Het is bekend dat etenswaren een houdbaarheidsdatum hebben. Maar wist je dat dit ook geldt voor make-up? Vaak staan we hier niet bij stil, maar op elk product staat dit aangegeven. Dus neem je make-up producten eens onder de loep!

Natuurlijk is het hartstikke leuk om elk kleurtje van je favoriete lippenstift te bemachtigen, maar behalve dat je portemonnee hier niet blij van wordt zit er nog een ander nadeel aan. Lippenstift kan je over het algemeen zo’n 2 jaar bewaren. Hierna is het product ‘over de datum’, maar dat zie je lang niet altijd aan de buitenkant. Dat is ook de reden dat veel mensen hun producten te lang bewaren.

houdbaarheidsdatum make-upWist je dat dit in sommige gevallen zelfs negatieve effecten kan hebben op je gezond? Je kunt er bijvoorbeeld een geïrriteerde huid van krijgen of onverklaarbare huidklachten. Het is echter wel mogelijk de houdbaarheidsdatum van een product te verlengen door het op een donkere en niet vochtige plek te bewaren.

In de meeste gevallen staat op de achterkant van je make-up product een klein potje afgebeeld. In deze afbeelding staat een cijfer met een ‘M’. De ‘M’ is een afkorting voor het aantal maanden. Natuurlijk zijn dit maar richtlijnen. Zelf kun je het beste beoordelen of je product nog wel even houdbaar is.

Twijfel je? Ruik eens aan bijvoorbeeld je lippenstift. Vaak krijgt make-up een chemische geur als het over de datum is. Ook veranderd de structuur van de make-up en zijn de kleur en substantie niet meer dezelfde als toen je ze kocht. In de meeste gevallen kan je het dan weggooien.

Houdbaarheidsdatum make-up

Om je een richtlijn te geven voor de gemiddelde houdbaarheidsdatum van de meest gebruikte make-up producten volgt hieronder een lijstje:

– Concealer: 12 maanden
houdbaarheidsdatum make-up– Foundation op waterbasis: 24 maanden
– Foundation: op oliebasis: 26 maanden
– Lippenstift: 18 tot 24 maanden
– Lippotlood: 20 tot 24 maanden
– Mascara: 12 maanden
– Oogpotlood: 24 maanden
– Oogschaduw: 24 maanden
– Nagellak: 12 tot 24 jaar (afhankelijk van de kwaliteit)

Houdbaarheidsdatum verzorgingsproducten

– Gezichtscrème: (dag en nacht) 24 maanden
– Bodylotion: 24 tot 36 maanden
– Shampoo, douchegel, scrubs, enzovoort: 36 maanden
– Bad/massageolie: 12 maanden
– Parfum: 24 maanden
– Zonnebrand: dit verschilt per merk. Kijk dit altijd na want de werking van zonnebrandcrèmes is natuurlijk erg belangrijk!

Ook is het belangrijk om je make-up kwasten van tijd tot tijd eens grondig te wassen. In de haren van de kwasten hopen bacteriën zich al snel op, aangezien het tools zijn die je op je gezicht gebruikt is dit niet al te fris. Er zijn speciale kwastenreinigers te koop in verschillende prijsklassen. Een goedkoper alternatief is babyshampoo. Aangezien dit veelal milde shampoos zijn, beschadigen ze de haren van je kwast niet.

Het ordenen van je make-up kan onnodige aankopen voorkomen. Als je inzicht hebt in wat je al in huis hebt, zul je minder snel dubbele producten aanschaffen. Kijk eens bij Ikea. Hier heb je voor een klein prijsje al handige en overzichtelijke opbergsystemen, van ladekasten tot ladeverdelers.