maar om je huid te egaliseren en oneffenheden te verdoezelen. Een goede foundation voelt aan als een tweede huid. Foundation is misschien wel de lastigste make-up soort om uit te kiezen. Juist de kleur is zeer belangrijk en lastig te bepalen voor veel vrouwen. Dat zorgt ervoor dat veel vrouwen er maar helemaal niet aan beginnen of met een ‘masker’ rondlopen.

Hoe bepaal je de kleur?

Vroeger bestonden er alleen rozeachtige foundations, wellicht omdat dit de meest voorkomende huidskleur is van de Nederlandse vrouw. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel kleuren foundations. Het vraagt enige expertise om de juiste kleur en soort foundation te vinden. De kleur kiezen begint bij het bepalen van je ondertoon, die is altijd of meer geel of meer blauw. Bij een gele ondertoon past een gelige foundation, bij een blauwe ondertoon een rozeachtige foundation. Daarna komt de waarde: hoe licht of donker je foundation moet zijn.

Na je inschatting test je de foundation uit op je kaaklijn, dicht bij de hals. De kleur moet hetzelfde zijn als je eigen huidskleur en als het ware ‘verdwijnen’ in je huid. Zo voorkom je ook dat je je hele hals moet meenemen, wat vooral in de winter vervelend is met sjaals en coltruien. In de winkel kan je nooit zo goed de foundation beoordelen als in het daglicht. Het beste is om een proefmonster thuis uit te proberen. Vaak zie je na een paar uur pas goed wat het pigment van een foundation precies met je gezicht heeft gedaan. Kan je geen proefmonster meekrijgen, breng dan wat foundation aan op je kaaklijn en bekijk het daarna in daglicht.

Lastig is ook dat gedurende de seizoenen je huidskleur kan veranderen. Tijdens en rondom de zomer wordt je huid vaak wat donkerder en voldoet je normale foundation dus niet. Je kan dan een tint donkerder kopen, maar beter is een paar tinten donkerder, zodat je die al naar gelang je huidskleur kan mengen met je lichtere foundation. Gebruik hiervoor een spatel en doe bijvoorbeeld een klein voorraadje in een potje, zodat je niet elke dag eerst de juiste kleur moet mengen of teveel foundation verbruikt. Een donkerdere concealer mengen met je lichtere foundation kan ook, maar houd er rekening mee dat een concealer wel dekkender is dan een foundation.

Soort foundation

Ook het soort foundation is belangrijk. Dit bepaal je op basis van je huidtype en wat je mooi vindt. Een vette huid bijvoorbeeld heeft geen baat bij een olierijke foundation, zodat je gedurende de dag transformeert in een glimworm. Een matterende foundation zorgt bij een droge, schilferige huid juist weer voor een cakey look. Bij veel pigmentvlekken en rode plekjes biedt een dekkende foundation uitkomst. Voor een meer transparante look is een foundation met lichtreflecterende deeltjes geschikt. Steeds meer foundations bevatten tegenwoordig ook een SPF.

  • Vloeibare foundation: zit meestal in een flesje. Ook in spray vorm verkrijgbaar. Geschikt voor de normale huid.
  • Foundation op waterbasis: geeft een lichte dekking. Geschikt voor een normale tot droge huid hebt.
  • Foundation op oliebasis: behoorlijk dekkend. Prettig als je een zeer droge huid hebt of veel rimpels. Wees zuinig met poeder, om een te zware look te voorkomen.
  • Matterende foundation: olievrij. Geschikt voor een vette huid. Geeft een lichte dekking. Poeder is meestal niet nodig.
  • Cream foundations: cremerige substantie in een doosje. Zodra je het aanbrengt verandert de foundation in een soort poeder. Geschikt voor een normale tot droge, een normale en een gemengde huid. Dekt beter dan een vloeibare foundation. Pas dus op voor een cakey look.
  • Compacte foundation: matte, geperste poeder in een doosje. Geschikt voor een normale, gemengde of vette huid hebt met een lichte dekking. Pas op als je een vette huid hebt, het poeder gaat zich ophopen op plekken waar je huid vettig is.
  • Stick foundation: Heeft dezelfde eigenschappen als een cream foundation maar zit in een stickvorm.
  • Mousse foundation: alle merken hebben wel een variant op de mousse foundation. Meestal in een potje en luchtig van substantie. Geschikt voor een normale tot gemengde huid. lichte dekking. pas op met een droge en vette huid. Met een droge huid accentueer je de droge plekken nog meer, en van een vette huidt ‘glijdt’ deze foundation af.
  • Tinted moisturizer: een dagcrème met een kleurtje. Zit vaak in een tubetje of flesje. Ideaal als je niet écht foundation wilt gebruiken en geschikt voor elk huidtype. Zorgt voor een zeer lichte dekking. Tinted moisturizer kun je ook zelf maken: Meng gewoon een beetje dagcrème met je foundation.
  • Gel foundation: meestal een tube. Droge tot normale huid met een lichte dekking. Gebruik poeder na het aanbrengen van gel foundation. Het is vaak een beetje glanzend, met een poeder matteer je het.

Hoe aanbrengen?

Afhankelijk van je huidtype en de foundation breng je eerst een dagcrème aan. Een normale huid heeft bijvoorbeeld minder behoefte aan een voedende dagcrème als de foundation ook al voedend is. Met een vette huid moet je echt oppassen voor het glijden en glimmen van de foundation. Een niet-vette dagcrème bij een poederfoundation is nog een optie. Laat sowieso een dagcrème altijd eerst goed intrekken!

Een foundation aanbrengen kan met een sponsje, een kwast of gewoon met je vingers. Een sponsje zuigt wel een deel van je foundation op. Zonde. Vind je een sponsje toch prettig, bevochtig het dan eerst om intrekken wat te voorkomen en voor een natuurlijke look. Er bestaan speciale foundation kwasten. Met (schone) vingers kan natuurlijk ook. Begin zuinig, je kan altijd nog wat meer opbrengen, zo voorkom je een te dikke laag.

Afhankelijk van je huidtype en het type foundation dat je gebruikt, poeder je je gezicht na het aanbrengen af. Om een te dikke laag te voorkomen gebruik je het beste een kwast. Een (losse) transparante poeder geeft de meest natuurlijke look, omdat deze alleen matteert en geen pigment bevat. Gebruik anders een losse of vaste poeder in je eigen huidskleur.

Verwijder elke avond grondig je foundation, dat is een absolute voorwaarde. Daarmee wordt dus niet bedoeld hard boenen, maar subtiel verwijderen met een facewash of reinigingsmelk en gezichtstonic.

Een dagje geen foundation kan overigens geen kwaad. Laat je huid eens lekker geheel vrij ademen!

Foundation en acne

Heb je vee last van acne, dan is het natuurlijk verleidelijk een lekker dekkende foundation te gebruiken. Dit wordt alleen niet aanbevolen voor een dergelijke probleemhuid. Het beste is om niet-comedogene producten te gebruiken. Dit zijn producten die de poriën niet verstoppen, waardoor er minder kans is op mee-eters. Beter is wel om dit niet op eigen houtje te gaan aanschaffen en gebruiken, maar is overleg met een dermatoloog, om eventueel nog meer problemen te voorkomen.

Hoe duurder hoe beter?

Een foundation van vijftig euro is echt niet perse nodig. Maar je kunt je wel bedenken dat de betere cosmeticamerken in tegenstelling tot de goedkopere merken meer investeren in onderzoek, een goede verpakking, werkzame ingrediënten en uiteraard de juiste kleur, wat je terugziet in de prijs. Een merk als Dior, maar ook goedkopere betere merken als L’Oreal en The Bodyshop, hebben bovendien hun naam hoog te houden, in tegenstelling tot een budgetmerk als Essence. Juist bij een foundation is het belangrijk voor kwaliteit te gaan. Je huid gaat er de hele dag onder gebukt, dus ingrediënten die niet schadelijk zijn voor je huid en een mooie kleur met de juiste ondertoon zijn essentieel.

Lees verder…

Lees meer over: